17 January 2010

Company orang Melayu yang punya!!


entry kali ni aku nak respon sket entry ummie yang dulu... tentang ade sorang insan yang dihina dan dianiaya sewaktu interview.. semasa dan selepas interview...

sejak aku baca entry tue, maybe aku pun jadi bias dan rasa macam unfair especially apabila tengok company swasta... adakah dorng pun sama macam company dalam citer tuh??? aku pun pernah keje swasta sebelum ni... 4 tahun.. di company yang berbeza2... so, macam rasa mungkin kes2 extreme ajela
citer nih.. dan kemungkinan ianya benar2 berlaku... tapi yang menyedihkan sebab ianya company milik orang melayu....
bagi aku, amatlah rugi besar sesebuah company tuh kalo dia memilih pekerja dia hanya daripada luaran sahaja... tanpa menilai skills, knowlegdes, expriences atau ape2 yang seangkatan dengannya.... yang lebih mementingkan keseksian, class, gaya, vogue etc... memangla best tengok2 semua tue... tapi kena ingat, kadang2 benda itula yang memesongkan balik akidah kita... sape yang rugi???

dari cerita mangsa tuh... aku pun agak pelik la jugak dengan company tue... apesal keje programmer nak suruh g layan client pulak??? programmer keje dia depan pc jer... aku ni pun dulu sekejap la jadi programmer tapi tak le belah sebab aku ni lebih sesuai keje dengan manusia.. bukan dengan benda.. dan aku rasa, that lady sesuai la jadi programmer... sesuai dengan karakter yang dia ada dan kemahiran yang dia miliki.... itu secara psikologinye la...

selalunye, company kecik2 jer... yang tak cukup pekerja je yang akan suruh semua pekerja dia berhempas puas buat semua kerja... means kalo ade event, semua kena turun padang... betul tak?? sebab dia short off pekerja dan nak jimat kos... adakah company itu company kecik jer?? huh?? tak segah la dengan nama yang dimiliki... mungkin???

tengok Ugly Betty, berjaya je walaupun rupe hodoh ya amat... Halimah Jongang nape bos dia boleh je apperiated keje dia?? walaupun gigi dia dah kalah raja bersiung...

hum... pokok pangkalnya... bukan company tuh yang salah... tapi 'kepala' dia yang salah.... 'kepala' yang menggunakan prinsip2 yang kurang profesional dalam bekerja..... senang citer, kalo dah tau company tuh xle nak hormati kita sebagai manusia dan hak-hak seangkatan dengannya... x payahla nak keje kat situ... walaupun nama dia se gah mane pun... yang rugi adalah dia... sebab dia tak dapat pekerja yang berkualiti.... lagipun, bumi Allah ni luas, bukan kat situ aje rezeki yang ada,... dan bukan company tuh jugak yang tentukan rezeki untuk kita.... betul tak??

aku pun baru je browse fb sepupu aku... dia bekerja sebagai animator kartun di LCP... bile tengok gambar company dia nih.. aku pun tertanya2 soalan yang sama.... berlaku tak perkara yang sama seperti di atas???





... tengok.... kulit sawa matang... xperlukan muka pernakan ataupun persis arab.... bertudung pun ade... bulat je muka, x perlukan bujur sirih pun...


...ade je muke jawa.. hidung kembang.. berjerawat pun ade...


.. bertudung pun boleh je berjaya... kualiti tetap mantop!!

..huh?? kreatif jer.. tgk yg hujung jer.. besar mcm giant.. tp boleh je bos dia terima dia, kan??


... company orang melayu yang punya...
... Insyallah mereka tak serupa itu...

4 comments:

Queenin Murni said...

kecik hati contoh2 yg terpilih.. hehehhe!!

jejaka anggun said...

kompeni melayu ker cina ker india ker kadazan dusun ker mahupun puak na'vi dlm avatar... kalo bos dah sengal n merenyam, x kemana jugak perginya....

yan said...

my x-company sgt bias.. but as u said, kalau bos ntah ape2.. keje pun hampes,..

fisrtime jumpe company yg x sediakan tempat solat.. tp dimaafkan lah sebab xpernah ade melayu yg keje situ sebelum ni.. melayu yg ade xpernah solat kot??!!

a.z.n.e.e said...

munek:
??? x faham la..

JA:
betul x3...

yan:
haha.. aku pernah dgr jugak kes gitu..

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails