27 January 2014

On My Operation Day

Jumaat, 10 Jan 2014.

Subuh.
Abg Kash dah gerak balik sebab nk pergi keje pagi ni.. Kpj - Umah dalam 40 min, Siap mandi solat 30 min, Umah - Gopeng 15 min. Harap2 sempatla dia sampai on time. Pagi2 jln bz sket kan?

Awal subuh lg nurse dah bagi makan ubat. Selalu ubat tahan sakit n ubat inflammation utk surut bengkak. Tapi harini lewat pulak. Sepatutnya aku kena puasa.. Perut ni lapar pulak. Lastly aku start puasa lewat sket dlm 8 lebih. Makan bun aje n Milo.. Aku pun xtau la bole bertahan ke x.. Risau ya amat!

9am.
Aku kena mandi cepat. Cepat tak cepatla.. Semua benda pun lambat sebab bergerak atas kerusi roda.. Nak turun katil pun terkial-kial.. Tapi xpela janji aku bole buat sendiri.

Aku kena cepat siap sbb arini sure doc dtg melawat. Malunya Kalo masih berselemuih dgn air liur basi semua..

Sangkaan aku betul, mmg doc datang.. Tak lama lps aku mandi! Nasib baik.. Huhu.. Lepas tu pulak dtg doc bius. Dia btau dia yg akan bius aku karang.. Ok! Noted!

10am.
Hati berdebar2.. Tak tau nak ckp mcmne.. Nak tenangkn hati, aku baca Yassin. Luckily aku mmg dh download apps AlQuran.. Just pasang aje n baca sekali. Tak cukup sekali, aku baca lagi sekali..

I have to be strong!

Aku anggar dlm pukul 1 mungkin aku ditolak masuk OT kalo betul pukul 2 start operate..

So, nothing to prepare myself than Yassin n surah AlQuran. Itu aje yg buatkan aku taking skrg.. Mohon Allah permudahkn segala.. Lapangkan dada doc2 yg operate aku.. Lapangkan pemikiran mereka serta nurse yg membau. Semoga semua berjalan lancar..

Selang waktu aku tdo untuk rileks dan tenangkan diri sendiri..

Mak ada kol.. Cakap dgn Mak ok lagi.. Biasala Mak penuh dgn kata2 nasihat.. Doa Mak yang paling penting.. Tapi aku x bole nak cakap dgn ayah! Haaaa... Ini yg lemah ni.. Ayah yg beria2 nangis.. Sebab dia pun tengah tak sehat.. Buku lali bengkak jadi susah nak jalan juga.. Dengar ayah nangis dalam phone, aku yg nak nangis sama! Aduyai... Aku pujuk cakap kat ayah supaya ayah jangan nangis... Doalah semuanya ok!
Aku cakap aku ok kat sini.. Jangan risau!

1pm
Nurse still tak datang lagi.. Lambat la pulak.. I guess masa ni Abg kash mesti kelam kabut balik Umah.. Nak solat lagi. Nak amek Mak lagi..

2pm.
Nurse datang. Mintak salin baju pakai baju hijau.. Alamak aku x suke la baju ni sbb berjaring or berzip aje kat blkg.. Buat aku stress!! Huhu.. Aku bersiap atas katil aje.. Sbb pergerakan terbatas.. Depan katil Baku dorg dh sedia dh katil beroda utk tolak aku ke OT.. Katilnya tinggi.. Aku pun x sure mcmne aku nk naik..

Rupenye senang aje dan aku x perlu turun katil.. Before bergerak satu injection kat montot. Ubat penenang katanya.. Kemudian dorg sorong aku.. Keluar masuk lif.. Semua org bg laluan kat aku..

Sampai level bawah, aku dh rasa sejuk.. Yela hanya pakai baju hijau n dorg tutup aku dgn kain putih jer.. Aku sorok tangan aku bwh kain putih. Sorg nurse tny aku sejuk ke? Aku angguk.. Dia dtg bawakan selimut n selimutkan aku..

Masa ni aku lak berdebar.. Apesal aku x pengsan lagi ni? Kata full bius?? Huhu.. Cuak cuak.. Tp actually aku mcm lalok2 jgk.. Tp x kuat..

Lepastu dorg sorong aku masuk OT.. Ini KE OT? Nurse dlm 3-4 org atau mgkn lebih.. Aku dipindahkan ke katil lain..

Dorg pasang alat kat jantung.. Tgn kena depakan ke kiri n kanan.. Aku x tengok pun apa yg dorg buat.. Biarlah!

Tangan kanan selesai lebih awal.. Sorg nurse ambil tangan aku n usap2.. Aku rasa tenang sket.. Rasa sakit sebelah tangan kanan.. Lepas tu aku dah tak sedar.

4.30pm.
Anggaran masa.
Aku sedar bila ada org tepuk2 muka aku.. Panggil nama aku.. Suruh bangun.. Aku sedar.. Tapi tak bole nak bukak mata.. Aku anggukkan aje kepala.. Kaki.. Argghh.. Sakitnye.. Lurus tegak pulak tu.. Aku tak selesa... Berat rasanya...

Aku disorong keluar OT. Aku xtau kat mane.. Mcm ruang legar or bilik menunggu kot.. Nurse n doc sebuk lalu lalang.. Sebelah katil aku berderet katil yg penuh pesakit yg baru keluar OT..

Aku dengar bunyi azan. Oh waktu asar rupanya.. Mungkin operation dlm 1 jam.. Aku rasa dahaga Sgt.. Tekak kering.. Mungkin td mulut aku ternganga masa operation. Aku nk mntk air..

Aku cuba panggil mana2 nurse yg lalu.. To suara aku x cukup kuat.. Lastly ada sorg berdiri hjg kaki katil.. Lembut aje dia tny aku.. Aku cakap "Nurse, sy nak air boleh tak?" "Ooo nak air.. Kejap yea.."

Kemudian dia dtg dgn satu botol air kecik aje.. "Cik x bole minimum air banyak yea.. Nanti muntah sbb ada lagi bius.." Sambil nganga dia picitkan air ke mulut aku.. Aku angguk aje.. Adalah dlm 3 teguk kecil.. Jadila.. Penghilang rasa kering tekak..

Sebelah katil aku, ada sorg budak kecil.. Kesiannya kecil2 dh kena operate. Selangor bbrp katil ada sorg pakcik.. Nafasnya kuat Sgt.. Aku takut dgr nafas dia.. DLM fikiran aku, ada lg org yg sakit lg teruk dari aku. Jadi aku kena bersyukur..

Aku masih mamai lagi. Pejam mata.. Mungkin aku terlena jugak kot. Sedar2.. Tinggal aku aje kat situ. Pesakit lain dh masuk wad.. Sorg nurse dtg kat aku.. Dia tunjukkan tisu aku yg akan dihantar ke lab.. Airnya pink-pink. Tisunya warna krim berketul2 spt lemak ayam..

Tak lama lps tu aku ditolak keluar.. Aku dipindah ke katil wad. Eh, bantal merah aku pun ada! Seronok rasa bila dpt katil sendiri! Hilang stress rasanya..

Nurse wad aku sorong aku naik tingkat 5. Bila dpt masuk wad, aku rasa lega Sgt.. Sekurangnya aku tak terasa terasing.. Sampai wad, Abg Kash n Mak menunggu.. Lega sangat!

Kemudian bermula episod aku hanya dgn katilku sahaja. Semua atas katil.. Mandi, kencing, mkn, tengok TV semua atas katil. Aku langsung x bole bergerak.. Rasa urat kaki tegang sgt.. Nak duduk pun x bole sebab dia akan pressure urat kaki bila duduk.. Jadi makan pun kena bersuap.. Katil pun jgnla nk gegar ke tersepak ke.. Aku dh mengaduh sakit!

Lenkali cerita lagi ok!
Masa ni menu lamb chop.. Tp tetap tsk sama mcm yg aku buat. Aku tetap bersyukur sbb at least duduk wad ni mkn sedap2 dr wad biasa..




2 comments:

Mama Safiy Arfan said...

aduh seriau bce huhu

ayu said...

jonny..kenapa ko..Ya Allah..baru sempat tgk..moga ko cepat baik ye

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails