07 June 2013

Day 1 : Backpackers journey to Phuket

As salam semua..

Kaedahnya tahun ni kami celebrate awal anniversary di Phuket.. Sebab itulah tarikh travel awal seminggu.. Sepatutnya hari ni adalah agungnya yang ke 5!!! Alhamdulillah... Terima kasih Allah atas segalanya..

Okla cerita terusla yea.. Disebabkan nama lagi "backpackers journey" haruslah memang bawak backpack kan?? Hahaha.. No trolley bag!! Harus ada peta di tangan!! Hahaha.. Gigih walaupun sudah banyak usia kami.. hehehe

Kali ni perjalanan memang mecabar sebab ktorng menggunakan public transport sepanjang perjalanan.. tak bawak kete... hehehe.. kesimpulannya memang best!! memang aku idam-idamkan dari dulu... baru trill lah namanya.. berlari-larian berpegangan tangan takut kena tinggal bas ke kan?? Kononla.. Jangan la jadi bebetul..nangis aku nanti.. huhuhu...

28 Mei 2013 (Selasa)
Bangun awal solat semua, packing utk kali terakhir sebelum bergerak.. Sejak 2 hari sebelumnya aku dh start dh bizi sort barang dan tapis2 apa barang yg perlu, kurang perlu dan tak perlu!! Hohohoho.. Beg abang kash aku kosongkan separuh utk isi barang belian nanti.. Huhuhu.. Sebab aku dh booked utk beg besar ms return flight.. haruslah kan? Hehehe..

Gerak dari umah kul 7.50 pagi  pergi breakfast siap2.. tak kuasa aku nk sediakan sarapan buat kotor dapur aje.. Minum luar senang tak payah nk basuh2 n mengemas bagai.. Huhuhu.. Lepas tu, terus g umah mak.. Aku dh inform awal2 nk letak kete je kat umah mak sebab lepas tu ktorng jalan kaki je g naik train.. Belakang umah mak aku adalah stesen kereta api Kampar, ok!! hahaha bertuah!!


Tengok sangat excited laki aku amek gambar.. banyak gile ok gambar aku bawak backpack yg dia amek.. aku pun x pasti nape.. Huhuhu...

Sekarang ni tinggal beberapa minit aje nk tunggu ETS.. oya, ktorng naik ETS pukul 9.15 pagi.. Tambangnya RM22 seorang.. 


Dalam 2 jam 15 minit kami pun sampai di KL Sentral.. 
Kemudian terus naik bas ke LCCT.. Dari KL Sentral ke LCCT pulak dalam masa 45 minit.. Kami dalam perjalanan amek peluang utk tido.. Tambahan pulak semalam dua2 tak sihat.. Abang Kash muntak monggek!! Aku pun naik pening kepala sebab terbau muntah dia everywhere.. Sebab dia muntah banyak atas katil then sambung muntah kat dlm toilet.. Maka aku sgt bz dan penat sebab nk tukar duit, beli tiket ETS, g umah mak, pastu anta comforter,cadar semua ke dobi... 

Sampai LCCT memang awal dalam pukul 2 lebih.. Flight pulak pukul 4.15 petang... Memang awal sampai spy ktorng bole relax dan tak terkejar2 sgt..


 Flight delay 30 minit.. Jadi kami berangkat dalam pukul 4.50 petang... 

Perjalanan ke Phuket memakan masa 1 jam 20 minit..

Sampai di airport, ada ramai pemandu teksi.. Korang bole pilih samada nak amek airport limo atau teksi/bas.. Disebabkan kami tak sehat, jadi ktorg decide naik kete la.. kurang sket pening bergoyang2 semua.. Kos dia adalah 800B = RM80. If naik teksi RM30 seorang.. so, lebih kurang aje.. Perjalanan dari airport ke Patong Beach pulak 45 minit.. jauh tu kan??

limo airportnya adalah Altis ok.. hehehe..


Sementara sampai Patong Beach, driver turun kat agen perlancongan.. Korang bole pilih utk nak go ahead atau pilih aje kat pekan nanti.. sebab melambak2 agensi perlancongan dan dorg bersaing dah tentu harga lebih murah..

Nasib kami pulak tak baik sebab terus je beli kat agen tue.. Kami amek 2 pakej utk hari pertama ke James Bond Island dan hari kedua ke Phi Phi Islands,.. Kosnya 9870 B = RM987 utk 2 orang... mahal dok?? Mahal kan?? Tapi apa yg buat aku consider utk amek pakej tu sebab dia bagi return airport limo masa hari ketiga.. Flight pulak xde choice pukul 8.15 pagi, jadi kena gerak pukul 5 pagi... huhuhu.. time ni semua orang titon.. Xde sape lak nak anta ktorg balik nanti.. huhuhu..


Sampai bilik, rehat mandi2 semua.. keluar balik... jenjalan ke Jungceylon Mall.. Hotel aku memang pilih dekat pekan bukan dekat dengan pantai sebab senang sket nk buat pilihan makan... Turun bawah aje dh ada kedai.. 

All the way jalan kaki ke Jungceylon ada macam pasar malam.. Jadi kami jenjalan la sekali cuci mata..

Ini toto yea!! of coz HARAM walaupun di mana sahaja!

Ikan bako.. terliur!

Segar giler.. besar pulak tu.. kalo cicah sambal ni sedap ni.. taoi ktorng ragu2 nak beli boleh?? Hahaha... Bukan takat Abang Kash aje yg cerewet, aku pun sama.. takut!

oylster = RM 2 

Ini part paling aku suke!! Hahaha,,


Akhirnya sampai jugak Jungceylon.. Dalam ni ada kedai HALAL.. KFC, McDonald, Pizza Hut memang ada.. tapi ktorng dh survey, dorg non HALAL ok!!

Akhirnya kami makan di Urban Food..




berkenan sangat dekat tong drum tu.. huhuhu


Lepas tu sambung lagi jenjalan ke luar Jungceylon Mall.. ada macam gerai2 jualan jugak.. aku beli la sket aje sourvenir.. Sepatutnya aku beli aje terus.. Tak payah tunggu esok esok sebab mesti badan penat lepas semua aktiviti seharian.. silap ok!


Wajib amek gambar kat kapal ni.. Hehehe..

Lepas tu kami jalan kaki balik semula ke hotel..

oya, tips nak pilih hotel.. Cari hotel kat booking.com pastu cari kat google map.. dekat tak dengan Jungceylon Mal.. hahaha... jadi, korang xkan tersalah pilih.. kadang2 yg dia tulis kat hotel review tu mcm tak betul jer.. jadi, korang compare kat google map..

Tapi disebabkan memang hotelnya memang melambak2, korang jangan risau.. pergi gamble aje tak booked hotel pun no problem.. sebab memang banyak ok.. pilih je nak yg mahal ke, yang murah ke, dekat  own ke, dekat pantai ke... ikutla citarasa masing2..

Aku lupe nak shoot gmbr hotel n bilik sebab mcm letih sgt n sebab tak sehat.. jadi terus terlupa.. 

Nanti sambung lagi Day 2 ok!


3 comments:

Maulana said...

Bestnye laa...

Noraniza said...

Wah...great journey.Altogether berapa kos habis....

Mrs. Amad said...

bestnye..dr dlu tingin backpack tp dlm mesia je mampu..skrg nk backpack jejauh mmg tak dapatla..

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails