05 May 2009

Jeli Kelapa

As for request..
Arini aku boh entry cr nk wat Jeli Kelapa yek...

Inilah 1st time aku taip sendiri resipi yea..
Huwawawa.. Kalo la en.suami tahu,.. Mesti dia gelak tergolek2... Aritu dia pernah curi2 baca blog aku.. Aku dr jauh boleh kenal warna b/ground blog aku ni, kan?? Terus je aku jerit.. (Jerit2 manja la, kan...) Malu beb bile en.suami bc blog aku.. Bukan ape.. Dia suke gelakkan aku.. Usik aku... Hiash xtahu la.. Org2 kat umah ni mmg suke ngusik aku.. kutuk2 aku... Adoi... Xbagi can betol.. Ade je pointnye... Agaknye aku ni mmg dh tertulis kot.. Jadi badut kat umah ni...

So, to be serious... Aku pun direct je la tulis resepinye yea... (Bayangkan muke serious aku ok... Hem.. Ramai org takut bile tgk muke serious aku.. Macam naga bersiong... Rupe nk mkn orang.. Sure ramai org takut nk tegur aku... Huhuhu..)

Adoi.. Melalut lagi..

Bahan-Bahan:


1.Kelapa muda @ kelapa pandan mude (4 biji)

2. Agar-Agar (1 peket)

3. Gula Batu

4. Gula halus

Cara masakan:


1. Tebuk kelapa dari atas.. Tinggalkan ruang bulat @ petak utk kuarkan air n ruang utk ceduk isi jeli nnt.. (Kalo boleh jangan buang habis.. Tinggalkan hujungnye jgn sampai putus ok...)

2. Tuang air kelapa dalam periuk + agar-agar.. Masak sekali.. Masukkan gula halus.. (Agar2nye xperlu banyak sangat.. Sbb nnt kalo keras sgt, xbest!)

3. Masukkan sikit je gula batu.. (Utk bg dia berkilat sket.. Jgn terlalu byk sbb akan menyebabkan agar2 tue lebih keras..)

4. Bile agar2 dh mula mengeras, boleh la tuangkan ke dalam kelapa tadi semula @ apa2 bekas plastik yg lain...

Lain-lain:

1. Kelapa yg dh dituang airnye.. Dikikis2 isinya.. Kalo nk tinggalkan sket kt dlm tue pun boleh.. Utk diratah masa makan agar2 nnt..

2. Isi kelapa tadi selebihnye boleh diisi ke dalam bekas plastik yg lain..

3. Selepas tuangkan agar2.. Sejukkan sedikit.. Kemudian boleh la masukkan dalam peti sejuk...


Tips:

1. Selalunye jeli di dalam kelapa lg sedap dari yg dlm plastik...
2. Cara masak agar2nye sama mcm masak agar2 biasa... Airnye agak2 sesuai je.. Ikut sesedap rasa.. Kalo pekat sangat boleh tambah sket air..
3. Kalo keras jugak, boleh korek semula agar2 tadi.. Then, masak semula.. Tambahkan sikit lagi air yea...


~|@ a.z.n.e.e @|~

4 comments:

ILi Izyani said...

Jonny...thumbs up!
Lepas ni laki aku akan tgk blog ko..ok..
Nak tau nape?
Sebab kitorg dh lama mencari resepi nihh..

To En. Suami Jonny..
U should be proud ok..and then another recipe will be in her blog..hehe..(adakah dia akan membaca?)

naqisyah said...

cakap byk takyah.. buat extra.. jiran2 nak dtg try.. wakkakaka..

A.Z.N.E.E said...

ehhhh... hehehehe... aku nie suami si jonny, memula si jonny nie nak memulakan carier memasak! meeeeeemamang susah" mcm belut! tegeliat sana n sini! rupe2 dia nie tak leh di cabar! jonny nie kalu di cabar dia buat2 bebetul rupenya" dia mula memasak dengan tak tahu memasak" kini lebih banyak tahu. dah tahu memasak! mula lah"" gila sakan cari resepi itu n ini. itu pun nasib baik lah buah kelapa tue tak di gorengnya! tapi apa2 pun aku bangga dengan usaha isteri aku tue..! heeeee heeee.. i love u (Aznee fazrein) nanti tolong masakan abang batang kelapa buat gulai lemak cili api! hehehe.

A.Z.N.E.E said...

Waahhh..
Meriah gitu...

Ili:
Mekaseh.. mekaseh... merah muka aku sat..
Nnt korg cube kay... Hehehhe.. Utk En.Suami Ili selamat datang ke blog saya.. ewah..

Naqi:
Calling2 dulu kalo nk dtg.. Huhuhu.. Syok life di kl??? (Ntah bile ko nk dtg umah aku..) Huhuhu..

Abg Kash a.k.a En.Suami Jonny:
Alamak, encik abg i kasik komen.. Huhuhu.. Terharu + Tergaru jap... Nasib baik awk xkutuk sy dikhalayak ramai.. Hehehehe...
Ape2 pun mekaseh sbb awk sbrnye yg byk kasik dorongan sy memasak.. Awk lebih hebat memasak dr sy.. Sebut jer.. Bukan setakat masak, mmg rajin memasak + mmg sedap.. Huhuhuhu...
I lap u too... Ok.. Peace!

(Dia pun sempat lg mengarut suh aku msk btg kelapa.. Mmg sah lakiku pun senget mcm aku..)

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails