03 May 2009

Weekend

Nampaknye blogger tegar bercoti 3 hari.. Huhuhu.. Gelaran baru dari member aku, Linda.. Huhuhu.. Dia terkejut sehari 3 entry aku buat.. Huhuhu...

Seperti biasa weekend aku balik umah mak mertua ku di Batu Gajah.. Dekat jer.. 30 minit dah sampai.. Kadang2 aku bedal pakai track-shuit je balik kg.. Huhuhu.. Kadang2 kul 1 pagi ktorng start enjin kete blah balik umah dari kg.. Huhuhu.. Dahla gerak lambat, siap lepak2 kat kedai minum dulu.. Huhuhu.. Otai x? Heehehehe... Minggu ni ramai biras n ipar duai balik.. Biasala.. Cuti lama sket..

Kalo x, ktorng nk g memancing udang.. Tapi xjadi sbb "makcik datang melawat".. En.suami risau pulak kalo jadi ape2 pada aku.. So, abang2 ipar aku jer yg g memancing.. Aku nk merasa gak memancing atas bot.. Hum.. Hasil tangkapan iaitu udang galah.. Dah siap jadi gulai tadi.. Huhuhu.. Aku ade tapau sket bagi mak aku rasa.. Sejak berkahwin dgn family yg kaki pancing ni.. Aku pun jadi suke nk makan udang galah.. Sedapnye.. huhuu.. Besar2 lak tuh.. Sepet n betihnye besar n berwarna ungu means mmg besarla udang itew.. Huhuhu.. (Aku terliur lagi sekali...)


Sebelum blk kg, aku sempat buat "Jeli Kepala" eh "Jeli Kelapa" la... Salah eja lak... Huhuhu.. Aku buat sebelah malam hari Khamis aritu...Hasilnye.. Sedapla pulak.. Ini first time aku buat.. Aku beli 4 biji kelapa pandan muda berharga rm2 sebiji... Humm... Selepas dimasak dgn agar2.. Air kelapa tadi muat utk diisi semula dlm 4 biji kelapa tadi n 13 bekas kosong.. Hum.. Syok giler bile esoknye sewaktu berkelah makan umah opah.. Ramai yg merasa Jeli Kelapa aku.. Pakcik n sepupu2 aku lagut makan.. Sedap katanye.. Huhuhu.. Xsangka beb!





Adik sepupu aku kata kat tempat dia belajar jeli kelapa dijual rm0.60 sebekas.. Huhuhu.. "Mehla la 6 kupang.."kata aku melawak.. Huhuhu... Kalo kat Perlis mmg banyak... Sebekas rm1.. Kalo kat sempadan Siam, sebiji jeli kelapa dijual rm3.. Huhuhu,.. Dasat.. Mahal tuuueee...

Oklah, aku nk tdo la.. esok nk sekolah.. Wish me luck.. sbb esok aku akan diobserve oleh GB then belah petang aku ade presentation ttg kajian 3M Prasekolah.. Inilah presentation pertama aku selepas bergelar Puan n bergelar Guru Kerajaan.. huhuhu...
Oklah, Nite.. Salam..



~|@ a.z.n.e.e @|~

3 comments:

alfa juliet said...

wah pandai ko buat jeli kelapa..meh lah perturunkan ilmu itu...ngeeeeeeee

ILi Izyani said...

Jonny,kalau ko bwk kat budak2 pra ko mesti depa suke makan jeli tu...aku pun nak la resepi ituu...aku suke sangat jeli ni..
Keluarga laki ko mesti jenis penyabar kan..org yg suke mancing nihh perlukan kesabaran yg tinggi.

A.Z.N.E.E said...

Mekaseh.. Mekaseh..
Ni masa penyakit aku tgh rajin nih...
Jauh aku menuntut ilmu nih.. Dulu kat Perlis Pembantu Prasekolah tempat aku praktikal suke buat.. Huhuhu.. tambah kt blkg pra tuh ade pokok kelapa yang rendah... Aku la yg plg kuat mkn jeli kelapa nih.. huhuh..

Xpe..Xpe.. Nnt aku buat entry utk resipi Jeli Kelapa nih yea... A'ah.. Kalo aku bg anak2 murid aku pun bagus jugak.. Hem.. Tgkla masa hari Guru nnt ker.. Huhuh.. Jamu cikgu2 sekali yek..??

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails