04 September 2011

Ready Made Curtain

Hai korang... raya dah start.. ewah, tapi nak gak citer pasal persiapan raya.. sebab impak keluarkan duit masih terasa.. Huhuhu...

saje je nk share dengan korang pasal salah satu persiapan raya : 
LANGSIR !

Hehehe..tahun ni tahun kedua beraya di umah agam... dan pertama kali tukar langsir selepas menginap kat sini.. jadi, macam teringin n berniat nk tukar langsir.. tapinya, aku tak suke langsir yg mcm umah mak datin tue.. aku nk yg nmpk simple jer tapi cun! konon la... cun... hehehe

so, target aku memang langsir readymade...! Senang!

Tips penting sebelum beli: 

1. Jangan lupa saiz langsir korang berapa dan panjangnya berapa.. Ada yang 6'... ada yang 7', 8' atau 10'.. macam umah aku memang standardize 7'.. tak kirala saiz langsir ataupun sliding door..

2. Jangan lupa kira brape keping korang nk beli.. 

3. Kalo nk beli yang ikut jenis pun bole... utk 2 panel ker, 3 panel ker... Ikutla idaman masing2...

Jadi, inilah hasilnya...

 Mula2 hanya beli untuk 10 pcs jer ataupun untuk side yang ada tingkap ni jer... Sekali Abang Kash kata, nampak macam kosong je yang kat sebelah pintu bilik...


So, kitorang pun terpaksa la cari kayu stick untuk langsir.. huhuhu... ada la 2-3 hari jugakla jumpa jenis kayu yang ktorng nak n berkenan.. Kat luar sana, ada banyak jenis n color.. Tapi ktorng stick dengan kayu penuh.. Tak nak pakai besi n tak nak yang bersambung2 di tengah.. sebab tak nak dia lendut bila lama2 dah pakai nanti... Huhuhu... Cerewet kan??




Akhirnya, selepas 3 hari tu, barula ktorang beli yang kitorang nak... and zass terus beli langsir tambahan... untuk 3 pintu bilik..



dan 1 untuk entrance dapur...


Untuk entrance dapur ni, saje je aku pilih design lain... Konon utk mood lain, tapi sebenarnya sebab dah habis dah design yang ktorng beli sebelum ni... Huhuhu...

Pasal bab harga pulak, of coz la ready made ni lagi murah daripada yang beli kain n pegi tempah.. Kalo umah aku, confirm makan rm1k... punye... Tapi kena beli time offer la, baru berbaloi baloi baloi...

Yela kalo 1 pcs RM119.. Pastu less 70%, tinggal RM35.90 jer per pcs noks... Kalo umah korang kondo or appartment lagi untung sebab tingkap tak banyak.. so, bole pilih la design yang cun2 ataupun yang mahal sket ker tapi berkualiti...


yang penting, jadi pengguna yang bijak... dan gunakan wang yang ada, sebaik2nya... jangan dibazirkan... :)

anyway, Selamat Hari Raya semua!

8 comments:

Umie Artoqiemie said...

aku suka yang entrance dapor nye tuh.. :)

mamawana said...

Salam Eid

Ada duit semua boleh beli...
Mewahnyer beraya .....
Kalu ada Kedai Rakyat 1Malaysia jual langsir, rasanya baru leh mampu beli... huhuhu

a.z.n.e.e said...

Umie:
yup... kan?? terasa effect color dia lg cun... huhuhu... lenkali nk beli yg berjalur2 la pulak..

a.z.n.e.e said...

mamawana:

huhuhu.. guna duit bonus le.. huhuhu.. xde la mewah mana.. dh lama nk beli, tp x kesempatan nk beli.. oyeke Kedai 1Malaysia murah.. lum dpt pegi lg ni.. harus diterjah nanti..

Adlina Husaini said...

cantik tau warna putih merah gitew!! kelas taste akak kita ni

a.z.n.e.e said...

kihkihkih...

sebenarnya susah nk dpt satu color yg dua2 setuju.. hubby kite cerewet tau! hehehe

anyway, tq ina..

jejaka anggun said...

cantik umah....

a.z.n.e.e said...

JA:
umah u pun apa kurangnye... hehehe

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails