14 January 2010

Beef Stick Recipe!



hola!!


congrate to my ownself sbb manage to cook everyday since cuti sekolah aritu ataupun sejak duduk umah sendirik..... hasilnya, ada juga lah mendapat pujian dari en.suami... dan sehari 2x aku kena memasak k masa cuti sekolah aritu... sbb xcukup untuk dinner sebab dah habis masa lunch... even, rasenye dh masak banyak rasenye... and my tummy is started to swallow much much much food lately... hehehehe...


so here we goes... beef stick!! masakan kegemaran en.suami... kalo nak tahu, beef stick ni en.suami yang ajar masak sbb mak mertua aku dulu masa sehat selalu masak beef stick ni... so, now i try to fix my skill by cooking his fav dish.. hehehe...
(disebabkan masakan pun mcm org puteh, jadik kita pun cakap mcm org puteh la yea... huhuhu..)




Bahan-Bahan (utk 4-5 org makan)


  1. 5 biji bawang besar

  2. 5 biji bawang kecil

  3. halia 1 inci

  4. kacang peace 1 tin

  5. kentang 4 biji

  6. Serbuk lada hitam

  7. Kicap

  8. Sos Tomato / Cili
  9. daging of couse!!!



Penyediaan Bahan


  1. Blender bawang besar, bawang kecik dan halia. Campurkan sebuk lada hitam di dalamnya.


  2. Kentang dibelah empat atau enam seperti wedges kfc... kemudian gorengkan...


  3. potong 1 biji bawang besar bulat2..


4. daging pun dah di potong hokey...




Cara Masak

  1. Goreng daging garing.


  2. Didihkan air dan bahan yang diblender tadi.


  3. Setelah mendidih, masukkan sos tomato/cili 2 sudu.


  4. Masukkan kicap 2 sudu.


  5. Masukkan daging yang dah digoreng tadi..


  6. Masukkan ubi kentang goreng wedges tadi..



  7. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat..


  8. Masukkan kacang peace... beserta air kacangnye sekali supaya manis...


  9. Biarkan ianya mendidih sehingga kering sedikit.. selalunya ia dimasak bukan dengan kuah banyak... tetapi pekat dan kering...



Tips:

  1. Jika mahu banyak kuah, lebihkan air didih tadi.. tapi akan lambat kering la jadinya... tapi tak ape jugak sebab boleh guna air kacang peace tadi untuk banyakkan kuah..



  2. Untuk lebih sedap, jangan buang air kacang peace tadi.. Masukkan ke dalam periuk ketika mendidih kerana ianya akan rasa lebih manis dan sedap dengan air tersebut..



  3. Kalo lebih banyak lada hitam, rasanya lebih pekat dan sedap... tapi jangan terlampau banyak sangat... nnt pijo pulak kehangatan...



Selamat Mencuba!!


6 comments:

Mrs. Zuki said...

Pandainye..minik sapa ni....
Bagus Jonny..makan banyak-banyak..
Masak pun banyak-banyak..nanti aku nak singgah..
beef steak seploh!

jejaka anggun said...

wah... blog resepi....

tp napa x nampak cam beef steak pun?

yan said...

harus ditiru jaga isteri solehah mcm mu kecik!!

a.z.n.e.e said...

Ili:
hehehe.. dh mkn byk dh,,, tapi x mo naik jugak badan nih...

eh, ko nak dtg... boleh... rodger dulu tau,,

JA:
a;ah.. dagingnye dah la sket... pastu tersorok pulak kat dalam kuah yang pekat, bawah kentang n kacang pis tuh... hehehe... nak try tak?? best.. sedap...

yan:
lum cukup solehah lagi aku nih, babe..

yangyuyu said...

aku de product nak promote utk org terlalu kurus iaitu gain 5, klau nak cr aku

a.z.n.e.e said...

tq, ummie..

aku nak try ngandung dulu utk kasik gemuk.. tgk camne nnt yea.. tp aku tau nak cari sape pasni.. hehehe... ko la orgnye..

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails