20 March 2010

Buah Berangan Dikomersialkan


korang... aku keluar dgn entry pasal makan lagik...
hehehe... korang jangan jemu sudeh....

masa otw balik ke Perak dari Utara.. kami singgah di r&r bukit gantang @ bukit merah...


then, terjumpa dengan stall yang jual buah ni....


iaitu buah berangan!!

korang pernah makan tak?? aku ni la firsttime seumur idup makan buah ni... dulu memang pernah tgk orang jual buah ni... aku ingat coklat ke ape.. tp malas nk berhenti sbb ramai gile org beli...

tapi tadi.. en.suami ajak beli... sebab dia tahu aku perak kot... ataupun jakun!! senang je dia nk tau aku jakun, kalo aku tenung semacam sampai kerut2 kening tuh... pastu mulut tertutup diam je.. mesti aku tengah berfikir la tuh.. kan??

rege dia 250gm = RM 5.. so, as a try.. beli rm10... banyak la pulak... sampai sekarang tak habis lagi.. itu pun dh berbahagi sorang sket...

rasa buah ni sejibik macam biji cempedak kena rebus!! sedap.. tapi lagi manis!!

cara goreng dia pun pelik... aku rasa mcm biji kopi je dia bakar sekali atas kuali tuh.. tapi mak aku kata mcm timah.. ish.. ntah... aku pun tak tahu...

mak aku siap cerita, zaman dia kecik2 dulu.. arwah tok aku kutip buah berangan ni... pastu goreng atas kuali tak guna minyak... tapi guna pasir... pasir2 ni la yang memanaskan buah berangan ni sampai garing...!!

hum!! kreatif la orang dulu2 kan... rupenye teknologi dulu2 dorg dah pakai... dan skrg dorg ubahsuai sket2 jer teknologi yang dipakai dulu...

dan mak aku cakap... dulu2 bijinya kecik.. tp sekarang sebab buah berangan ni dah dikomersialkan.. mgkn lepas kajian, buah ni dibesarkan saiznya... hum??

khasiatnya sempat jugak la aku baca...

  1. rendah lemak.. karbohidrat tinggi...
  2. khasiatnya hampir sama dengan beras perang! sesuai utk kuruskan badan nih!
  3. boleh kurangkan cirit-birit
  4. hilangkan stress etc..
pastu aku cakap kat ayah "fuuyyooo ayah... dia boleh hilangkan cirit-birit!!! la.." "eleh... kalo aku telan 10 biji x ok jugak mcmner... baik telan je pil chi kit tek aun je... seringgit jer dah ok.." ayah berkata-kata sambil menjeling!

hahahahaha?? amek kau...!

Kata-kata ayah memang susah nak potong!

4 comments:

jejaka anggun said...

mmg x penah try pun bende alah nih tp kat KL pun ada berlambak. biasa org cina jual.

yg pasti kat melbourne pun ada jugak. org puteh pun reti makan buah nih oke...

namanya chestnut dlm bhs inggeris.

yangyuyu said...

buah ini diimport dari negeri China Aznee..

FYI bapak mertua aku meniaga buah ini di pasar malam di kedah, dia masak guna pasir dan gula merah (bukan biji timah) hehe..buah ini adalah faveret aku, bisa menangis kalau tak dpt..aku start mkn time bercinta dgn Bam dulu huahua..

amat berkhasiat dan membuang angin tau

harganya Rm20 se kg di kedah..kat KL RM25..banyak jual kat Petaling Street kalau ko nak beli lg...

Mrs. Zuki said...

Jonny...
Ada lagi stok buah berangan ni kat rumah aku..
Semalam otw balik dr Pahang berenti kejap kat Genting Sempah semata-mata nak cari buah berangan.

Kat sana harga setengah kilo RM8.
Sekilo RM15..

Masalahnya aku selalu kene gelak dengan Bi Bi aku sebab aku tak reti kopek buah tu dengan sempurna.

a.z.n.e.e said...

jejaka:
oohh.. chesnut ke namanye.. selalu chesnut jmp dlm coklat je.. huwahahaaa...

ummie:
bagus information ko.. a'ah.. dh lm aku tgk org jual.. tapi itula x pernah nk berhenti beli.. kat shopping complex pun ade jual..

ili:
rupenye ramai gak peminat chesnut ni ek.. ko pun sama.. lagi morah rege dia ek kat genting sempah.. rindunye nk lalu sana.. dl kalo g genting, mesti singgah minum dl.. huhuhu..

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails