15 November 2009

Senarai Barang Umah...

dasat topik arini... hahaha.. itula dia topik yg sangat sesuai utk mereka yg teringin nk perabihkan duit... tapi kadang2 boleh jugak jadi investment masa hadapan..

untuk pengetahuan semua, aku boleh korg jadikan sebagai bahan rujukan atau pusat sumber bab2 barang umah sekarang nih.. ini memandangkan dh terlalu banyak buat kerja survey2 harga barang2 umah yea... sume benda aku dh boleh hafal harga estimatenye... and boleh banding2 rege lagi.. haa.. tgk.. dasat kan?? kalo aku boleh hafal Al-Quran ke surah ke kan ke bagus... tapi itula dia.. benda2 mcmni mmg senang je nk masuk otak kan?? huhuhu...

oklah tanpa membuang masa lagi, mari kita lihat senarai barang di bawah..
  1. Hood and build-in hob = min RM 1000
  2. Heater = min RM 350
  3. Air-cond 1.0 h.p = RM 1200 -1500
  4. Kipas per pcs = RM 350
  5. Lampu hiasan dan lampu dinding = RM300-800 per pcs
  6. Sofa = RM 1500 - 3000
  7. Meja Makan 6 seater = RM 700-1000
  8. Mesin Basuh (Auto) 7 kg = RM 800
  9. Bedroom set = RM 1700 - 3000
  10. Peti Ais 2 pintu = min RM 1000
  11. Langsir = min RM 550
  12. Rod Langsir = min RM 500
  13. Comforter n Cadar = min RM 150
  14. Carpet = min RM 350
  15. Lain - Lain = min RM 400
cuak tak tengok list kat atas... huhuhu.. berderau darah.. tapi itulah kenyataannye.. dulu, kawan2 aku btau dia habis dlm rm20,000 utk barang rumah sahaja... aku mule2 mmg buat xdengar.. masuk telinga kiri, kuar telinga kanan, kuar kat idung, mulot sume... sekali bile dah jadi mcm skrg, semua kena dihitung dan dikira ok...???

list kat atas bukanlah fix.. tp bolehlah buat gambaran serba sedikit... bukan semua kita nk beli sekali gus, tapi boleh dibeli secara berdikit2... mane ade org terus2 lengkap umahnye, kan?? lain la kalo anak tokei ke CEO ke..

tapi boleh jugak, kalo kita wat loan utk beli brg umah pun boleh jugak.. itu cara alternatif la,.. tapi jgn smpi membebankan kewangan masa hadapan...
bila dah ada list ni, mgkn dapat bantu korang yg baru nak kawen, br nk sewa rumah, nk pindah umah dsb... kos beli2 brg ni, elok kalo dibincang dgn suami /isteri.. ada kompromi lagi bagus... sorng support ni, sorg support yg itu... susah sama2, senang pun sama2.. kami pun ada yg dibeli runcit2...

ada satu tips aku baca dalam majalah oleh Eric Leong, dia kata utk penyewa sesuai beli brg umah yg 'pasang n bukak' mcm brg2 kat Ikea tuh... so, kalo nk pindah lebih mudah... yg duduk tetap, bolehlah beli yg lebih berkualiti terus sbb lebih jimat utk jangkamasa panjang...
p/s: kepada mereka yang request list ni especially adik asmah... hope boleh bantu ko sket2 yea.. and tak lupe my best pren kat maktab, Sham... hahaha.. ko rajin baca blog aku dari Sabah.. tp malu nak bg komen... hehehe... xpe, aku pun syok dgr ko pun nk buat umah atas tanah... hopefully, list ni boleh tolong ko jugak yea, pren..

6 comments:

jejaka anggun said...

hahaha. okelah tuh. belanja la dgn bijak....

alfa juliet said...

wah makin mencurah-curah rezki ko...bila nak officially pindah rumah jonny?

a.z.n.e.e said...

jejaka anggun:

nak bijak mcmner,,, poket nk nipis dh nih.. huhuh... boleh sembelit jugakla kalo pk blk...

azza:
amin.. alhamdulillah... kena tunggu coti sekolah ni la kot.. bz tahap cipanzi skrg... nak konvo la apela hitu hini lagik...

Anonymous said...

huhu...sowi pren..bukan xsudi k..segan bah..anyway tq very much 4 de info k..
sYaM

qistory said...

comforter n cadar tuh kompem tak dpt ye dgn rege 150 tu. koman2 aku rasa mau dlm 300++. ko tggu je la sales nnti baru le morah.

langsir tu pun same. umah aku yg cuma ada sliding door 2 pintu n tingkap 3 panel pun dah 600++.

lampu umah aku dolu, kami cari smpai ke manjung. ada 1 kedai yg morah tp time tu kitorg beli tgh sales la. err...dan aku dh loper nama kedainye. hehehe

peti ais ko nk yg bape liter? aku beli 350l dah 800++. tu pun jenama sharp.

a.z.n.e.e said...

syam:
hahahantukuatmakanceri!! akhirnya bersuara jugak...

tq, syam...

balkis:
itu ar.. itu estimate rege jer.. mostly time offer... kang aku boh rege mahal2 karang, langsung kesian dekat org baru kawen... tersuntut kang..

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails