17 June 2009

Jadi doktor gigi sat...

Seharian di Hospital Tapah harini.. Penat... Huhuhu.. Bukan sebab sakit atau melawat orang sakit.. tapi kami guru2 prasekolah ade Kursus Promosi Kesihatan... negeri lain xtau la.. tapi negeri Perak dah start...

Objektif ceramah untuk pupuk penjagaan kesihatan pada murid-murid sejak awal prasekolah lagi.. Beruntung jadi anak2 zaman sekarang sbb dh ade byk cabang utk dapat info mcmni.. Zaman aku dulu, mane ade sangat.. Ikot pandai2 sendiri jer..

Semasa perasmian aku tersentuh dgn kata2 Dr.Noriah ni.. "The power of teacher!!! Ape2 sahaja yg cikgu cakap.. sume anak2 nk dengar... antara cakap mak n cikgu.. Cakap cikgu yg dia nk pakai.. Ape mak ckp xnk dengar.. walaupun isinye sama.. sbb ini berlaku pada anak sy sendiri.. "Umi.. Umi.. Mutazah cakap kite kena gosot gigi.. nnt ulat matan gigi kite..." Hemm.. Padehal sy ni doktor gigi.. dah berjuta kali sy pesan.. tapi xdengar.. tetiba blk umah boleh pulak ckp mcmni..." Huhuhu.. This is not the firsttime aku dgr parents merungut mcmni... Mmg pun kebanyakan aku tgk murid2 ni lg dgr ckp cikgu dari mak dia.. walaupun mak dia cikgu jugak... Kata2 doc tue aku anggap sebagai award kepada kami guru2 ni.. Kembang semangkuk sat.. Atas kesedaran ini jugak, diorng mintak kerjasama guru2 prasekolah utk sampaikan mesej ni kepada anak2 kecil ni.. Kami guru2 prasekolah rasa amat2 berbangga bila ade org memandang kami dari sudut itu.. "Besar tapak tangan, besar lagi tapak kaki kami tadahkan.. Insyallah kami cuba...


Walaupun motif dia utk kanak2 tapi kami sempat jugak menyelit pengetahuan utk kita org dewasa nih.. Mmg best la.. Aku lebih banyak cakap... "Oooo....." "Oooo... patutla...." "Oooo yeke..." dari hanya angguk2 faham tapi mata terpejam.. siyes mmg best n xngantuk langsung... Aku tgk bukan aku sorg je yg gitu... Sume guru2 prasekolah ni mcm excited nk tahu n byk bertanya...


Ada 3 ceramah yg dijalankan.. Setiap satu mmg best n aku cube taipkan isi dan tips kalo ade..



1) Penyapuan Florida
Rupe2nye.. Florida ni bole disapu utk elakkan gigi yg br nk start rosak @ nk jadi berlobang.. Tanda2nye yg ade hitam2 kat celah2 alur gigi.. Terutama gigi geraham.. Sbb kt alur tue lg senang sisa makanan nk mendap.. Cara ini utk elakkan kes ROSAK, TAMPAL atau CABUT..
Doktor gigi akan dtg setiap 6 bulan utk sapukan Florida pd murid2.. (Alaa.. Aku pun nk jugak, kan?? Utk cikgu xde ker???)

Tips:
Sebenarnye cara terbaik, amalkan cara gosok gigi yg BETUL dan BERKESAN..dan elak untuk dirawat sbb rawatan gigi mmg menyakitkan!!!


2) Perkhidmatan Pergigian Prasekolah
Kena ajar jaga gigi dari gigi susu lagi utk elak GANGGUAN PERTUMBUHAN GIGI...
Rupe2nye kalo gigi terlalu awal cabut atau terlalu lambat cabut boleh sebabkan GIGI CONDONG, GIGI SIONG, GIGI BERLAPIS, GIGI JARANG ATAUPUN XTUMBUH LANGSUNG SBB TEMPAT DIA TUMBUH DAH DIHALANG OLEH GIGI YG CONDONG TADI..





Masalah yg akan timbul :

- Karies Gigi..
- Gusi Sakit - Gigi xsehat boleh membengkak n menyusut.. So, gigi boleh longgar dan terkeluar dr gigi.. Bile satu gigi tercabut pun, semua gigi akan bergerak n gigi akan jadi jarang.. (Seram kan dengar... Nyilu gigi aku bile dengar mcmtue...)

Cara Atasi:

- Elak minuman berkarbonat n byk kan minum air kosong

-
Elak snek atau makanan bergula tinggi
-
Elak minuman dan makan berasid cth:mangga
- Buat pemeriksaan gigi berkala

- Guna ubat gigi berflorida (added wif herba atau cengkih lagi baik)

3)Pemakanan Sihat utk Kanak-Kanak

Ok yg ni.. Tunjuk 5 jari kanan..
Ada 5 komponen..

- Ibu jari : Nasi, Mee, Roti dan Bijirin

- Telunjuk : Sayur-Sayuran
- Tengah : Buah-Buahan

- Manis : Daging, Ikan, Ayam dan Telur
- Kelingking : Susu dan Minuman Tenusu

Tips:

- Makan secara berkala - Jangan ajar perut utk makan sekali sahaja sehari walaupun dlm kuantiti yg byk.. Sbb ianya akan ajar perut utk makan lebih banyak.. Sepatutnye makan waktu yg tetap iaitu SARAPAN, LUCH n DINNER dlm amount yg bersesuaian..

- Snek (10 am & 3pm) - Makan buah, susu, roti, sandwic n biskut
- Jgn beli selalu mknn di pasar mlm cth : keropok lekor, cakoi etc sbb minyak dia dh sm color dgn kuali.. means dh pki byk kali.. max guna pakai minyak 2x shj..

- Susu pekat manis bukan SUSU! tapi gentian dr kelapa sawit.. amount gula adalah 80%!!!

- Susu boleh ganti dengan Kacang Soya kalo xsuke susu tapi amount mesti 2x ganda dr susu biasa

- Beli minyak byk bercap shj di super market.. Jgn beli yg peket kat pasar mlm.. sbb xpasti ditapis atau tidak.. dan mungkn ditapis dr minyak yg terpakai..

- Budak2 xsuke sayur sbb PAHIT.. So, bole blend sayur + ikan bilis dlm mknn.. Bole start bg mkn sayur dr baby lg utk biasakan dia..

- Elak makanan yg terlalu banyak GULA.. sbb berisiko tinggi dan akan merosakkan gigi..
- Ajar anak utk asingkan lemak ayam atau lemak daging.. Supaya dia hanya makan yg berkhasiat sahaja.. dan mengapa xboleh makan lemak..

Oklah, dh pnjg sgt aku taip... Huhuhu.. hope boleh bantu ibu2 dan bapa2 di luar sana.. sbb aku rasa bukan cikgu je kena usaha.. parents pun kena try jugak,kan?? Oklah sama2 la kita berusaha yek??
Caiyok! Caiyok!

MAKANAN TAK SEHAT MMG SEDAP!!!

PREVENTION IS BETTER THAN CURE !!!

Info : Germa gigi susu sudah tumbuh sejak bayi berumur 6 minggu di dalam kandungan ibu..

...Gigi juga satu anugerah Tuhan... Jadi, sama2lah kita menjaganya..

p/s: seriously, waktu ceramah nih aku asyik pengang mulut jer.. ketap gigi... pastu nyorok2 balik org depan.. gerun nk tengok gmbr yg dia tayangkan.. menggerunkan... oh, mmg insaf gile la...

~|@ a.z.n.e.e @|~

4 comments:

Mrs. Zuki said...

Jonny,
Bagus Jonny..bagus sangat info ni...
Agak ngilu sikit membaca di sesetengah ayat..grrr...
Cikgu antara pengaruh terhebat dlm hidup budak2 tau..
Adaa cerita benar:
Semalam kwn aku cerita..balik je dr cuti dia tgk ade sorang murid dia ni ngadap cermin, keluarkan bedak kompak.
Terkejut kwn aku sebab budak tu jenis yang tak bercakap, tak reti bersosial..
Aku tanya dia,ko penah ke berbedak dpn cermin depan dia?
Kwn aku tu jwb sambil tersengih2..ha'ahhh la...
Aku cakap: See....dia ikut ko!Ko dah jd idola dia sekarang.

Itu je la kisahnya...tu baru satu..ada banyak lagi contoh kan?

a.z.n.e.e said...

A'ah.. mmg byk lgi... kalo tulis mmg xcukup page blog ni.. hehehe...

aku rasa mmg betul cikgu bg byk impak pd anak2 murid.. walaupun aku sewel kadang2, tapi kena tunjuk ayu depan anak2 murid.. huhuhu...

qistory said...

hannah pun dah tumbuh gigi...

a.z.n.e.e said...

Ko beli getah yang ade mcm berus gigi kat hjgnye tue.. Masuk kat jari ko utk pakai dia...

Cepat tul Hannah tumbuh gigi... Cepatla jugak dia boleh duduk, kan??

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails