13 May 2010

Tips driving dalam hujan!

vrooommmm!!
hehehe... arini nak menceceh pasal kereta la... skrg kan musim durian, eh... musim hujan... so, mcm2la kejadian kat atas jalan raya yang aku tengok... bukan pasal kemalangan je... tapi kadang2 alert n silap orang yg bawak kete nih...
tensi je kadang2.. dalam hujan pun nak buat aksi2 merbahaya ni, kan? kalo dia sorg je yg tertonggeng.. xpela... aku ada pedulik??? huhuhu... kesahnya kalo melibatkan aku balik atau orang lain... maksudnya, kalo macam melibatkan ataupun dengan bahasa kasarnye menyusahkan orang keliling balik... kang tak pasal2 terlanggar pulak pejalan kaki ke, penunggang motor ke.. bontot kete org lain ke...

hish... memang aku geram... kalo kena kat aku, memang naya dia kena basuh dengan aku nanti!


so, aku pun nak la peturun sket ilmu2 guru2 pelumba racing halal yang telah diberitahu pada aku sebelum ni... terutama time hujan ni la.... ha, depa ni racing pun, tau bahaya jugak... tak melibatkan orang lain... tau perikemanusiaan sket... tak macam setengah org tuh, ikut dan aje.. pentingkan diri sendiri!

1. make sure pasang lampu kalo hari dh start ujan ataupun waktu subuh... memang le kita rasa cerah lagi... tapi itu mata kita... kdg2 orang depan, atau belakang tak perasan! tambah kalo warna kete hitam atau golap!
2. make sure jangan laju sangat! guna max gear 4 aje... kang langgar lopak... bukannya tayar tue lalu atas jalan raya.. tapi lalu atas air beb! tak pasal2 kete membuang ke tepi @ berpusing... arghhh.. tak mo! tak mo!

3. kalo ujan lebat, sila jangan guna hazel light yea... bahaya beb! macamni kalo nak bagi signal nak kuar lane.. mcmne org nak tau korang nk ke tepi kalo dah dua2 lampu pun terbedek2 menyala,kan?

4. kalo banjir atau ada lopak di depan sana... sila tukar gear rendah siap2 sebelum nak redah air tuh... jangan tukar gear masa tengah redah yea... nanti habis semua air kena sedut dalam enjin dari ekzos belakang tuh! huhuhu... naya rosak enjin nanti!
udah le dulu takat ni kome.. mata ngantuk pulak.. malam tadi tdo lambat! teman abang kash ke opis lagik.. kul 1 pagi baru sampai umah... huhuhu.. xpela.. janji dapat berdua2an sudeh....
eh, ade status menarik kat fb..
"OOhh..hujan yang lebat di luar sana... Hujaaann yang turuuuunnnn..bagaikan air hujann...."
huhhuuhu.. cuba teka, status siapakah itu???

8 comments:

Elin said...

huhuhu..betul tu kak...semua rules akak tu saya ikut..hehe..tkut tul klu drive bile ujan lebat nih...penah rasa nak nangis sebab tak nampak jln...

lagi satu hazard light tu..betul3...klu pasang buat org len conpius jer..

:)

jejaka anggun said...

tips driving dalam keta bila nak bagi?

Cikgu ILi said...

Status itu bukan status aku..hahaha...
Jonny takpe abg kash cari duit biar lambat balik tdo pun takpa...

silvertech said...

aku pakai keta oto..jd taim redah hujan main belasah je takde tukar2 gear...haha

miss lolly a.k.a luvfareda said...

paling Xsuke drive time ujan.

RabOn =P

alfa juliet said...

respect dgn mu..walau kecik tapi reti bawak moto

a.z.n.e.e said...

elin:
a'ah... mmg seram, kan?

JA:
itu senang aje.. start enjin,, tekan minyak.. dh sampai, tekan brek.. terus stop! hehehe..

ili:
itu status mr.zuki.. xcaya cube ko cek profile dia.. hehehe..

a.z.n.e.e said...

nadia:
a'ah.. oto senang.. tekan je minyak!

miss loly:
rabun jgk yea.. samala kita!


azza:
aku dh bertahun x bwk motor.. lesen je ada.. huhuhu..

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails