15 December 2009

kenapa wanita perlu bekerja???


semalam aku g shopping lagik barang2 umah... sendirian... en.suami bagi duit.. aku g beli sendiri apa barang yg perlu dibeli.. hehehe... bulan ni mmg aku sengkek rasanye... terasa gile.. mcm2 benda nak beli.. walaupun beli barang sket2 atau kecik dulu.. tapi rs mcm rugi pulak sebab x cukup, x muat dan kadang2 kena pulak beli yg lain, yang muat dan yang lebih mencukupi... akhirnya, dah jadik mcm membazir pulak...


tapi syukur.. saat2 ketandusan duit nih.. turun pulak rezeki lain... 9hb aritu duit claims masuk... so, bole la cover ape2 yg patut.. walau en.suami dh bg duit.. tapi kdg2 ade lg benda lain yg perlu dibeli dan aku sangat segan untuk mintak duit pada en.suami... cume, nasib baik... dia yg selalu unjuk duit untuk beli barang dapur, barang kering dll... aku top-up sket2 kalo tak cukup...


so, masa aku tgh drive semalam... something that i realized... "pompuan mmg kena bekerja...."


thank Allah sebab aku berkerja, bergaji, berkereta dll... jadik, semua tuh memudahkan segala urusan... duit terutamanya... nak ke pasar, nak ke kedai, nak shopping, nak ke bank dll... lebih mudah sbb ade kereta sendiri... itu belum citer hal uruskan hal anak pulak,...


tapi, mcmner nak ada kereta sendiri kalo duit tak ade... mane nak datang duit tue kalo tak bekerja...??? tak kesahla... kerja tetap ke, kerja sambilan ke, kerja kontrak ke... niaga ke... yang penting kena bekerja... yup, ade org cakap.. " ala... kawen la dengan orang kaya... org pangkat besar..."


tapi.... pada aku lain... perlu ke macamtuh??? tak trill la.... kenapa nak bergantung pada orang lain??? tak boleh ke kita berusaha sendiri?? aku lagik suke kalo duit itu, adalah dari usaha kita sendiri... supaya ia ada sense of value... kita lebih menghargai apa yg kita dapat tu, kan??


dan aku bukan tak biasa tgk org keliling aku yang "fully housewife"... suami gaji bagak besar... tapi, masih tak sama... nak beli barang, kena tunggu orang bagi duit... nak ape2, kena meminta2 dulu... kena pujuk2.... aku rasa prosesnye terlalu lama.... kadang2 yg dapat tuh, tak sama dgn apa yg kita nak... yela, budget orang yg keluarkan... kan?? so, it isn't the same... senang kata, kita tak bebas la....


Islam pun ade sebut, pilihla isteri dari yang berharta.. meaning.. bukanla berharta sgt... tapi ade la duit sket kan... jadi, isteri itu tak membebankan semula suami dia... apa dia nak, dia boleh beli... tak perlulah harapkan suami sahaja... dan selalunya, isteri ni.. dia pun akan cube buat sesuatu ke arah kebaikan.. bukan dia beli barang untuk berboros sahaja.. tapi ade sebab kenapa dia berbelanja lebih untuk dapatkan sesuatu yang lebih berkualiti dan tahan lama... kalo harapkan suami... mungkin hanya dapat beli yang biasa2 sahaja dan yang penting underbudget kan??


dlm post yg lepas pun, aku pernah cakap... pompuan pun perlu ade keperluan, kehendak dan impian untuk ada kete sendiri, umah sendiri, duit simpanan dan harta sendiri... semua itu untuk kepentingan masa depan... for our security... kalo ade peluang, cuba2 la ceburkan diri dalaman ilmu pelaburan pulak... kembangkan duit yang ada.. jangan kata, lelaki je yg perlu tahu... pompuan pun perlu tahu walaupun mula2 tak minat... sebab, once kita dah faham fungsi dia, peluang yg ada, keuntungan yang boleh dapat.. then, kita akan menyesal sbb tak gunakan peluang yg ada... zaman sekarang, bukan sahaja 'everyone can fly' je tapi 'everyone can invest too'.. tapi we have to smart to choice jer...


aku suka sangat dgn pendapat husband member aku... gaji memang besar.. pangkat tinggi kat ipoh ni.. tapi dia nak isteri dia keluar bekerja.. bukan sebab duit... tapi dia nak isteri dia expose dengan dunia luar... knowing everythings around... bukak minda... be open-minded dll... dan selalunya, perempuan bekerja nih walaupun dia penat bekerja tapi tetap nampak aktif, cergas dan penampilan terjaga... bak kata orang pandai bergaya la... nak cantik pun nak kena pakai duit, kan?? nak beli make-up, baju, shawl, kain pasang, saloon, facial, reflexology, spa etc.. semua nak mintak suami gak ke?? mampos kena marah...


dan yg paling penting... untuk keberkatan... orang pompuan walau dah berkahwin, tetap bagi mak ayah duit... itu tanggungjawab seorang anak... kalo tak bekerja susahla kita nak bagiduit pd org tua kita, kan?? cuba bayangkan kalo anak2 tak bagi kita duit waktu kita sendiri dah tak larat nak carik duit sendiri nanti... apa kita rasa?? kalo kita bekerja, lebih daripada tue kita boleh tolong orang tua kita, kan??


jadik, mmg orang pompuan perlu bekerja... kalo house wife pun, tryla berniaga online... try buat blog sendiri dan promo... i'm sure you will fine something different within yourself... aku pernah jumpa sorang kakak ni yg fulltime housewife yg tersepit duit... tapi sbb dia nk ubah diri dia,.. dia niaga kecil2an dan sekarang dah ade kereta sendirik lagik... dan dia akhirnya, berjaya ubah keadaan dan nasib dia dengan hanya atas kesedaran "perempuan pun perlu bekerja..."


mungkin korang pun ada alasan untuk sokong atau bangkang pendapat aku... aku tak kesah... kita bertukar2 fikiran, kan?? guys sokong ke pompuan pun kena keluar bekerja jugak?? ke kena duduk umah layan suami n anak sahaja??

... ada macam wanita bekerjaya tak?? hehehe...


7 comments:

Anonymous said...

budak pra sekolah ke dlm gambar tuh?

Queenin Murni said...

betul sgt lah tu.. mmg kena kerja..
sebab langit tak selalu nya cerah..
ape2hal, duit sendiri, memang kena ada.

jejaka anggun said...

eloklah kerja... sama jer cam post sy yg lepas....

Linda Hussin said...

Yeah jonny, topik yg sgt menarik utk dibincangkan... Perempuan mmg perlu bekerja sbb perempuan ni kn suka nk nmpk cntik, nk itu ini... Senang kata kalu boleh semua nk. hahaha. Tp berpada la =D Sbb setngah tu bkn nye suami nye byk duit sgt erk. Cukup sekadar keperluan la. Tp kalu Pn Isteri yg nk semua mmg tak tertanggung. Kesian pd En Suami, kesian juga pd Pn Isteri. Kesimpulannye, Perempuan mmg perlu bekerja. Tgk mcm skarang... Mega Sale. Moh kite shopping... hahaha

yangyuyu said...

skang sume perlukan dui..elokla keja:)

Mrs. Zuki said...

Aku setuju.perempuan kene bekerja...
Sebab...kalau jd apa2 satu hari nanti,bukannye mintak tapi sebagai persediann....kalau laki kawin lain ke, meninggal ke abaikan isteri ke..at least perempuan tu tak terkapai2 ketandusan punca..
Tu gambar masa kursus baru2 ni ke?
Cutenye word verification harini:pingu.
Jonny, buang la word verification ni..boleh?

a.z.n.e.e said...

ya, hidup wanita!!!

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails