14 February 2014

My 8th Physiotherapy

It was yesterday.. Appointment sepatutnya bukan semalam tapi Rabu aritu.. Tapi disebabkan luka jahitan bengkak selepas terapi yg ke-7, so aku kol mntk postpone ke semalam..

Disebabkan yg ke-7,agak menyakitkan.. Aku nangis! After treatment tak bole Jalan.. Sebabnya we are trying to koyakkan scar dari muscle.. Kalo tak koyakkan, maka aku x bole nk bengkokkan kaki ke belakang..

Masa bengkokkan kaki ke belakang, therapist detect scar tu dh lekat kat muscle.. So, aku x bole nk bengkokkan kaki.. Masa cubaan tu berjaya bengkokkan kaki hanya 80°.. Masa dia bengkokkan pun aku dh menggigil tahan sakit. Satu scar berjaya koyak dan dipisahkan dr muscle.. Satu ni pun aku dh nangis!

Ok! Akibat pengalaman itu. Aku lebih prepare utk terapi yg ke-8.. Dekat rumah aku asyik juntaikan kaki sambil tengok TV.. Pangkin tu ada tilam then alas lg dgn 2 biji bantal spy tinggi dan aku bole juntaikan kaki dan goyang2kan kaki.. Sambil Cuba tolakkan kaki bengkok ke belakang.. Yes I can feel muscle tu sangkut kat parut!! Urut urut urut bg urat tu kendur then cuba bengkokkan lagi kaki ke belakang..

Then time solat.. Aku doa sangat2 Allah permudahkan lag urusan aku.. Permudahkanlah agar muscle ni bole berpisah dari urat dan aku bole bengkokkan kaki ke belakang...

Alhamdulillah utk terapi ke-8 Allah perkenankan doa aku..

Finally aku bole bengkokkan kaki ke belakang.. Walaupun prosesnya sangat panjang.. He he he.. Almost 2 jam.. Mcm2 dicuba dan bagi urat lembut sebelum dipaksa untuk dilipatkan..

Prakk prakk prakk prakk... Bunyinya.. Then aku bole rasa pedih tru my vein.. Menjalar aje pedihnya.. Itu yg sebelah kanan.. Therapist siap congratulated me n smile.. While me tercungap2 tahan nafas.. Sebijik mcm org pas bersalin ok!!! He he he

Then cubaan yang kedua pulak.. Kali ni something bunyi "pop" come out.. I don't know what is that.. Mungkin scar kiri pulak dh terpisah kot.. And lg sekali aku dpt lipatkan kaki fully means melebihi target sebelum in hanya 90° ..

And tak sakit sangat mcm aritu.. Alhamdulillah sangat2... Kdg2 perasaan sakit tu yg kita jadi takut nk mencuba.. Once dah tempoh it's ok dah..

Lastly sir @ therapist bg aku duduk atas kerusi yg ada penimbang berat.. Aku kena cuba tolakkan dia bergerak ke hadapan dan ke belakang and it can bouncing.. Sebagai tindak balas.. It's repeating over and over again..

This area kawasan terbuka sket and dekat dengan tempat menunggu pesakit.. So abang kash bole tengok dari jauh.. And he is smiling.

Sir siap panggil Abg kash suruh tengok.. Aku bole bengkokkan kaki ke belakang.. Then I said.. "Yeay.. Arini tak nangis!" He he he.. Semua tergelak dengar statement aku.. I am so happy dan bersyukur.. Semua dipermudahkan..

Malam tadi biasala semua muscle peha ni bengkak n panas.. So mlm tadi berusaha tuam dengan hot pack.. Bagi urat2 ni kendur.. Pagi ni dh rasa lega sket. Baru bole exercise utk bengkokkan kaki ke belakang.. Nanti baru nk cek bebetul samada scar tu dh terpisah atau belum dr muscle..

Oklah wish me luck ok and please pray for me ya..

Love u all..

Nampak tak yg kanan tu tak sama level dengan  kiri.. Masa ni boleh bengkokkan kaki hanya 80°..

Scar kiri masih melekat dengan muscle..
Scar kanan dh terpisah dr muscle masa 7th therapy..
Still bengkak lepas treatment.. Mungkin ada sket bleeding dalaman ms terkoyak tu..

Ubat tahan sakit yg baru yg kuat sket sbb aku ckp kat doc ms buat fisio rasa sakit.. Ubat ni bernilai RM61.80 sahaja utk sebulan.. Mahal dok?

Pengajaran:
Bila sakit memang pakai banyak duit.. Mungkin kita kena bersedia dgn simpanan dari sekarang..






2 comments:

Mama Safiy Arfan said...

semoga cpt sembuh ye sis

a.z.n.e.e said...

Tq dear mama safiy

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails