18 March 2010

kalo dah terlebih kreatif!!

sejak ada wifi kat umah ni... umah aku dah macam cyber cafe dah!!

tadi sebelum g cameron, aku pas kunci umah pada adik sepupu aku.. sbb aku off modem.. tetiba je tak de line tadi... kot la modem tu panas pulak... mane taknye, on 24 jam sehari tanpa henti!!

rupe2nye, sepanjang kami x dak... umah aku jadi bahan eksperimen pulak...

tak caya, tengok cini.... dah serabut gila meja halfmoon aku nih.. tadi abang kash bising... "adik, habihla umah abang ngah macam ni... ha sepah dah..."

hahaha.. dua org adik sepupu aku nyerhonyen (sengih) aje...



tapi.... korang ada nampak ape2 perbezaan tak.. ataupun ape2 bendasing???

.
.
.
.
.

tada....


modem wifi ni tetiba ade mangkuk parabola... diperbuat daripada bekas Mr.Potato...

fungsinya bagi pantulan yang lebih tepat... sebenonye, yang ni hala ke umah adik sepupu aku , si Razzi tuh.. yang duduk sebelah kiri umah aku...

lagi satu, korang nampak tak... si modem tue pun berkipas jugak.... bukan pengantin je ada tukang kirap... zaman sekarang ni, modem pun pakai kipas jugak yea... patut le jenuh aku cari fan lappy aku... rupenye deme tolong sejukkan modem ni...

bijak... bijak...



parabola yang kedua pulak ni... hala ke umah kanan.. ke umah adik sepupu aku... si syafiq...
budak2 jaman sekarang... tak habis sekolah lagi, dah ade lappy masing2... hu...

parabola yang kedua ni pulak diperbuat daripada tin 100 Plus... hum....

dan bendalah putih tue sebenornya, nak bagi kuat signal je... yela antena modem wifi yg baru ni pendek sgt... yang rosak aritu lagi power... boleh sampai jauh sket...

kesimpulannya:
deme kata signal deme kuat sket.. naik dari 40% ke 60%... dari 2 bar, jadi 3 bar... k

ikut kome le... akak malaih nak bising...
malaih nak dengor... kak kek.. kak kek... kak kek... ikut suke kome le...

p/s:
orang mcmner?? pernah cube tak??? huhuhu... ade idea yg lebih kreatif???

22 comments:

Razzi said...

akk2...
jap g adk ngn syafiq na modified
parabola potat0 2 :D

silvertech said...

mmg kreatif!

aku pun pakai streamyx tp sib baik line ok je full bar...hehe

Razzi said...

kreatif+brkesan 100% ..
cbe lor :)

a.z.n.e.e said...

adik:

ape pulak adik nak buat lagi nih?? ish.. suke hati korg la...

akak xde dua arini ni, modem off ek.. boleh???

hahahhaaaa...

nadia:
a'ah... ktorng share wifi 3 umah.. itu yg jd mcmni ni... hahaha... haru betul!

a.z.n.e.e said...

adik:
yela sgt... sume hala ke umah kome.. udahnye laptop akak kat tgh umah yg x dapat.. hangin betol la! harop mcmni.. hahaha..

a.z.n.e.e said...

adik,
tak pakai sender lagi laju la... x payah pakai sender la... hahahaha... mampos syafiq marah!!

Razzi said...

bkn sender lar ..
tpi extender ..
extnder kn hala ke uma syafiq ..
2 sbb lar lmbab ..

alfa juliet said...

mmg kreatif adik ko...kalah budak it berpikir..

Mrs. Zuki said...

Perghhh mmg kreatif otak orang laki ni..
Aku tak pernah terfikir langsung.

jejaka anggun said...

betul ker dorang nih.... dah tetibe ai tgk cam dlm space ship pun ada gak dgn bende2 satelit parabola nih.

Razzi said...

btol lor ...
parabolic bley reflect signal wifi ..
sblom gne parabolic,signal 18-20% jewk tpi ble gne parabolic nie,signl jdi 40-60% ..

a.z.n.e.e said...

azza:
ntah.. kita yg degree it pun x de belajo rasenye mcm gini, kan?? pelik aku...!

ili:
itula... pelik tapi kena percaya jugak la.. sbb mmg betul pun...

a.z.n.e.e said...

jejaka:
itula.. deme ni kena hias sket la parabola tue kasik cun + canggih sket.. lawa sket umah.. ini serabut sini sana.. kalah spaceship..

razzi:
experimen baru dh buat belum??

Razzi said...

lom g ..
experimen bru nie kne pkai bajet
so lmbt siap lgi lar :p

casper! said...

kata budget 2 kupang je.. 2 kupang pun lambat ker???

a.z.n.e.e said...

ntah... 2 kupang pun lambat jugak ke dik?? oo yela.. nk kuar g beli, lesen tak dak lagik.. kuikuikui... suh redza g brli ar...

Razzi said...

bkn 2 kupang,tpi 2 hengget lbey..

a.z.n.e.e said...

korek tabung la adik!

Razzi said...

xya ..
adk ade duit ..
ehehek3

lan said...

wah.. gerek segh!

Razzi said...

esok stat modified antenna :D

a.z.n.e.e said...

lan:
mesti doh!

razzi:
ikot lah!

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails