19 May 2009

Contact Lense

Contact lenses: Extremely important!


Please tell all your friends who are attending the barbecue and who are wearing contact lenses or any possibility to contact to the fire hazard; tell them to remove the contact lenses!

Share a very fearful story happens in Malacca…

One day, a 21 year old student was wearing the contact lenses to attend the barbecue party!

A few minutes after he starts using the charcoal to light a fire, he was yelling and rolling back and forth on the ground
The entire audiences people all to be scared; nobody knew what actually had happen to him?
His friend hurries to send him to the hospital.
The doctor said, he forever could not been seen again!

Do you know why?????

The reason is:
The contact lenses make by the plastic, when he lights a fire and the heat temperature melted his contact lenses!
Therefore please tell all your friends when having the barbecue party and contact with fire hazard; please do not wear the contact lenses!!

Please forward this email and share to all your friend.....

~~~~

Aku terjaga tengah malam.. Huhuhu.. Bangun then tgk pc terbuka.. AKu pun memblog kan diri.. and membaca email..Salah seorang member aku forward email nih... Mekaseh... Maybe sbb dia tau kot member dia nih mmg rabun n memakai kanta sentuh... Huhuhuu.. Mekaseh sbb share info nih..

Mmg aku dh lm pki contact lense.. since 1999.. sejak kat UUM.. huhuhu.. Pelbagi rumours aku dengar.. Tapi Alhamdulillah aku ok n still memakainye dengan baik.. Namun, info yg diforward ni firsttime aku dengar..

Mitos tentang contact lense:


1. Senang jangkit kuman - Yela kalu dh pki 24j xbukak2 mmgla dia kotor.. n protein akan bertakuk kat mangkuk contact lense tuh.. So, kn rajin cuci ikut masa yg ditetapkan..


2. Susah nak pakai.. Rasa mcm tonyoh ke biji mata - Mula2 mmg susah.. Mata aku merah2 jugak sbb xpandai pakai n mau masuk... Tapi lama2 ok.. n xpyh tgk cermin pun xpe... Huhuhu...

3. Costly - Agak mahal la sket sbb kena kuar belanja beli solution n contena simpan contact lense tuh.. Dulu mmg mahal sekotak @ one pair rm168... Sejak dh murah dah..skrg contena pun boleh dpt free je bile beli solution tuh... Solution plg selesa ialah Complete.. Tapi amat selesa n lembapkan biji mata.. Kurangkan geseran antara kanta n biji mata..


Dan lain-lain lagi..


Nape aku suke:
1. Jelas - Aku rimas pakai cermin mata..Sbb pandangan jadi kurang jelas n kurang tepat..

2. Boleh kurangkan power - YUP!!! Power aku dari 2000-2009 masih lagi -175 di sebelah kiri dan kanan.. Means, power aku mmg maintainla walaupun xberkurangan.. Kalo dulu, power aku akan naik 25-50 every year..

3. Cantek - YUP!! Aku rasa lebih cun pakai CL dari pakai spect... Lagi cun kalo pakai yg color punye.. Piiwwiittt... ewah.. Tapi biarla warnanye still nampak natural color.. Sejak jadi cikgu ni, aku xpakaila color punye.. Kena pakai yg transparent punyela... Lagipun, kalo naik kete berpanazan.. Lagi cun dgn memakai spect hitam segh... Heheehhe.. Kalo pakai spect, kenalak beli yg berpower punye.. Selalu designnye sgt limited.. Aku xsuke la!!

4. Murah - Affordable.. Semurah rm30 perbox bg yg color.. Rm55 perbox = 3 pair.. Sbb power aku dua2 belah sama.. So, lagi jimat.. aku boleh pakai utk 3 bulan terus...

5. Anggun - Muke aku kecik.. Sgt hodoh bile memakai spect Old School aku itew.. Kembang aje atas kepala.. Mcm Christina Alguilera aje.. EMBANG... Pakai CL comei sket.. Mcm Wardina ke.. Wahida ker... Wakakakakaka...

Tapi mmg betulla.. Pandai pakai.. Pandai la jaga.. Mcm setengah artis yg pakai smpi merah bijik mata tue sbb mgkn dia xsempat nk bukak n cuci.. Actually mmg kena cuci.. Selain utk buang protein yg melekat.. bagi mata rest kejap.. Sbb bile pakai CL, kita memaksa TITIK KUNING kita jatuh pada tempat yg tepat dan betul... walhal mmg dia dh jatuh tempat yg salah n sbbkan rabun.... Jadi, jangan memaksa mata anda terlalu lama.. Ewah..

Kepada pemakai CL yg lain, info di atas pun penting.. Aku rasa waktu memasak di rumah pun kena elakkan pakai CL.. Jadi, pastikan ada spect jugak yea... pakai spect di rumah...

Oklah, aku nk surf maklumat lain.. Nak cari lagu2 tradisional utk latih anak murid aku menari.. Bln 7 nih Karnival Prasekolah.. Aku baru terhegeh2 nk latih dorang.. Adoi pening kepala.. Nak bg depa nih pandai membaca lagi.. Kadang2 xterkejar..


...Cantek dipakai.. Jangan hanya pandai pakai... Huhuhu..

17 comments:

zafi said...

adehhhh no komen lah sebab tak gune!! heheheh tapi nampak kecil memang memudahkan... cume agak merimaskan bila keringkan?

alfa juliet said...

aznee- good info..aku pernah pakai CL masa uum, pas tu bukak dan tak pakai2...dua bulan lepas spek hilang....now nak kena wat spek lain...

A.Z.N.E.E said...

Zafi:
A'ah agak merimaskan kalo dia kering.. rasa mcm ngantuk.. nk tutup mata jer.. bg sesapa yg ade masalah mata kering kena beli moisturiser la kasik lembap balik.. Huhuhu..

Azza:
Aku pun pernah ilang ke rosak spect dulu.. Berjaman gak aku rabun mlm sbb aku malas nk kuar g buat + aku sgt cerewet memilih spect.. Yg kangkang besar aku xmau.. Huhuhu.. Nk yg kecik jer.. Nk beli yg saiz kecik, kanak2 punye adela..
Last year baru aku jmp spect yg sesuai dgn saiz muke aku.. Teruk,kan aku??? Rela rabun malam lm2 asalkan lawa.. Hahahaha...

Linda Hussin said...

Jonny: Aku paling stuju part nmpk cun tu... wawawa... Rasa self confident pon lebih... hahahha...

A.Z.N.E.E said...

Linda:

A'ah.. perempuan perlu berasa diri dia cun... Samada luaran atau dalaman.. Utk bg self-confident n berdepan dgn org ramai.. Walaupun xde sape nk puji .. Huhuhu...

qistory said...

hahaha...aku pernah pakai...memula beli yg bukan disposable, sepasang utk pakai setahun. rm300++. dekat 2 thn gak al aku pakai. pastu pakai disposable. 7 pasang utk 7 bulan rm300++. erkk! power mata aku tinggi siot. dah la tak sama power kiri kanan. hahaha. last2 aku stay la balik dgn glasses. dah 4 thn aku pakai the same glasses. dah calor-balor. mata aku pun dah sakit2 bila pakai. nak kena tukor baru. haishhh...duit lagi.

Mrs. Zuki said...

Hehe..apesal aku br nampak tajuk ni?
Takde update dlm blog aku pun!
Aku br je wat spek walaupun aku disahkan tak rabun.
Aku silau.
Tapi aku benci bile pakai spek.
Buruk.

A.Z.N.E.E said...

Balqis:
Mahal kan dulu2... Skrg dh morah dh.. Brand pun dh byk... Ko pegi je kat Yes Optic ker... Tmbah ngaku student, lg morah.. huhuhu..

ili:
A'ah.. kdg2 ygkorg update pun xmsk list aku jugak... Huhuhuu..
Ko silau? Sama mcm en.suami la.. xle nk drive mlm2... bahaya tuh!

Mrs. Zuki said...

Jonny,
Tu la silau susah ank drive panas terik&malam&tak suke pegi tempat ada ramai org.
aku wat spek utk silau tapi takde power.
selama ni aku tak sedar mslh aku ni..sejak ade spek yg aku pakai ut drive aje, aku dpt bukak mata luas2 masa drive.

A.Z.N.E.E said...

A'ah la.. siang2 pun silau jugak yea..
Hum.. bahaya jugak yea.. aku igt mlm2 je silau lampu.. Rupenye siang pun ade...
Aku siang2 mmg pakai spect hitam.. aku xtahan tgk panas.. rase mcm cepat ngantuk... ntah2 aku pun ade silau jugak yek...???

masni said...

ade cara mcm mn nk bg power x naik kalo pakai spek..skrg dh ade kanta yg membolehkan power spek kite x naik even bertahun tahun pakai

A.Z.N.E.E said...

sen:
yeke?
xnak ke share dgn ktorng ape ke bendanye tuh???

sen said...

gune kanta yg len..kanta yg biase tuh menyebabkan pandangan kite terganggu..thats y naik power..huhuh..ape aku merapu nihh

A.Z.N.E.E said...

kanta ape??

merapu la mu nih???

masni said...

kanta spek la ngok.bkn kanta contact lens. xtau laa ..ty amat la.hahahahah

A.Z.N.E.E said...

masni:

taula.. tapi yg mcmner? yg lg spesifik ????

masni said...

ko jgn byk ckplaa...dtg kl..kite cite nnt.huhuhu....

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails