11 February 2012

Jangan jadi penghancur cinta

Malam semalam temankan Abang Kash meeting.. Aku memang suke temankan dia.. Sebab aku akan ada banyak masa untuk membaca :) Kalo  duk umah, sure ada aje keje nak kena buat.. So, kalo nk membaca panjang dan macam2 inilah masanya...


Sambil google2, terjumpa blog yang best utk orang bercinta dan nak dapatkan pelbagai tips untuk yang sedang bercinta dan sesuai juga bagi yang ada masalah dalam bercinta.. 


One of the qoute yang aku suke adalah "Jangan jadi penghancur cinta".. Dia memang ada point yang sangat bernas dan aku suke!! dan aku pun ada point of view sendiri yang berdasarkan pengalaman aku sendiri... Tak pela, kita sharing2... Sharing is caring kan?


Antaranya:



  • Tak Percaya Pasangan
Jika korang tak percaya pada psangan korang tanpa sebarang sebab munasabah, korang yang bermasalah sebenarnya.. Kalo pasangan korang memang jenis yang pasang banyak, ada kemungkinanlah untuk kita tak percaya pada dia.. Tapi, kalo dia setia pada korang dan korang tuduh macam2.. Dah tentu dia akan rasa tidak dihargai dan dipercayai... 

Pengalaman aku sendiri dulu, pernah di'spy' dari jauh... spy mana kita pergi dan apa kita buat even di pejabat... senang citer, dia sendiri jadi "CCTV Tak Berbayar".. Cuma dulu, i am too naive to understand.. Bila dia kantoi sedang pipping, aku ingat dia saje nk kasik surprise jenguk aku ke pejabat.. ahaks.. Bila dah dewasa ni, rasa sangat2 menyesal sebab kesetiaan kita diragui.. 
  • Cemburu Buta 
Perempuan @ wife memang suka bang suami dia tak tentu pasal dan lontarkan apa sahaja kata2 tanpa berfikir.. Ingat, setiap kata-kata itu adalah doa.. So, jangan sesekali kata pasangan kita ada pasang lain, sedangkan kita memang xde bukti dan saja2 cakap atau main serkap jarang jer... Kalo Allah makbulkan kata-kata tue, mcmne?? Ha, sendiri gigit jari...

If your wife or husband ada ex.. You should respect their past... The best way, don't ever ask... Sebab bila kita tanya, dia akan ingat balik... Nak ke dia ingat balik? huhuhu...

Tapi aku rasa pasangan yang sesuai untuk Cemburu Buta ni adalah pasangan dia pun ada sifat yang sama... Dua2 Cemburu Buta.. baru jumpa goo yang sama.. Hehehe.. Takde la sorang aje yg rasa sakit hati sangat2 kot, sebab masing2 pun rasa syak wasangka dan sama2 tuding jari.. Hehehe... 
  • Kaki Kondem
Sangat sakit hati bila pasangan kita bukan nk support apa yang kita suke.. Tapi kondem lagi... Lain la kalo minat tu mendatangkan mudarat ker.. Bole la komen, tapi bagila alasan yang kukuh dan terangkan supaya dia faham...

Selain dari minat, pasangan yang dengan sengaja membutakan mata atas kelebihan suami atau isterinya adalah seorang yang sangat rugi... Especially lelaki, mungkin dia rasa tercabar apabila isteri atau awek dia adalah pesaing utama dia.. Adalah sangat ngok orang itu... Huhuhu... 

Apabila kaki kondem ni ada sedikit sikap Cemburu Buta tadi, dia akan rasa.. apabila isteri atau awek dia berjaya, nanti akan ada lebih ramai peminat dan lebih banyak mata yang memberi tumpuan kepada orang yg dia sayang tue.. Kalo betul sayang, terimalah dia seadanya dan sokonglah dia... Kalo bukan suami @ bf yang sokong, siapa lagi kan?

Kata2 kondem yang sangat tajam adalah dari lidah orang yang paling kita sayang!

  • Ego Yang Tinggi
Ego yang tinggi melangit adalah sangat tidak elok untuk kesihatan.. Kerana ego, korang akan hilang segalanya termasuklah orang yang korang sayang...

Lelaki terutamanya, jika korang salah, apa salahnya memohon maaf... Jika korang rindu, apa salahnya korang tinggalkan sms atau note.. "just to say I Miss You"..

Ego ni kalo diletakkan lebih tinggi dari jambul rambut, hum... memang korang akan menyesal seumur hidup.. Percayalah! And the best thing, dah menyesal pun masih tak nak ngaku... Hahaha... At least, conference la dengan Allah kalo rasa malu alah nak mengaku dengan pasangan korang...
  • Suke Ganjaran / Duit
Setengah orang, dia memang suke hadiahkan pasangan dia dengan dengan benda2 yang mewah... Itu adalah cara dia tawan hati pasangan dia supaya tidak lari atau pandang orang lain.. Tau tak apa kesannya, bila hati seseorang dah dibeli dengan rasa mewah??

Hatinya menjadi keras dan mudah mencela... Islam pun ada sebut, jangan manjakan isteri dan anakmu dengan kemewahan.. Biarlah ajar isteri dan anak secara bersederhana walaupun memang ada banyak duit kat dalam bank... Ajarlah anak2 untuk berusaha apa yang mereka inginkan.. Tapi, kalo isteri beli atas usaha dia sendiri itu lain, itu dipanggil "Reward".. Hehehe.. Lagipun, beza antara beli dengan hasil titik peluh sendiri dengan pemberian orang lain kan?

Yela, harini mungkin hidupnya sangat senang dan mewah.. Tapi apa akan jadi, jika Allah nk menduga dan ketika itu, segalanya memerlukan wang... Sedangkan isteri dan anak dah biasa dimewahkan...? Suami kena ingat, besar sungguh tanggungjawab jadi suami... Korang yang aturkan isteri dan anak korang jadi macam mane kan? Bila dah xde duit, isteri dan anak pun melayang ke? Atau nak serah dekat Along?? Huhuhu
  • Duit Asas Hidup
I can say, ramai yang putus hubungan kerana duit.. Percaya tak?? Tengokla statistik berapa ramai yang putus disebabkan duit.. Duit punye pasal habis semua melayang..

Disebabkan xde duit, gaduh.. gaduh... gaduh... Walaupun kadang2 isteri tue tak niat pun nak carik gaduh malah cuba nak membantu... Tapi disebabkan lelaki ada ego dia sendiri... Gaduh.. gaduh... gaduh... pastu putus segala hubungan!

Oh, panjangnya aku membebel.. Tapi aku rasa point aku semuanya tak sama dengan kata2 blogger tue.. Kiranya ini point tambahan dia la.. Hahaha...

Oklah, chow chin chow...

Pesanan terakhir:
Janganlah skodeng ex pasangan korang, sebab nanti korang yang akan sakit jiwa.. Sebab bizi nak comparing yourself dengan ex tue... Bersyukurlah atas apa yang kita ada sekarang dan hargailah diri kita masing2.. Sebab kita memang tak bole jadi seperti orang lain.. Terang lagi bersuluh, genetik mak bapak kita memang tak sama... So, each of us are different and a unique person.. Love ourself first before you start to love others... 

Yang paling penting, "Jangan jadi penghancur cinta"

:)

2 comments:

ayu said...

SUKANYA ENTRI NI!

a.z.n.e.e said...

ayu,
tq.. dh lama x tulis panjang2...

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails