18 November 2009

api n air punye hal...

bengang tak hengat!! sakit hati bangat!!

huh?? nak tau salah satu sebab aku x pindah2 lagi... antaranya adalah disebabkan api dan air tak masuk lagi....

yinadei.... benda kecik tu pun lama nak settle!!! mungkin itu salah satu kata2 yang akan kuar la dari mulut korang... hhuhuhu...

actually, kitorang serahkan benda ni pada kontraktor... sebab aku bz... en.suami pun bz... yang aku tahu, aku bayar.. semua settle,kan?? itu biasala... la kan??? kita tau siap aje...

masalahnye sekarang... masalahnye terlalu banyak masalah.. masalah yang dicipta oleh orang lain... tapi aku yang kena tanggung masalah nih... ha, kan..?? memang masalah la....

1.kisah api

mule2, kata boleh setel kejap jer... xperlu apply masuk letrik baru sebab letrik memang dah lama ada... cume bayar aje tunggakkan yang penyewa lama yang macam hampeh yang tak bayar bil api dulu... cinabeng... nak dekat rm300 aku bayar utk bayar tunggakan... plus rm150 untuk supply balik letrik ke rumah tue sbb dh dapat notis pemotongan... aci tak aku tolong bayarkan?? baik kan hati aku.... aku memang kaya, aku ade banyak duit..... (cirit....!)

pastu, disebabkan nama bil tuh atas nama arwah atuk aku... so, aku tukarla nama tue atas nama aku... ape salahnye, kan??? rasenye mcm x elok rasenye melibatkan orang dah meninggal nih.. the most devil is.... dorng pergi potong n tarik balik lampu jalan kat depan umah tuh... sengal... aku tukar nama jer, bukan potong nama... still lagi akaun lama... bile cek dalam komputer, boleh x sistem tue x le retrieve nama arwah atok aku... sengal... helo, aku ni pun dulu programmer jugak.... ape punye coding yang korang pakai tue huh???

then, sekarang after a few time aku ke kedai tnb.. n dorg cakap aku kena apply akaun baru... xle guna akaun lama... so, xpela... walaupun aku hangat hati... tapi aku ikut ajela prosedure lembap dorg tuh... aku bagi semua dokumen yg dorg nak... termasuk ic opah aku yang dah berumur 80++ tahun tuh.. bodoh gile aku rasa sebab menyusahkan orang2 tua nih... huh? bile cek, dorg daftarkan akaun baru atas nama opah aku, boleh??? esok makcik aku buat umah nak pakai nama sape?? nama opah aku jgak ker?? adoo logik akal?? yang pakcik aku boleh pulak guna nama dia,kan??

last week, orang tnb ade datang... n kontraktor pun ckp dorg dh submit borang lastweek... so, bile dorg datang, aku assume dorg dh dpt la borang tu kan?? tapi datang nye hanya nak tengok tiang letrik dah ade ke belum.. dekat ker jauh... itu jer???? datang jauh2, makan angin ker??? tengok itu jer... what the hacked??... akaun lama dah pakai dari tahun 70-an, ok??? xkanla itu pun nk btau... apa guna sistem sume???

tadi aku pergi lepas aku g umah agam juz untuk cek dorg dah pasang ke belum... sekali pakcik aku btau dorg ada datang tapi dorg balik sebab katanya letrik lama x dipotong.. jadi, xle pasang!! sengal giler.... pastu balik macam tu jer??

pastu aku pun ke kedai tenaga dengan muka yang kelat... without any document... sebab aku dah menyampah dengan semua prosedure dan dokumen tahyul yang tak menolong ape2 pun... 30 minit, nombor aku x naik2 jugak... panazzzzz..... sekali tu, ade sorang guy yang datang kat table kosong depan aku... hum... baru nombor aku naik... lambat giler...

aku btau aku nak cek status permohonan aku sekarang... tadi tnb dah datang, tapi xle pasang... sebab katanya still ade supply... so, dia tanya "ada bawak dokumen x?" selamba tepek aku jawab "mintak maaf... saya dah penat ke hulu ke hilir... sekarang nih, boleh x cek kan status saya guna ic saya.... saya dah penat..." "ok.." mungkin dia pun kecot perut tengok budak kecik boleh tinggikan suara,kan??... geram giler aku!!

after dia cek... teka what happen??? dia cakap "borang puan baru submit semalam??" "ape semalam??" heh, kalo semalam, mcmner orang korang boleh sampai umah aku tadi?? minggu lepas??? tengok... xke mcm s***!!! "habis tuh, bile boleh masuk supply?" "dalam seminggu... ataupun 7 hari bekerja?.." "mak aiih, lamanye... kalo macamtu, confirm la lepas raya baru korang datang pasang ek??? jangan lupe, minggu depan raya..." "oic... xpela.. kami akan usahakan jugak la bagi awal...." ok, xpe... we wait n see!! pembohongan tahap gaban... takut bontot sendiri kena besit, bagi alasan macam2...

hal lampu jalan pulak, memang salah korang sebab tarik balik lampu tuh... sepatutnye dikekalkan... aku hanya tukar nama sahaja.. sepatutnye kemudahan tue, inherit ajela, kan?? sekarang, sebab tnb dh x supply any lampu jalan individu, so aku kena berurusan dengan majlis daerah... huh?? then, they charge me entah brape ringgit pulak... memang pandai carik duit, tapi sengal hal kemudahan pengguna... no user-friendly langsung...

2. kisah air

hal air pulak.. memang dah lama ade.. cume tak sambung ke dalam umah aje lagi... plus ade kepala paip yang x pasang lagik... so, ini keje kontraktor.. dah lama ktorng tunggu dan sabar.. aku malas je nak bersuara... biar en.suami aje yg uruskan... tapi.. x setel2 jugak... kata ari isnin aritu nak pasang...

disebabkan angin kus-kus aku datang sebab hal tnb lembap tuh, kontraktor pun kena sekali!! zasss aku sms en.suami "kawan abang ni apesal tak masuk kan air lagi nih?? yang terhegeh2 wat keje nih apesal??? malas la nak bayar rm1*k tue kalo wat keje macam nih..." amek kau!! sekali aku hangin, laser giler.... tak dapek den nak nolongnye....

hahaha.. dalam keadaan mcmni en,suami boleh wat lawak pulak... dia boleh g forward sms tu pada kontraktor tu yang memang kawan dia... cume dia add sket pas ayat aku tuh "kamu tolong jawab bagi pihak aku..." zassss dia jawab "duit punye pasal, esok siap....."

huh?? dah jadik mcmni baru nak siap keje ker???
xpe.. xpe... aku nak tengok esok.... lembu kita pegang pada tambatannya... manusia kita pegang pada janji2 dia... we wait n see... jangan marah kalo aku ngamuk yea...

p/s: if any tnb members yang baca blog nih... sila jawap soalan dan permasalahan aku kat atas... sebab prosedure bohong korang tuh, aku lak kena tanggung masalah yea...

13 comments:

Mrs. Zuki said...

Wow berapi pulak rasenye bile baca blog ko ni...
Api dan iar ialah mende asas utk rumah....
Ish ish..aku pun tak faham la ngan depa ni..
Tapi aku dah faham ngan status FB ko skang.

a.z.n.e.e said...

huhuhu... sila abaikan saiz badan aku yang kecik nih ketika saat2 genting mcmni... mmg sangat laser, k... harap maklum... nasib en.suami aku dh mmg faham dgn tabiat aku nih.. dia gelak aje..

jejaka anggun said...

hahaha. malaysia bole!!!!!!

lan said...

ayoyo..
anadei aci.. ini macam ka??

alfa juliet said...

dorang tak pk sbb bukan rumah dorang..tu lah masalah org kita..sume pun selfish..sabar ek

yangyuyu said...

aznee..aznee..sabar ye..ini namanya..cobaan..

Linda Hussin said...

Jonny, kita serupa.. Nmpk je kecik. Sekali zasss... tau le korang. Joe pn dh paham (dr skolah mmg mcm tu)... heheheh

p/s: Tp aku bulat dari ko. Pesanan penaja >> Sila bulatkan badan anda di musim cuti skolah ni =D

a.z.n.e.e said...

jejaka anggun:
hahaha.. kdg2 dia boleh jadi "boleh blah" jugak... hehehe...

lan:
itu pasai la saya hangin satu badan juga,,,

a.z.n.e.e said...

azza:
itu pasal la.. nnt kena kat anak cucu dorg baru dorg tahu...

ummie:
huhuu.. aku nak ngandung.. itula aku malas nk marah2 sebenarnye...

linda:
huhuhu... serupa tapi tak sama... nnt aku bulatkan badan kasik sama mcm ko pulak yea...

sHiKaZiKi said...

dowg gne coding C++ kowt ..
xpown gne Perl ..
;-)

a.z.n.e.e said...

hahaha.. patutla.. itu taraf budak spm jer tuh... hahaha...

sHiKaZiKi said...

akak DDOS jew ..
kn snang ..
hehe

a.z.n.e.e said...

adik,
hahahaaaa... g study la... esok spm...

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails