11 May 2010

non-stick cookware bahaya!



terbaca di sini.. tentang non-stick cookware yang menyebabkan ketidaksuburan!


kalo bukan ketidaksuburan pun, sudah tentu penyumbang kepada pelbagai penyakit yang lain!

walaupun, sudah disangkal Tefal... tapi seperti kita tahu, kalo permukaan dia dah bercalar.. memang dah tak leh guna dah!!! ades... sudahla mahal... bercalar sket sudah kena simpan aje dalam rhobok!


ayuhla, kita hidup secara bersederhana dan kembali kepada natural... dah terlalu banyak radiasi di sekeliling kita... adoi... takutnya...


Tips yang diberikan oleh Dr. homeopati (Dr. Omar Mokhtar):

- minum guna air penapis sahaja yang diikhtirafkan.. jangan minum air masak kerana tiada oksigen di dalamnya.

- jangan makan atau kurangkan makanan segera... nugget, kentang goreng, kfc. fish n chips etc yang banyak dijual di super market sekarang... sebab ia penyumbang utama kepada cyst, barah, tumor dan pelbagai penyakit lain!

- banyak makan ulam-ulaman yang pahit.. kerana yang pahit itu adalah penawar!

- sokong diri dengan suplimen dari buah-buahan atau bahan asli... untuk meningkatkan antibodi!


p/s: rasanya kehidupan yang terlalu moden tak menjaminkan kebahagiaan yang hakiki... ibarat kata penulis, lebih baik pastikan kuali cukup panas sebelum kita mula menggoreng... untuk mengelakkan makanan terlekat!

7 comments:

silvertech said...

bagus info ni aznee...tq

aku mmg suke fastfood...huhuh

alfa juliet said...

aku pun suka..ahak2...dah tau banyak bahan perasa, benda tu jugak yg dicari...sekeliling kita ni dah la penuh germ, pas tu vorus skang dah melampau2..mcm mana lah anak kita nanti

white rose said...

tq akak share bab2 kesihatan ni...
kita kena hati2 dlm pemakanan segera nih...

a.z.n.e.e said...

nadia:
bukan ko aje.. aku pun sama... huhuhu..

azza:
itula... semua dh tercemar!


dylla:
makanan segera dan kuali yg masak makanan segera nih sekali! huhuhu..

yangyuyu said...

aku pun guna nonstick punya kuali..memang so far basuh guna span lembut jeh..tapi haritu sepupu aku dtg umah, buat rajin tlg masak lak, dia guna gosok periuk tuh..aduss...

Cikgu ILi said...

Good info Jonny.

Dulu aku rasa ko buat post jgn bg hadiah non-stick pan sebagai ahdiah kawin kan.

Back to basic jugak yang elok..kan?
Pakai kuali yang tak glemr bontot hitam gak terbaek..:)

a.z.n.e.e said...

ummie:
adoii... dh x boleh pakai dh tue!!

ili:
a'ah.. yg aritu aku perli geng2 aku je.. hehehe... tp yg ini mmg info betul.. huhuhu..

a'ah.. bontot kuali itam berkerak jg yang ku pilih!

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails