16 July 2010

susahnya jadi aku!

hum... malas nk mengeluh.. mengeluh kan tak baik... nanti Tuhan tue turunkan lagi dugaan... haaa, Dia nak tengok kita ni sabar ke tak sabar.. so, apa jugak yg ada depan mata... hadap ajela...


aku sekarang tgh pusing... huhuhu.. otak ni dok pk macam2... terutama sekali pasal biz online... aku bukannya pandai sangat pasal biz online... mcmne nk marketing sume.. nak upload gambar.. bukan takat upload je.. nak amek gambar cun2... dengan kamera cokia je... nk kasik menarik the bom semua kan??


dugaan...


songket dah habis... cume tinggal 6 helai je yg belum terjual... itupun yg mcm agak kurang lawa sket berbanding 25 helai yang aku jual... alhamdulillah terjual jugak!

biasala stage dari bawah nak naik sket2... sket.. sket.. kena ada usaha la kan???


itu yg buat aku pusing... nak buat mcmne... huhuhu... semua itu adalah investment sebenarnye... investment untuk naikkan biz ni kan? antaranya:

  1. blog shoppe - separuh jalan! sebab kain dah banyak jual... so, stop jap! tgh cari idea lain pulak... nk bagi cantek menarik the bomb! tapi masalah aku, bile org punye tau je aku nk bagi cantek mcmne... bile tang aku punye, jam kepala otak aku ni ha! ade je tak kena..
  2. company - lum register lagi company.. nama, logo semua dah ada.. tp lum ada masa lagi utk g register... nak wat Enterprise ke Partnership ek??
  3. nak kamera baru - biasala.. dah 5 tahun dah kamera aku nih... gmbr kena la ada kualiti sket n sharp! dlm gambar mmg tak nampak cantek sangat songket aku ni.. tapi kalo tengok live, mmg korang akan meleleh beb!
  4. peralatan - display patung, meja console, kerusi moveable etc... sbb baru2 ni ada pameran... so, mcm nk join la... tp semua benda alah tue aku xde lagik!
  5. stok songket - ingat esok nk g amek lagi la... tapi itula delima... nak amek banyak ke sikit?? kang aku amek banyak kang tak laku mcmner?? boleh tak pk mcmtue?? agak mcm tak confident tetiba... ahaks.. sengal punye bisneswoman!

aish... ada banyak lagik!


itu baru satu perkara... hum... memang pening la laki aku! apesal la bini aku mcmni kan?? apesal la bini aku tak serupa mcm bini org lain... rileks je kat umah... ni kejap ke sana, kejap ke sini... tak lekat umah....


kadang2 apesal la aku ni suke bagi penat otak! suke bagi badan penat!! korang ada rasa pelik tak dengan aku!! kan?? kan?? rugi tak kalo jadi aku??


kalo korang jadi aku, mcmner???

16 comments:

Cikgu ILi said...

Jonny,
Dr kan dah pesan jangan aktif sangat...
Aku pun sama..nak amik stok banyak takut tak laku.

a.z.n.e.e said...

Ili:
aku bosan la duk diam je... huhuh,,

kan? kan??

Queenin Murni said...

ehh kak, amik la banyak.. nak raya ni, songket mesti laris..

kalau berani+ modal lebih, beli sekali kain pasang kasi matching2.. :) org skrag kan dah bz nak prepare for raya.


:)

alfa juliet said...

AKU TAU MANUSIA MCM KO NI MEMANG TAK RETI DUK DIAM...mcm aku gak la tu..time pantang pun mengeluh itu ini sebbab kena rehat je..mau beku otak aku tau

Adlina Husaini said...

kak aznee, memang itu risk kita tapi akak kan pandai..calculated risk la kak ^_^

ambik je banyak2, nanti seronok customer nak pilih..

pasal camera tu takyah le beli sampai yg dslr tu kak..yg cybershot below 1k pun dah ok

yangyuyu said...

kita kena pandai gunakan masa dan peluang..aku pun tak reti duk diam..

dah nak beranak pun duk ambik order kek lapis..hehe janji kita gembira dgn apa yg kita buat dan yg penting masyuk

a.z.n.e.e said...

Murni:
hum,, laku ke tak laku.. sbb tailor dh tak terima tempahan sekarang ni... delima ke dilema?? hehehe..

azza:
betoi no... kalo la aku xde keje.. lagila beku otak aku! ada keje pun, carik keje lagik kan!

a.z.n.e.e said...

ina:
itula plan beli jela yg compress camera.. br rm1k ++ kan.. dslr tunggu2 la nanti.. buat masa ni pinjam dulu kamera abg long nak amke gambo.. hahaha.. aci tak?

ummie:
aku lg sallute kat ko.. nk beranak pun boleh lagi otak tue pk carik duit kan?? tp itula.. aku rasa sbb the end kita rasa puas! dan MASYUKKKK!!! hehehe..

yangyuyu said...

betul aznee..kena pandai gunakan masa dan peluang...

dah kita suka menjunkies kan, drp masa habis sia2, baik kita meniaga kan..asik beli je support org lain meniaga, baik kita meniaga sama

tapi jgn sampai mengganggu keja yg ko buat skang..pandai2 plan ikut kemampuan diri kita

dan doa selalu murah rezki dan badan sihat, insyallah, Allah sentiasa bantu kita...

jejaka anggun said...

kalo dah minat tuh buat jerlah betul2... masa tuh boleh carik.... dont worry....

jejaka anggun said...

kalo dah minat tuh buat jerlah betul2... masa tuh boleh carik.... dont worry....

jejaka anggun said...

kalo dah minat tuh buat jerlah betul2... masa tuh boleh carik.... dont worry....

jejaka anggun said...

oke tambah satu lagi sebab blog nih tetibe giler kan....


kalo dah minat tuh buat jerlah betul2... masa tuh boleh carik.... dont worry....

a.z.n.e.e said...

hahaha.. ingatkan ramai yg komen... rupenye sorang jer... hahahaha...

Queenin Murni said...

ni songket baju melayu ke apa kak?

igt songket sampin. :P yg tu, tailor jait 10min pon tak sampai. ehhehe!

a.z.n.e.e said...

eh, tak... ini buat baju kurung...

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails