07 December 2009

house costing

huhuhu.. aku yang sedang duduk atas simen sejuk sambil menekan2 keyboard untuk menulis di umah agam.. sambil mendengar en.suami menyanyi merdu kat belakang.. (berdengkur yea.. harap maklum...) huhuhu.. harus aku tdo jugak time ni tp xle pulak... tadi kat umah mak punyela ngantuk... dh smpi umah, xle tdo pulak... huhhuuhhu..


yes, tadi memang agak penat melayan ipar duai dan anak2 buah sampai lewat petang.. en.suami dgn machonye belanja semua orang makan kfc.. pergh... kalo aku, kompom srender.. sebab duit dah x berapa nak ada.. walaupun brnye je aku dapat gaji... huhuhu.. sebabnye aku x sedar diri beli barang umah dengan syoknye... igt sket je beli.. memangla sket.. tapi bapak regenye mahal nak mampos.. jinjing satu set pinggan mangkuk claytan je dah rm60.. mcm siot jer.. set dry washer pun dh rm70.. bapak mahal, apehal kecik jer.. itu belum beli lesung batu lagik... tahun depan ajela aku beli, kan?? sudu garpu pun main beli sket2 jer.. itu pun tadi angkut pinggan mangkuk n gelas dari umah mak.. huhuhu.. nasib baik emak duk dekat je dengan aku kan? kalo x, memang reban la aku nak beli semua one shot...


wokeylah... since ktorng ni buat umah.. so, mungkin ada org rasa agak pelik... sebab selalu orang lain beli je umah dah siap... hem... n most of fav question... "berapa harga umah nih???" ini memang soalan bonus n susah tul aku nak jawap... sebabnye rege kat sini lain.. jgnla compair dengan rege umah di kl, seremban, jb etc... ades.. mmg la jauh beza...


aku cume boleh panduan nilai rege umah kalo korang nak buat umah mcm aku... sebab dia depends dekat rege upah yg kontraktor bagi n ekonomi tempat tuh...


cth : kontraktor A mintak upah / psf = rm90, kontraktor B mintak upah / psf = rm78, kontraktor C mintak upah / psf = rm65.. untuk luas binaan umah cthnye 1300 psf.. skrg, korang darab brape korg kena spend utk buat umah... if dgn kontraktor A = rm117,00.00 , kontraktor B = rm101,400.00, kontraktor A = rm84,500.00.. beza kan setiap rege?? walaupun beza psf tak banyak, tapi bile dh darab dgn luas binaan rege dia amat jauh... jadi, korg boleh la buat comparison, kan??


kalo boleh, pilih la kontraktor yg org suggestionkan.. bukan pilih kontraktor yg marketing @ sales person dia yg bermulut manis tapi keje mcm haram... tengok la dia punye back history keje mcmner.. kemas ke tak... lambat ke cepat etc... pilih melayu atau cina...


zaman sekarang, dh ramai dh org melayu yg teror buat umah n kontraktor yg berjaya... aku bukan nk ckp apela.. aku pernahla dgr keluhan2 kawan2 yg pilih c***.. keje mmg la tiptop tapi ketuk rege dasat.... sampai, kalo nak tambah skirting tepi lantai pun dia suh tambah duit... kalo nak tambah plug pun kena tambah duit lain.. nak tukar paip elok sket pun kena tambah duit lain etc...so, mmg kopak la... of course lari budget... walaupun, kalo ikutkan xdela mahal sgt dorg nak tambah... sebab buat umah selalunye plg kurang pun 30% dorg dh untung dari setiap rege umah yg dorg buat... kiranye still under budgetla...


kalo beli umah dh siap, mmg xle nak ckp apela kan?? kita terima aje ape yg kontraktor bagi n selalunye dh complete la padan dgn harga umah yg kita bayar... tapi, kalo buat umah... lain sket.. semua benda ko kena pk... tapi yg bagusnye, kalo u plan well.. it will be very smart n tidy.. cthnye: plug aircond xdela mencacatkan pemandangan mata sebab wire dia dh ditanam dalam simen dinding sebelum diorg plaster dinding tuh.. kalo umah dh siap, nampak la plastik yg menjalar kat dinding tuh sebab dia dibuat kemudian...


xpela, it's up to you... masing2 ade pilihan n citarasa masing2... your choice n your money la kan?? aku cume boleh bagi panduan mcmtu je la...


tapi yg pelik n kecewa n x suke dgn pujian yg ala2 mengkondem aku... cthnye " wah, besarnye peti ais... best tu.. tapi korang nak isi ape?? duduk berdua je...." "luas tanah korang, tapi nak buat ape umah besar2.. korang anak pun xde lagik..." ades...


lantak la... dah umah aku.. duit aku la kan???


oh, pembetulan... itu bukan statement ipar duai aku... itu statement org2 yg dtg saje2 melawat umah aku... ade yg dtg sesaje sejak umah lama diroboh n dibina n sampai umah siap...


yang x syoknye... nak datang melawat, aku x kesah pun... tapi tengok ajela... janganla kompen hitu hini... tengok sudahla kan??? datang umah orang, banyak bunyik pulak...

11 comments:

jejaka anggun said...

biarla mulut2 itu terus berkata kata.....

nnt kang xder org komen kita x tau plak org tuh dengki ke x....

alfa juliet said...

memang cost di sana dgn kl berbeza..kalau umah teres sini mencecah 300k...memang bleh buat aku sakit jantung....baguslah ko ada tanah n rumah sendiri..happy 4 u

Mr. Zuki said...

Memang dah habitat semula jadi manusia dengki mendengki ni.
Dah dorang takde seme tu sebab tu dorang dengki...
Biasanye kalau dorang pun ada apa yg kita ada..jarang yg dengki.
Jonny..jawapan2 yg patut di beri pada soalan2 yg berbaur dengki tu ialah...selamba je la bagi jawapan yg ala2 berlagak giler-giler..compom dorang sakit hati...hahaha.

Linda Hussin said...

Ada org mmg suka bercakap =D

Mrs. Zuki said...

Aik laki aku dah tinggakan komen dulu sebelum aku..aku pun baru hari ni baca blog ko.
Aku pulak pelik..aku tak pernah terpikir nak tanya soalan psl kos umah ko.
Agaknya aku ni jenis yg tak suke pikir psl nombor tapi aku suke tengok rupa dan hiasan umah tu.
Selama mendeko-deko..aku nak pegi nanti...

yan said...

ooo macam itu ka mau kira rege umah... oooh baru ku tahu... tp memang mcm x worthit pulak kan??

nURmALa mAZLan said...

Ala…beli la sket²..kalau beli sekaligus mmg bernanah telinga..ekekeke

zafi said...

belum beli rumah
belum beli kereta
belum kahwin
noktah!

a.z.n.e.e said...

JA:
a'ah.. lantak deme la kan??

azza:
tq.. Insyallah ada rezeki lain menanti ko pulak.. aku doakan..

Mr.Zuki:
wah, welcome... tq.. xsangka bibi ili pun ada di sini... a'ah yea.. buat deme sakit hati balik, kan?? huhuhu..

a.z.n.e.e said...

linda:
:) :P

ili:
heheh... itula aku pun terkejot nih.. tapi suke sangat sbb laki bini ade kat sini jugak.. hehehe... a'ah ko pun selamat mendeko2.. nnt aku pun nk turun damansara gak la jengok korang.. boleh??

yan:
xpe... ko hitung la ikut selera sendiri.. pilihan sendirik yea..

a.z.n.e.e said...

mala:
bukan takat menanah telinga... hidung sume sekali bernanah.. hehehe...

zafi:
xpe.. ktorng sure ko punye nnt lg gempak.. vogue the vast!!

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails