08 May 2009

Sukarnya Mencari Suami Baik

POST KALI NI AKU PASTE DARO BLOG FRIENDSTER AKU MS BLN FEB 2009.. Aku rasa topiknye lebih kurang berkaitan..


~~~

arini pas masak, aku lepak dpn tv tgk CSI NY sambil tgn membelek pancaindera.. satu persatu helaian aku belek… kepala dok kusyuk tgk CSI… mata jeling2 paper.. sekali terpandang “Sukarnya Mencari Suami Baik…” hem.. aku nk tgk apa pandangan penulis minggu ni…

Kelihatan penulis kali ni seorang wanita yg aku katakan… seorang yg ada prinsip, berpendidikan dan mempunyai pengetahuan agama yg baik… Apa kata aku pulak? Aku…? Hem… Susah nk dibicarakan.. Kalo ikutkan terlalu byk utk diperkatakan…

Actually, aku setuju dgn tajuk dia.. mmg sukar mencari suami yg baik… sbb skrg terlalu byk ranjau duniawi yg dicipta manusia itu sendiri… sepanjang 27tahun ini.. byk perkara yang terjadi pada diri aku.. mcm2 jenis lelaki aku jumpa.. bukan playgirl atau memilih.. tp sedang mencari pd waktu tue..

i do believe ramai pompuan luar sn yg masih lg konfius utk memilih bakal suami.. lebih2 lg yg berkerjaya.. hem… aku pernah sebut dgn sorg kawan.. “Lelaki dah pupus.. Jantan bykla..” betul ker? sang lelaki???” what say u?

1. ada yg berpelajaran, tp kurang matang… br kenal dunia… nk kete besar, kete laju, gaji lebat, umah besar, awek seksi etc… awek yg setia bertahun2 pun rela ditinggalkan…

2.ada yg kaya tp gatal la pulak… mentang2 byk duit, ajak aku jd bini ke-3 pulak.. nk bg kete, umah, $$$, company… wow! menarik… tp aku xkebulur sume tuh.. watpe? nk menambah musuh kt dunia ni… gaduh aje… lbh baik aku blah sblm jd mangsa.. bini 2 org yg dh memang cantek, ada hati lagi nk tmbh cwgn… hish..

3.ada yg baik.. tp kedekut pulak.. mak aih.. susah mcmni… sume nk recycle.. minyak pun nk kiter gak yg tuang… hem.. tak tau malu langsung…

4.ada yg alim rupenye alim2 kucing… lor.. rupenye dh ade awek dh… dh bertunang pon… lor… satu hal pulak…. siap nk tgglkan awek dia tuh.. hem.. siap ugut nk mati… kalo xnk terima dia blk… hem.. maaf, aku masih waras lg.. awek engko budak baik… jg la dia baik2…

5.ada yg bertanggungjawab.. sekali mak tak restu… muda sgt.. 3 tahun muda dr aku… hem… terpaksa ditinggalkan… kesian…

6.ada yg disiplin sgt… sume kn ikut arahan dia… diktator… mak aih.. makan hati aku… asyik kn marah aje… x ikut mcm2 dikatanye… konon nk wat aku berdikari smpi pernah suh aku jln kaki je balik… ini mmg hati kering.. xde kesian lgsg… kalo ade, elok dihapuskan… nasib baik aku selamat smpi ke umah… walaupun dlm keadaan ujan n nak senja dh masa tuh… tanpa ragu2, aku tinggalkan…

Hem.. itu baru sedikit… byk lg.. cume xlarat nk taip jer… apa yg xpernah aku lalui…? putus cinta? putus kasih? putus tunang??? “PERNAH…” aku dh lalui sume tuh… smpikan aku jd bahan rujukan kawan2 yg rapat.. mintak pendapat… ada yg nk putus cinta.. hampir2 putus tunang etc.. tp aku nasihat pun ikut situasi jgk.. bukan sume sm mcm apa yg aku rase… kalo aku pukul rata, xadil namanye… tp yelah… kalo difikirkan blk.. aku sndr xtahu mcmner aku boleh atasi sume nih… lalui sume nih… yg pastinye ianya bukan suatu yg mudah… dan bukan suatu yg menyeronokkan… ada yg pernah ckp, aku nmpk relax jer.. ok jer… “Kalo aku break-off, aku tahu aku nk rujuk sape… kalo ko boleh, aku mesti boleh, kan??” hem… namun, x kurang jg yg pandang serong pd aku.. yg igt aku ’sengaja’ utk jebakkan dr dlm masalah2 mcmni… terpulang la.. kalo korg lalui, mgkn korg akan faham perasaan tu…

apa yg aku harap skrg, biarla rumahtangga yg ada ni berkekalan dan membahagiakan… namun, kalo aku diuji sekali lagi… aku harap, aku boleh mengharunginya…

kepada pompuan2 di luar sana.. jadikanlah cerita aku ni teladan… ada seorang datin pernah ckp pd aku.. “Dalam hal ni, kita jgn serabut2… Ambil yg untung, jgn ambil yg rugi… Pandai2la jg diri tp jgn makan hati…” pk2 kan lah… tp aku lebih senang mengikut pilihan mak… itu bg sesiapa yg berpeluang… sorg pakcik pernah ckp “Ibu ni kdg2 diturunkan wahyu oleh Allah melalui naluri hatinya… Jadi, ikutlah kata ibu sbb itu mgkn pilihan yg terbaik yg diturunkan oleh Allah kepada kamu…”

kepada yg lelaki, jdkan contoh2 lelaki td sempadan… jgn jd seperti mereka.. kalo ade, cepat2 la berubah… sbb itu antara perkara yg pompuan2 xsuke n xingin nk terima korang sbg suami… jadila suami yg bertanggungjawab dan bapa yg penyayang… sbb kita sentiasa inginkan keamanan dan kebahagian di dunia dan di akhirat…

p/s: sebelum ni.. aku mmg dh nekad n bersedia utk being single.. aku dh prepare mcm2.. sbb aku pun ingat mmg aku xkan kawen dh.. Hal ni, en.suami pun tahu.. bagi aku, being single is better than sakit hati dan sakit badan... Aku rs sbb itu jugak ramai wanita2 di luar sn memilih utk MEMBUJANG sahaja.. And sblm en.suami melamar aku mmg aku berkenalan dgn semua orang n sgt ramai.. dari situ jugak, aku byk belajar dan faham.. Jadikan aku lebih kuat dan tabah.. Ade jugak yg cop aku PLAYGIRL sbb mmg ramai la org nk berkenalan dgn aku.. Itu bg org yg xkenal aku.. Tapi bagi aku.. SERIK itu yg buatkan aku lebih berhati2 dan perlu mengenali lelaki dgn lebih baik lg.. Lantak la org nk ckp ape.. Janji aku puas hati dan xsakit hati lagi...

~|@ a.z.n.e.e @|~

8 comments:

alfa juliet said...

akud ah pernah baca ini..aku just nak komen entry sebelum ni..aku setuju benar apa yg ko kata..tepat belaka..sapa pernah kahwin dia tau la nak cari suami mcm mana..ekekekeke...

A.Z.N.E.E said...

huhuhu..

bercinta mmg best..
tapi kawen lum tentu best...

ILi Izyani said...

Kenapa la aku lambat tau kewujudan blog ko..yg friendster tu mmg aku tak tau langsung.
Ko pandai menulis...dan aku addicted to read.

Aku pun pernah dicop playgirl oleh ex aku...aku benci..

Ko pernah putus tunang?

Bagi aku pulak...aku tak boleh hidup tanpa lelaki..akhirnye lelaki itu jd suami aku jugak..

A.Z.N.E.E said...

Ili:

1. Blog friendster aku sket jer.. Aku br je start menulis blog nih.. Ntah mcmner boleh la menulis blog ni smpi aku sendiri addicted lak.. Huhuhu..

2. Ko ni byk je memuji aku.. Terbang jap aku.. Huhuhu..

3. Huhuhu.. yup aku pernah putus tunang.. Azza pernah jmp.. Aku pernah bw ms g kenduri Azza kawen dulu.. huhuhu..

naqisyah said...

wkakakaka....
jiran oh jiran..

A.Z.N.E.E said...

naqi:

ko gelakkan aku yea.. siap ko.. :P

Anonymous said...

waa pasni taye kene ati2 and stat bdoa mcm y kak aznee ckp tu..huh..
taye takot tsalah langkah huhuhu

a.z.n.e.e said...

any:
good luck.. anyway, sape nih???

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails