06 May 2009

Longlai

"MY SISTER AND HER ABUSIVE HUSBAND!

serious shit aku bengang dengan adik ipar aku seorang warganegara terengganu yang duduknya di tangga terbongsu dalam keluarga dia kat kuala terengganu tu ha!
sebelum ni, aku pernah tulis secara tersirat tentang ada beloved aku kena pukul. dan sekarang aku nak cerita terang2 siapa lahabau yang memukul dan siapa yang dipukul!
sebelum apa2, aku nak nyatakan satu ayat dengan terang dan nyata kat sini, "memang serius sial lah itu budak!" puas hati aku!
ok, last weekend, aku balik kampung sebab aku nak mengambil along dan dhani di sana. aku balik ari sabtu dan balik semula ke kl ahad petang tu. petang tu, masa aku sibuk2 nak kemas barang dan nak bersiap2 utk pulang, mak aku dapat panggilan telefon dari adik aku yang cantik molek tu... aku ada dekat mak aku masa tu. tetiba tengok mak serius dan dari perbualan separuh dari mak aku tu, aku boleh agak dah apa yang jadi. "bila dia pukul?" "allahuakbar" "kenapa macam tu?" "apasal la si *** tu buat kamu macam tu?"
aku pegi dekat mak aku. hati aku panas je. kesiannya kat adik aku. sebelum kawen, dah asik kena pukul, lepas kawen pun kena jugak. masa few weeks ago, masa along sibuk berfilem estet, dia kena pukul jugak. hal kecik je ha. masa tu dia bukak cerita yang masa mengandung pun si dayus tu ada pukul adik aku! masa mengandung tu! mengandung! bodoh ke apa? cer jawab sikit! ahh!
nak kata adik aku bangang? tak pulak! engineer jugak tu! kat syarikat terkenal gila pulak tu kat jalan ampang tu ha! bukit lari tu ha! laki dia pun engineer gak.. aku pun heran la! apa yang tak boleh pikir kat kepala otak dia tentang pukul isteri ni? keje bukan main bagus, mesti dah sah sah memang ada otak kat kepala dia tu... ke dia belajar guna otak kat kepala lutut dia ke ha?
semalam, adik aku cakap, dia hentaknya telur 5 biji kat kepala adik aku. pastu dia tarik rambut adik aku, dia seret masuk dalam bilik dan dia pukul adik aku dengan hanger 3 kali sampai berbirat adik aku. kesiannya kat adik aku! kesiannya... ya Allah, geram gila perasaan aku sekarang ni! aku rasa ihhh!!! entahlah korang...
imagine, dia seret adik aku! dia seret! astaga... aku dengar, luluh jantung aku! luluh! adik aku tu lah sorang perempuan. cantik molek! berduyun2 peminat dia masa anak dara. patutnya, memang dia tak kawen dengan adik ipar aku tu ha, tapi masa adik aku nak kawen dengan orang lain, bukan main dia merayu2 nak kat adik aku semula selepas putus berkawan. adik aku, memikirkan dia dah 6 7 tahun kawan dengan budak tu, dia terima je! ish! malas aku nak komen, sebab JODOH tu KUASA TUHAN! abis, takleh nak cakap apa. kena redha jelah! kalau tidak, aku dah jadi kakak ipar Datuk dah ha! hahahahha! gila kuasa + gila material nih! heheheh! takdelah kan... jodoh ditentukan sudah! harap terima!
tadi, dia telepon aku dari surau opis dia. menangis lagi. kesiannya ya Allah! aku cakap ngan dia, aku takleh nak komen sebab ini kes suami isteri. cuma aku cakap ngan dia,
"nie, kamu pikir jelah sendiri. kalau ada orang datang bercerita dengan kamu tentang dia kena pukul dengan suami dia sebijik macam cerita kamu, apa yang kamu rasa? kamu rasa teruk tak suami dia tu? kamu rasa dasat tak apa yang isteri dia alami?"
adik aku diam, pastu dia jawab sambil menangis, "teruk yong..."
"kamu rasa, apa kamu nasihat kat budak tu?"
dia jawab, "entah..."
"kamu jawab macam tu sebab kamu tak tau macam mana kamu nak handle kes kamu. tapi sebagai manusia yang tak kena keadaan macam tu, mesti kita semua akan nasihat, suruh dia buat laporan polis and everything kan"
dia cakap a ah, a ah few times sambil nangis. aku diam sebab sedih sangat dengar adik aku menangis.
aku tanya dia,
"kamu sayang lagi ke dia?" dan mengenal adik aku, aku tau jawapannya.
"sayang yong... suami aya tu" (aya = saya dalam bahasa manja perak)
"hmmm... suka atilah... " kitorang gelak. sambil tu dia menangis lagi. kesiannya!!!!
yang aku sedih, adik aku tengah menyusukan anak dia pun, menyusu badan pulak tu, sambil tu sempat lagi suami dia gertak nak pukul lagi dengan hanger tu. hilang akal ke apa?
semayang tonggang terbalik, beriman habis konon, siap kasi ceramah tentang hal rumahtangga kat orang lain, pastu siap keluar hadis2, bla bla bla, devoted abislah konon dan bla bla blah lah! apa jenis macam gitu? masuk syurga atau tak, aku mana lah tau. entah2, kaki pukul macam gitu, ending dia masuk syurga gak, aku nak cakap apa? Tuhan yang Menentukan. tapi sementara hidup masih panjang nie, tolonglah jangan pukul adik aku tu ha!
Tuhan Maha Mengetahui dan Dia yang lebih Mengasihani... semoga diorang berbahagia le hendaknya..."

Amin...
Aku masih lagi longlai..
Xpasti apa yg aku pk..
Even, post ni dh lama..
Tapi aku percaya sakitnye masih terasa..
Parutnye masih ade..
Kalo digigit semut pun mengaduh..
Apetah lagi dipukul..
Oleh orang tersayang..

p/s: post ni ditulis oleh kakak mangsa

9 comments:

ILi Izyani said...

Sedihnya aku..
Aku tak tau nk ckp ape...aku mbayangkan aku di tempat tu..

A.Z.N.E.E said...

Ili:

I'm speechless...

Linda Hussin said...

weii.. ni kiranya adik suami ko ye?
ish ish ish...
susah le lelaki jenis cmni...
jom kita gi dera dia plak nak?
biar dia rasa cmne sakitnya kena dera...
ape ke bodoh benar lelaki itu.
dush dush aku belasah dia... hehehe

qistory said...

linda...minah tu bukan adik suami si jonny la.

aku tak tau la nak komen macam mana.
aku kenal dia. dia tak layak diperlakukan begitu.
aku pernah dgr masa depa tgh kapel2 dolu pun, jantan tu pernah pukul dia.
haishh...kalo aku, tak hingin nak buat laki.
but, she'd chose that path.
she'd chose to marry that bastard even though she knew, later she will get abuse again.
or maybe that time she thought when they get married, he will stop abuse her.
haishhh...tah la. aku tak tau nak geram pada siapa.
pada dia or jantan tu.
hope everything is ok now coz kes dia kena abuse ni cerita lama.
but if not, she should seek help.
don't let things become worst.

A.Z.N.E.E said...

SALAM SUME...

Ade salah faham..
Mangsa tue bukan adik aku.. Tapi kakak dia yg tulis.. Aku baca dari blog kakak dia..

Linda Hussin said...

Owwhh.. aku paham...
Kira ko copy & paste ye...
panic kejap aku...
jeng jeng jeng...
adakah instinct ku betul wahai Pn Balqis?

qistory said...

kalau ko rasa instinct ko betul
betul la tu
hmmm...

A.Z.N.E.E said...

a'ah aku copy paste..

eh eh.. aku rasa mcm org dh ramai lak yg tahu kesah ni.. harap2 jgnla diburukkan lg kisah ni.. kesian empunya badan..

niat aku biarla jadi pengajaran pd kita semua.. kdg2 mmg kite ni pandai ckp.. tapi biarla kite pun beringat sama..

huhuhu..

Anonymous said...

ermm aku pun x tau nak kata apa...i see her she look happy but i don't know..to afraid to ask her private life...

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails