22 February 2010

Laksa Sanggul!!



orang Malaysia memang pandai dalam masakan...

nama aje sama.. tapi lain skill.. lain sumber dan lain rasanya..


contohnya, macam gambar kat bawah:


iaitu LAKSA SANGGUL...!
mungkin kita dah biasa dengar atau biasa makan LAKSA PENANG, LAKSA JOHOR, LAKSAM ataupun LAKSA BERAS... tak lupe jugak MAN LAKSA... opsss... hehehe...

tapi kat kampar ada LAKSA SANGGUL....!!!!

seingat aku, laksa sanggul ni dah lama wujud kat kampar ni... sejak aku darjah 5, laksa ni la yang aku dan abang aku makan waktu lunch sementara menunggu waktu tuisyen start pukul 2 ptg kat sekolah... orang lain, semua balik umah utk lunch... tapi sebab umah kami jauh, jadi kami makan laksa ni je... dekat seberang padang sekolah sana...

dulu pakcik ni wat stall kecik jer... pastu ade la dalam 4-5 buah meja dengan kerusi plastik... tapi kompom pebuh stall dia nih...!! ramai org makan... ada melayu, cina n india...

sekarang, pakcik ni dah tak niaga tapi dh diambil alih oleh anak perempuan dia... kemudahan sekarang pun dah mudah.. sbb diorang dah ade lori.. so, boleh la ramai orang beli sebab dorg jual kat pasar2 malam skrg...

dulu, sepinggan rm0.80 jer... tapi sekarang rm2.00 dah utk 2 sanggul..
oh ya, laksa ni dari beras kalo tak silap... tapi dia dh siap gulung mcm sanggul... so, dia terus je amek ikut sanggul tuh... tak macam kita makan laksa biasa... amek ikut sedap jer...

lebih menyedapkan bila laksa ni ditambah dengan otak udang!!! sape pernah rasa makan laksa dengan otak udang?? laksa biasa tak pakai otak udang kan?? en.suami pun aritu nak merasa makan laksa ni sebab ade otak udang... dia cakap, dia tak pernah lagi makan laksa campur otak udang.. maybe u allss should try too???

latest, aku jumpa stall laksa sanggul ni kat pasar malam Malim Nawar.. sebelum ni pasar malam Kuala Dipang... so, sesapa yg die-hard- fan of Laksa Sanggul mcm abg long boleh la melaksakan diri seminggu 2-3x ek?? hehehe..


5 comments:

jejaka anggun said...

laksa sanggul nih ada x setinggi sanggul budak pompuan yg jaga tiket funfare kat dlm man laksa tuh?

zafi said...

aduhai... why people like to talk about food all the time? hohohohoho :P

Mrs. Zuki said...

Alaa...cian Zarul...Zarul, ko pun cite pasal foods kat sana jugak la kalau camtu.

Mesti sedap laksa ni sebab tu bertahan lama....

Aku rasa selalu gak makan laksa dengan otak udang.selalunye ikut ihsan orang jual laksa tu je..diorg akan letak kat meja makan pastu kite amik la sendiri banyak mana pun.

Aku peminat laksa sampai ada la stok otak udang kat dalam peti ais..

Mmg laksa akan jd bertambah-tambah sedappppp kalau ada otak udang.

lan said...

tangkap leleh aku!

a.z.n.e.e said...

JA..
hahaha.. tetiba teringat citer man laksa n the sanggul girl!! itu tinggi sangat la..

zafi:
hehehe.. sbb makanan adalah segalanya..

ili:
oh peminat laksa rupenye.. heheh... xpe2.. nnt ko try rasa yg ni pulak k...

lan:
apa yg leleh bro?

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails