20 January 2014

Kronologi Operation.


Selasa. 7 Jan 2014.
Dari bangun pagi aku dah rasa sakit sangat. Tapi aku tahan lagi sambil tuam kaki dgn cooling pack. Cooling pack ni bole membantu mengurangkan radang @inflammation pada urat2 kaki aku yg bengkak di lutut.. Tapi tak berkesan. Ubat tahan sakit aku xtau letak mane sbb dh sebulan lebih x mkn ubat.

2pm.
Keadaan lagi sakit dan kaki aku dh x bole bengkok. Nk pijak kaki ke tanah pun dh x bole. Dah jadi makin mengeras. Sakit jgn cakapla.. Sampai ke malam aku baring aje atas katil. Siap2 pesan pd Abg Kash utk tapau makan malam. Esok nak tak nak, mesti pergi KPJ balik at least utk amek ubat tahan sakit. Even sepatutnya Khamis ni memang appointment dgn doktor after 6 weeks.

Rabu. 8 Jan 2014.
Pagi ni kami ke KPJ. Tapi aku mmg dh tau dh Dr.Loh memang xde kat Klinik arini sbb arini operation day. Tapi niat aku, dpt ubat than sakit pun jadila sementara tunggu esok. Assistance Dr.Loh suruh kami ke emergency tapi tunjukkan Kad Dr.Loh. Btau nak ubat tahan sakit. 

Alhamdulillah kejap aje tunggu. Dr.Sumathi yg rawat aku di emergency. Masa ni aku memang dh duduk atas wheel chair.. Start dr turun Kete kt entrance tadi mmg aku dh duduk atas wheel chair. Yg best Kat KPJ, ada org tlg bukakkan pintu, duduk at as wheel chair, then dorg tolak Kita ke lobby sementara tggu spouse masing2 selesai parking.. Senang kan?

Ok. Bila jmp Dr.Sumanthi dia pun terkejut tgk bengkak lutut aku n even dia tak paksa pun aku luruskan kaki. Tgk pun tau memang aku sakit. Actually dia siap offer suruh warded aje. Hummm.. Tapi biasala, Abg kash mcm payah aje nk lepaskan aku. Aku rela aje Jena warded sbb aku tau nurse bole jaga leklok. Tak payah takut! Abg Kash pulak bila dia refused mcmtu maksudnya dialah yg kena jaga aku kan? Tapi dia mcm rela aje.. Hummm..


6.30pm.
Aku tengok tv sorang2. Abg Kash plk basuh Kete. Memula ingatkan sekejap aje dia basuh Kete, rupanya lama sebab dia basuh 2 biji Kete. Aku dh x tahan sakit dah. Nangis terus sebab kaki aku mmg dh bengkak besar. Tegang dr urut paha sampai ke lutut sampai ke hujung jari kaki. Pusing kiri kanan pun serba tak kena. Terkejut Abg kash tgk aku nangis bila bukak pintu.

Dia pun dh menggelabah tgk aku nangis gitu. Aku ckp "tolong la usap sikit2.. Usap2 aje tpi jgn picit.. Jgn tarik.. Sakit.." Aku nak org urut, tapi bila kena pegang, aku dh jerit sakit! So, mcmne?

Lastly, Abg kash panggil makcik aku kat umah sebelah. CikWan Nurse jadi mungkin dia tau nak buat mcmne. Kesian sgt tgk Baku dia bg aku pain killer yg super kuat. Actually aku dh telan dh ubat, tapi x berkesan. Ubat yg Cikwan bagi pun berkesan dekat aku 3 jam aje. Lepastu, Baku dh meraung kesakitan!

Nak tak nak! Aku telan lagi pain killer tu. So, aku bertenang sketla.. Dah x nangis tp badan letih sketla mungkin sbb tahan sakit.

11.30pm
Aku sedar bila Abg kash angkat aku dari atas pangkin depan TV ke dlm bilik. Aku pun tak sedar waktu bila aku terlena. Aku tgk, Abg kash dh siapkan tmpt tidur utk aku.. Cadar baru serba siap. Kesian dia agaknya tgk aku! Aku pun kesian kat dia sbb penat seharian jaga aku. Problem utama bila aku nk ke toilet. Aku mmg x bole jalan. Jadinya, memang Abg Kash yg dukung aku or cempung aku celah ketiak dia jer. 

Memang mcm funny or comel je kan? Tapi bole tukar nangis kalo dia tersepak kaki aku waktu tu.. Huhu.. Bole imagine tak?

Lepas tu, aku sambung tido blk.. Tengah malam aku terjaga. Abg kash tido kat sebelah kanan aku. Sambil peluk aku.. Sayu sangat hati masa tu..

Khamis. 9 Jan 2013.
Appointment pukul 9am dan aku patient yg pertama dlm list. Actually aku lalok sangat! Maybe sebab overdose. Rasa nk muntah pun ada. Time jump doc pun aku layu aje. Selalu mesti aku ceria jer. Kali ni mmg aku kalah!

Dr.Loh pun Kali ni memang tak bagi chance kat aku dah. Memang x bole nk elak dah. Sebab dh bengkak sgt. Aku pun dh redha masa ni. Abg kash pun sama.. Semalam aku dgr dia cakap pada CikWan yg dia syak aku mesti kena operate juga ni. Actually aku lega bila dgr dia ckp gitu. Sekurang2nya aku dpt green light just in case doc kata kena operate juga..

So, tanpa buang masa Dr.Loh assign aku warded. Ic n Kad Insurans semua aku serahkan kat kaunter. Tak lama lps tu semua dokumen dh ready. Aku just perlu ke kaunter Admission sahaja utk urusan check in ward. Huhu..

Aku ajak Abg kash breakfast dulu kat cafe. Senang.. X payah turun Kete, duduk aje atas wheelchair.. Lepas makan, baru ktorg amek nombor utk admission.

Malangnya, semua wad penuh! Dari bilik sorang, berdua, berempat, enam, lapan sepuluh semua penuh! Huhu.. Lastly aku mntk dia tgk mane yg waiting for discharged. Alhamdulillah ada 2. Satu Premier Ward @ singlebed dan lagi satu double bed. Aku pilih Premier Ward. Sbb lebih selesa n mudah nk kuar masuk.. Anytime bole masuk tanpa had waktu. 

So, skrg ni masalahnya mana aku nk lepak sementara check in and Abg kash pun kena masuk keje plk.. Aku bg suggestion biarla aku lepak dgn Linda aje. Nnt ptg, bila hospital kol kalo Linda free, in sha Allah dia bole anta. Yela org biz senang kawal masa sendiri berbanding keje Opis hour. Aku kol Linda, dia on aje.. Lpun tgh tak bz dengan order kek.. Pastu Abg kash kata x payah plk sbb dia kata dia bole anta aku blk dulu then baru masuk Opis. Bole mmg bole, tapi jauhla nak ulang alik..  pastu kol blk Linda, kata tak jadi. Linda plk insist ajak lepak n dia bole jaga aku.. Lastly Abg kash setuju anta aku ke Manjoi..

Kepala aku weng lagi! Tak tahan rasa nk tido aje.. Tiba kat Littlegemz, ataupun kedai bakery Linda.. Huhu.. Seperti biasa, Abg kash cempung aku.. Malu segh! Abang kash lepastu masuk kerja balik. Tinggalla aku dgn Linda..

Memula bole layan aje lagi borak dgn Linda. Lama2 aku dh x tahan..flat! Nasib Linda dh sediakan tmpt tido aku. Baiknye hati ko Linda! Moga murah rezeki! Sampai pukul 4, aku tdo jer.. Lepas bgn tu baru segar balik! Satu masalah selesai!

Tapinye, Kpj still x kol lagi utk check in.. Aduyai.. Sampai pukul brape plk nk menempek kat studio Linda ni.. Huhu.. Kul 5 tak jgk! Pukul 6 tak jugak. Aku kol kpj kotla diorg Lupe ke ape ke.. Rupenye patient still tak check out.. Abg kash pun dh brape kali tny.. Dia pun dh otw ke manjoi dgn aku pakaian aku. Sian lps keje rushing blk umah dulu, baru dtg amek aku plk..

Nak dekat kul 7, baru dpt kol dr Kpj utk aku check in.. Alhamdulillah.. Tinggal tggu Abg kash aje lg. Ktorng kt Littlegemz dh mkn mcm2.. Memula Adik Linda, Liza bawak makanan.. Then Joe plk blk keje.. Then Adik Linda, Yana plk blk keje bwk makanan plk. Kenyang perut! Aku pun lupa yg aku sakit! Huhu.. Terima kasih korang sbb menceriakan aku!

Lastly, dipendekkan cerita ktorng check in pukul 9.30pm. Huhu.. Mandi gedebuk gedebek tuptup dh pukul 11.30pm.. Abg kash temankan aku tgk TV. Readylah satg mesti dia nk blk dh sbb esok dah la nk keje.. 

12.30am 
Abg kash nk blk dh.. Sayu hati. Esok aku operate mgkn ptg dlm pukul 2pm. Itupun lps aku tny nurse.. 

Sebelum dia blk, kiss kiss dulu.. Aku pesan " Abang doakan Sayang ok yea esok.." "Eh mestila.. Abg mestila nak isteri abang sihat.." Huhu.. Cembeng! Dah rasa nk nangis dah!

Aku jangka esok masa Abg kash n Emak sampai, maybe aku ada dlm OT lg. Mgkn tgh operate ataupun dh selesai operate.. So I have to be strong! 

Tak lama lepas Abg kash pergi, dpt SMS "Sayang ok ke tido sorang2 mlm in?" "Kalo abang ada, kuat sikitla semangat Sayang.." " Okla kejap lagi abang sampai.."

Seronoknya.. Abg kash patah balik n temankan aku! Kuat sikitla semangat aku.. Tq abang!

Esoknya pukul 6am Abg balik Umah.. Maka tinggallah Siri aku keseorangan sebelum dibedah! Lenkali sambung citer plk yea..





4 comments:

Mama Safiy Arfan said...

btl sis, ble ad suami kat sisi mmg kita akan rasa kuat walaupon tgh sakit..cepat sembuh ye sis..

sha said...

cembeng gila hahaha. jik..get well soon k..u know i luv u!!

sha said...

cembeng gila hahaha. jik..get well soon k..u know i luv u!!

a.z.n.e.e said...

Mama Syafi,
Ye betul.. Janji ada kat sebelah, semua jadi ok!

Jik Shaema,
Huhu.. Memang cembeng pun! ':(
Love u too jik !

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails