27 August 2010

Tutorial : Tips kecilkan pixel gambar...

Hum.. Hum.. Dah lama nk buat entry ni... Tapi kadang2 terlupa... Kadang2 teringat... Time teringat time yang tak sesuai untuk berblogging... Huhuhu....


So, hajat tetap hajat... Kita share sama2lah... Kalo ada silap n nk tambah, dipersilakan...


Mostly, gambar yg kita ambil adalah daripada digital kamera, hp, ataupun webcam... Digital camera biasanya pixel dia besar ikut setting yg kita buat kat dalam kamera tu la.. Besar baru cantek n clear kan?? Tapi masalah akan timbul kalo kita nk loading untuk view kat blog, FB, MySpace, Photobucket, Fotopages etc... Makan masa dan kadang2 error in last minit... Buang masa kan?




So, cara termudah.. Kita kecikkan pixel dia... Walaupun, bila kecillkan dia, kualiti akan terjejas sket sbb dia kompress dan bberapa color akan dibuang semasa proses compress tue... But it's ok, masih lagi ada cara untuk pixel kecik tapi kualiti not bad dan boleh view dengan puas hati dan besar serta clear!!!



Biasanya, bila aku nk compress @ kecikkan gambar ni... Aku akan bukak satu folder baru  cth: "Small" dalam folder yg sama...


  •  Then,  select gambar yang aku nak dan copy ke dalam folder Small ni...




Bila dah copy semua gambar yang kita nak compress dalam folder "Small", kita leh view saiz asal gambar tue dengan mouse over pada gambar tue... cth : 1.65MB... Besar tue... Berjanggut nk loading.. Kalo pakai broadband, lagi sakit hati!! Buatnya, line hilang tiba2.. boleh nangis wooo... Huhuhu..

So, next step:

  • Pilih gambar.. dan klik kanan... Go to Open With > Microsoft Office Picture Manager




  • Then, akan keluar gambar tue dalam Miscrosoft Office Picture Manager.. So, klik butang "Edit Picture" kat bahagian atas window... Dan akan keluar satu window untuk function "Edit Picture" kat sebelah kanan... Mcm kat bawah ni..

  • Sekarang kita akan menggunakan window Edit Picture ni k... Jangan tengok tempat lain, tengok sini je tau... Hehehe... Kemudian, klik butang Compress Picture > Web Page





Once kita klik Web Pages... Akan keluar kat bawah tue "Estimate Total Size"... Kat situ kita boleh tengok perbezaan saiz sebelum dan selepas di compress... Contohnya yang tadi.. Saiz sebelum adalah 1.65MB dan selepasnya adalah 52.5 KB!!! Hehehe... Kecik kan???


  • Then, jangan lupa klik OK dan Save!!!

Senang kan??? So, skrg korang boleh loading dengan senang hati... Tak sampai 30 saat dah siap dah... Dan kualiti still no so bad kan?

  • Lastly, dengan function advance dalam blog ni... Korang klik la "Extra Large" atau "Large"... gambar akan besar!!! memenuhi page ni pun boleh... hehehe...

Ok, so good luck!!!

:))

6 comments:

eyndayusoff said...

Yeayyyy ada tutorial kecikkan pixel!! Thanks banyak2...muahhhsss...nanti nak try buat :-D

eyndayusoff said...

oppss...it's me..kak eynda :-p

white rose said...

btul tu kak...
sy biasa guna yang ini je...
kualiti pun xde terjejas sngt...

a.z.n.e.e said...

kak eynda:
yup... noticed.. dh baca dh entry akak pasal full 1GB tue.. tue yg rs nk wat terus entry nih... hehehe... gudluck!!!


dylla:
a'ah walaupun kecik... tp kualiti ok sgt2 kan?

rᎩnrᎩn said...

Thank you so much pretty! God bless you. Hehehe. (:

SUE said...

tq dear for ur helping...

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails