17 June 2010

budaya anak sekarang yang diorang banggakan sangat!!!

adoi.. budak2 jaman sekarang advancenye terlebih.. ada hp, ada DSLR, ada blog etc.. semua ada la.. serba serbi..tapi kadang2 aku tengok mcm satu cop ke, trend ke, sajer2 ke, sebab ikut kawan ke.. gitu la... senang budaya baru la...


yang selalu aku jumpa sekarang nih... umur belasan tahun dh ade blog.. bagusla ade blog tapi macam isu yang sama jer... macam tak berkembang... cerita color pink, cerita cayang abangla, gambar peluk2 la... ades... bosannya!


fahamla... umur awal belasan tahun mcam tu tengah seronok mengenali diri sendiri, perubahan diri, emosi, perasaan, suke berlainan jantina... tapi dik.. tak payah la keterlaluan sangat... sampai baru seminggu dating pun nk letak sticker love!! sedih la nengoknye...


memangla, tanpa seminggu tiada sebulan, setengah bulan atau setahun etc.. tapi kalo senyap sahaja pun rasanya lebih maniskan?



tapi itula hakikatnya jaman sekarang, budak2 ni suke menunjuk2 n suke bandingkan diri antara kawan lain... hum... paling ketara kat shopping complex nun, love bite merata pun lagi pakai sleeveless kan? nape?? rasa hebat agaknya??


adik kalo mahukan putera idaman yang melekat di hati... pastinya:

1. hati kita mesti bersih dan baik...

2. dah start akhil baligh tue, boleh la mulakan berdoa... doalah apa sahaja ciri lelaki yang baik yang korang nak... baik hati, penyayang, pembimbing, mampu meringankan beban ibubapa, bertanggungjawab etc...

3. jaga diri... tak payah la terpengaruh sangat.. hari ni suka, esok duka...

4. kawan la dengan orang yang baik2.. Insyallah jumpa lelaki pun yang baik2... ingat, kalo tempat yang tak elok tue, agaknya lelaki yang mcmne agaknya yang korang jumpa?? itu ke lelaki idaman yang korang nak kan??



lagi satu trend yang aku sokmo jumpa sekarang... "kawen sebab dah tangkap basah"... "kawen sebab dah mengandung"... bukan sekali dua je kenduri tahun ni yang aku pergi sebab kes2 mcmni.. tapi dh berkali2... keciwanya bila tengok muka mak bapak diorang.. kawen pun tak semeriah mane... of coz lah kan?? no grand wedding of the year ataupun wedding ala garden atau english style..


korang asyik fikir seronok je kan?? pemikiran korang sangat2 di bawah tempurung.. sorry to say adik2... cuba bayangkan korang keje bagus2.. kete besar2.. dapat anugerah sini sana... company hantar melancong etc... sudahnya, korang ni memerap la kat umah... seronok layan masa terbuang gitu aje... senang hidup tapi susah nak hidup!


tolong la fikir ke hadapan sket... banyak lagi yang korang tak tempuh... yang berhenti sekolah sebab nak kawen... cuba tanya pada diri korang... apa yang korang boleh banggakan dengan pencapaian korang??? takat cantek je dik dah tak de duit nanti comot la jadinya... apa yang suami korang boleh bagi kalo dia pun berhenti sekolah je?? mak bapak pun tak berduit mane.. sudahnya, satu kemajuan pun xde... rugi!


adik, kawen muda sangat pun banyak ruginya... hormon tak stabil... telur tak matang lagi... nescaya anak yang korang lahirkan tu akan LOW IQ nya... kalo telur ibu itu matang selalunya menghasilkan anak2 ynag cerdik... sudahnya, anak yang mcmne yang akan bela nasib korang yang diri sendiri pun tak terbela dik....!

hum... sudah2 la tue mengepak dada... fikir balik....


p/s: jangan terbang tinggi sangat... kalo jatuh, parah nanti... inikan pulak terbang tinggi untuk something yang useless... apa yang ada!! sudahnya orang keliling gelakkan korang atas kebodohan diri sendiri...


8 comments:

Cikgu ILi said...

Betul tu Jonny...advance sangat budak-budak camtu..getikk.hehe.
Ko ada pegi ye kenduri kawin lps tangkap bsh atau pegnen tu?
Camne ko tau ye?

ecah said...

kak..dasyat oh dak skrg..
dgr ckp ckgu ni..hehe

a.z.n.e.e said...

ili:
ada.. a few cases.. aku tau kena cekup je.. sbb mak dia ada dtg umah ngadu kat mak aku..

yg lg satu, pun parents dtg ngadu gak.. ms kawen aku xtau dia ngandung.. skrg tetiba kata nk bersalin dah??

nauzubillah.. aku ada adik pompuan n adik2 sepupu ramai..

angah:
itula.. penatla asyik membebel jer..

jejaka anggun said...

baik kak... adik x kan membohsia lagi selepas nih... sorry eh?

Linda Hussin said...

Jonny, aku sgt lah sokong apa yg ko ckp... Bebudak sekarang ikut suka diaorg je ehh... Kekadang tu dpn family cover, baik bkn main. Belakang berpeluk sakan... Takutkan mak bapak lebih dari takut Tuhan erkk. Sekali Tuhan bg balasan time buat xsenonoh nak kata apa... Xsmpt nk mntk ampun wehhh... Ngeri... Tp diaorg still 'menyetan' kan << vocab baru... hihihi

Linda Hussin said...

Speaking of this topic, aku pn ada story yg agak suam2 kuku. Nnti bila kita jmpa aku cerita erkkk.... daaaa

DJF CloSet said...

terfikir pulak..

org dulu kawen awal.. 20+ xkawen lg, dikira lambat...

alih ni, zaman skrg.. ada gak pikiran 20+ kawen lambat, org cerita belakang...ape kes?? terasa gak.. sbb sy lum kawen..tgh blja kan.xkn nk kawen. deme dah kje bole la..tp xptt wat ayat.."pompuan umur cm skrg tak kawen, org ckp blkang..." anehnye..

pepun..sy sokong pernyataan kamu. mintak dijauhkan la perkara cmtu dari org2 yg kite syg..

a.z.n.e.e said...

JA:
hahaha... so nice if u r that girl.. x sesuai meh memnohsiakan diri..

linda;
tak sabar nak jmp ko nih! hahaha...


DJC:
tq sbb sokong..

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails