08 June 2013

Day 2 : Backpackers journey to Phuket

29 Mei 2013 - Trip to James Bond Islands

Seperti dijadulkan, pukul 8 pagi kami dah kena siap2 tunggu kat lobi hotel untuk agent datang pickup ke jeti.. Hari ini kami akan berjalan2, ber-island hopping ke James Bond Island.. malam tadi ktorng tido lambat jugak walaupun penat.. dan mungkin disebabkan excited atau takut terlajak tidur, macam tak lena jugak la tido aku.. walaupun dh set waktu ikut Thailand, tapi macam eh, betul ke aku set tadik... hahaha...

Kat sini, pukul 6.50 pagi pun dah terang benderang ok! Pulak tu kat sini agaknya deme memang tak tdo kot.. Sentiasa aje ada bunyi muzik, motor lalu lalang di Bangla Road ni.. huhuhu..

Turun aje bawah, agent belum sampai lagi.. Jadi borak jap  dengan couple Melayu dari Malaysia ni... best giler bole borak Bahasa Melayu kat tempat orang!! Hahaha.. Dorang x amek pakej ke James Bond Island, arini dorang nak ke Phi Phi Island.. Dari survey aku, orang selalu amek satu je pakej.. mungkin sebab masa dorg singkat sangat dalam 3 hari aje kat sini.. so, nk jelajah semua benda dalam masa 3 hari memang tak cukup.. sebab hari pertama dah kira perjalanan tiba.. hari kedua berjalan2.. hari ketiga perjalanan balik pulak.. 4 hari tu memang just nice la... dah alang2 datang, better dtg lama sket.. puas sikit nak melihat tempat orang... Bukan selalu kita datang ke sini kan?

Dalam 8.15 pagi baru agent sampai dengan "bas".. kat sini dornag panggil bas, kalo kat malaysia kita panggil van aje.. huhuhu... rupenye dalm bas dah ada orang lain, dari cara bercakap dan rupe orang Arab daa... hahaha... Kat sini yang best kan, bila org tgk kita pakai tudung, mana2 orang Islam akan bagi salam kat sini.. dengan penuh senyum.. kami berdua pun rasa seronok dan jawap salam sambil tunduk.. rasa tersentuh kau.. hahaha... kat Malaysia tak dapat der gitu sebab melambak2 orang Islam kan?? Dorang mcm seronok sangat jumpa sesama orang Islam walaupun berlainan negara... :)

Then, bas ni pergi amek lagi penumpang lain... Seingat aku ada sepasang couple Mexico then, uncle solo dari Australia sekali dengan kami... Then dah penuh dah kami dalam bas tu dalam 10 orang.. Perjalanan ke jeti makan masa 30 minit.. jauh jugak sebab jalannya pun berbukit-bukit macam jalan kat Cameron Highland..

Ready berjalan kaki ke jetti.. jauh jugak!

Inikah botnya?? Besar dan ramai sangat orang.. Bot pun bukan kami sahaja, ada banyak..

Sebelah aku seorang wanita Iran.. dia selalu travel ke hulu ke hilir sorang2...

Dengar brief kapten rombongan sambil adapt Eanglish dalam bahasa Siam..

Boring pulak duduk kat sini.. Bot ni ada 3 tingkat.. Bahagian bawah sekali utk isi brang, masak etc.. Penumpang di bahagian tengah.. dan atas sekali ada la sket tempat melepak!

Di bahagian atas bot..

Warning: Naik bot ni ko janganla pakai baju formal ok, tak syesyuai.. Pakaila pakaian yg sesuai utk ke pantai.. Ada gak yg pakai hi-heal.. Alamak, aku tengok pun pelik je.. 





Sebelah aku tu orang Rusia.. sepatah haram tak reti ckp omputih.. tapi bole je jalan serata dunia..

Sekali bot ktorng potong private bot ni.. Alamak yg pompuan semua berbogel.. sun bathing!

Rehat jap.. bersila sajo.. Kat atas ni ada geng lelaki muda dari Arab Saudi.. Suke sgt dgn ktorg.. Dahla masing2 nakal2.. Tapi dorg respect kat aku sebab berhijab.. They said, Alhamdulillah... 

Dah jadi geng Abang Kash dah.. walaupun dorang ni  x berapa reti ckp omputih.. Tapi lantakla, main hantam jela pakai bahasa isyarat pun ada.. janji bole faham.. hahaha.. dah macam ayam dengan itik aje aku tengok.. hehehe..

Lepas penat berpanasan atas bo besar, tiba kat satu point.. Ktorg kena turun dari bot besar, masuk ke satu bot panjang dan laju... Habis percik2 air laut semua basah.. aku siap btau abg kash "jgn nk duduk kat depan yg konon first class tu.. kang melompat2 kena lawan arus, kang muntah kang..  pastu habis basah lenjun lagi" .. huhuhu..

Rupenye kami berpindah ke satu lagi bot terapung... aku siap tanya "are we going to lunch here??" hahaha.. geleng aje aku dapat.. sebab xtau brape kali dah aku tanya kapten.. tadi masa nk pindah pun aku tanya soalan yg sama.. hahaha..

rupenye dari bot ni naik kenu lak... 

aa... bestnye.. sebab x payah kayuh... ada org tlg kayuhkan .. ktorng rilex aje.. best2.. 

lalu kat tepi2 celah pulau batu kapur tu.. tengok texture semua... haha.. ada gak orang kata boring.. bagi ktorng best gile.. sbb ktorng ni memang pencinta alam kot.. hehehe.. cantek sangat ciptaan Tuhan.. 

masa tgh shoot ternampak jiran sebelah tadi.. aku excited melambai..
"hey, you suppose to look there not here!!" kata nenek Australia.. hahaha

tetiba nampak orang jual kelapa atas bot.. bestnye!! view dia pun sangat menarik masa ni.. 

lagi bot jualan keropok pulak


makcik ni lawak la.. bole la pulak pakai payung.. pakai topi udah le... 

lepastu, kami transit ke restoran terapung tadi , transit lagi naik bot panjang yg laju sambil menjerit2 kebasahan... huhuhu.. dan masuk semula ke bot besar.. dari sana kami ke Malay Village ni pulak.. kat sini ada 2 ribu penduduk Islam Muslim.. jadi tak risau bab halal haram..

Makanan pun sedap sangat sebab ikut selera macam Malaysia.. 
Tengok aku sorang je yg "bertutup" tapi dorng tak kesah pun berkawan dengan aku.. so, aku pun kena hormati jugalah pendirian dan cara dorang tu.. huhuhu..

2 nenek Autralia, 1 Iran lady dan kami couple dari Malaysia.. atas bot besar pun aku sorang aje yg bertudung.. Proud to be Muslim and Malaysian :)

oppss.. tertido merata2..
Lepas makan, bergerak ke James Bond Island..

Wajib tau amek gmbr kat sini... hahaha

Berkurun makcik tunggu turn nak amek gmbr kt pulau seciput ni..
Dah balik, rugi pulak tak beli t-shirt James Bond Island.. ingatkan kat tempat lain ada,, rupenye non-ado.. rugi! 

Makcik jual survenior tlg amekkan gmbar.. upah lepas aku beli fridge magnet... hehehe

Me cekak pinggang, yang kat atas tu terpampang..

cantek tak??

kat sini memang bersih...

kemudian kami berhenti di pulau yang terakhir untuk berenang2..
nak ke pulau tu kena kayak sendirik... ada yg terjun terus dari atas bot ke laut...
omputih semua pakat terjun.. kami ni je yg tak basah pun.. duduk ajela atas bot.. huhuhu

dan sambung photoshoot gambar dari atas bot..
selepas sejam, kami pun berangkat pulang..

bila sampai di jeti, ada pulak gambar ktorng berdua dalam frame.. 200B = RM20
Ni gambar bini tengah korek wallet laki.. hehehe

Sampai hotel dah nak dekat 6.30 ptg.. letihnye dan lapo!
singgah beli kebab.. kebab ayam 100 B = RM10, me kebab daging 120B = RM12, air RM4

*Makan tengah hari dah include kat dalam pakej ke James Bond Island..

Malam ktorg flat.. Jaga pukul 10 malam dari cari makan kat kedai kebab tadi..

Jumlah perbelanjaan harini:
Survenior = RM30
Minum petang = RM 26
Makan malam = RM34
Frame gambar = RM20

Total perbelanjaan hari kedua =  RM110

1 comments:

Anonymous said...

(Y)

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails