15 June 2010

Tutorial: Cara Blogwalking!

Huwahaha... kali pertama nak buat tutorial kat sini.. selalu mengajar bebudak je.. sekarang nak ngajar orang beso pulak... lagi trill nih...


huhuhu... bukan sengaja nak tunjuk skill.. tapi nak panjangkan ilmu blogger2 lain yang dah kasik sebelum nih... panjangkan lagi pahala orang2 yang dah menyampaikan ilmu kan? lagipun, sharing is caring...



sebelum tue jugak, thanx untuk adik sepupu aku, Ecah.. sebab dia yang ngajo aku blogwalking... kalo betul gayanya, banyak kelebihan yang korang dapat... kalo nak view hasil yang aku dah dapat, boleh klik kat sini k...




Oklah, cara nak blogwalking:




1. mesti ada shoutmix, cbox ataupun apa2 sahajalah ruang untuk chatting... ini penting sebab, blogger akan tinggalkan jejak... ataupun link dorang... link ini kita akan guna masa blogwalking nanti.. ini contoh cbox yang aku guna:
2. kalo takde cbox, boleh klik [Get a Cbox] kat bawah cbox tue.. korang register je.. tunggu reply email...seminit dua dh ok...


3. then, bila dah ada.. boleh la start blogwalking.... tinggalkan nama kat ruangan [name], link kat ruangan [link/url/email] dan mesej anda kat ruangan [message].. bagi sesapa yg ada blog, jgnla letak email... mcmne nk traceback your blog.. sila, letak url blog anda.. contohnya : http://tentangaznee.blogspot.com.

4. kalo nak tau, blogger tengah online, terjah satu blog otai yang ada cbox.. and click aje any link blogger yang tengah online at the same time dengan kita... contoh mcm kat bawah... waktu aku online dalam kul 12 tgh malam @ 00:00..


waktu dorang online, adalah sama dengan waktu kita online.. jadi, dorng ni tengah aktif... so, klik aje link dorang n tinggalkan jejak di blog dorang pulak... Insyallah blogger ni akan klik link korang blk n tinggalkan jejak dorng pulak... dan selalunya, waktu tengah malam ni la nuffnang akan bangun tdo... and time ni la blogger akan klik nuffnang korang.. dan korang pun klik la balik nuffnang dorang... inilah dia namanya blogwalking...


5.then, for extra... kena tau waktu2 lain nuffnang bangun tdo... huhuhu... kalo blogger baru mungkin dia banyak tido lagi... hehehe.. mcm baby, kan? so, kena tingkatkan visitor bagi nuffnang wake-up and jaga selalu... kalo tgk kat blog yang otai2 ni, nuffnang dia sentiasa ada.. kalo sentiasa ada tue, means ada peluang jugak utk dapat Buffered Earning... means, bolehla kenduri sakan nanti... !

6. bila dah ada visitor yang lebat, mungkin nuffnang akan hire kita pulak untuk iklankan satu produk... means, dia percaya kepada pengaruh kita untuk mengiklan sesuatu produk... kita hanya perlu buat satu entry sahaja tentang produk tue.. dan nuffnang akan bayar dalam RM1000k++.. untungkan?


p/s:zaman sekarang pengaruh blogger sangat kuat... tengokla sampai yang ada kena cekup dengan polis sebab kutuk sultan Johor.. itu dia punye hal la.. sape suh buat benda yang negatif,.. yang positif, blogger sekarang adalah agen pengiklanan... kita dibayar untuk mengiklan sesuatu produk... siapa sangka boleh jana pendapatan pasif dari berblog kan?

9 comments:

suka_haha said...

tapi kalau gne shoutmix lg best.. bila pegi blog org lain link kita dgn nama kita dah terisi.. tinggal isi mesej je ngee... kalau cbox kdg2x.. nama dgn link tu kena isi balik..

senandung semalam said...

gud tutorial..tq.. hehehee

Cikgu ILi said...

Bagus Jonny bagus...tapi ntah napa aku tak rajin nak blogwalking...nak tulis blog pun malas.

yangyuyu said...

aku pun malas blogwalking...sapa yg walk kat blog aku lg malang..aku tak balas balik kunjungan mereka..kejam kan..haha

a.z.n.e.e said...

suka_haha:
a'ah.. kdg2 ada link.. kdg2 xde.. malas nk taip balik..

SS:
sila praktikkan ya.. hehehe.. selamat mencuba!

a.z.n.e.e said...

cikgu ili:
mood ko utk blog sudah hilang kaH? masih lagi mood di atas gunung??

ummie: ko jadi malas sbb takut sakit belakang.. xpe.. nnt baby dh lahir, rajin la jadinya.. huhuhu...

mR.sYaH said...

thanks ats sharing nih... :)

a.z.n.e.e said...

urw.. gudluck!!

jejaka anggun said...

thanx for the info

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails