19 November 2012

Para Sailing

hehehe.. ini fly yg special.. bukan naik flight tau.. naik payung terjun tau.. tapi lg special sbb dia tak start terbang dr tempat yg tinggi then landing kt tempat yg rendah.. start terbang and landing ditempat yg sama iaitu di tempat yg rendah.. di tepi pantai pulak tu.. memang best!

actually, aktiviti ni dipanggil "PARA SAILING"

memula, ai teruja tengok orang lain naik, dalam hati nak juga merasa.. dh lama dh x buat aktiviti sukan mcmni.. dulu selalu la join flight fox etc.. sejak dh kawen ni, haram.... tak mandang...

on the first day, tengok pasangan Iran ni naik...

 macam best aje.. dorang siap jerit2 lagi... tengok, senget2 dorg ni.. mmg kuat la bot ni tarik + angin dia.. kalo x, mane boleh belon tu nk kembang kan?

 dah tinggi dah..
dan tinggi lagi!

actually, dia ada ajar step by step apa yg kita perlu buat from start nk naik, atas awan, and sampai la nk turun nanti.. hum... tak susah sangat sebenarnye tapi jangan gabra sudeh, nanti lupe semuanya... hihihi

step dia mcm gini, ok! meh ai buat tutorial dengan uolls.. jangan risau, free aje tau.. kihkihkih..

gambar ni ai amek on 2nd day, lepas sarapan.. saje jalan2 lepak2 pantai.. pantai nye x jauh pun,, belakang hotel jer.. memang best!okla, jom start tutorial ek.. hehehe..

 step 1: ready pakai alat kelengkapan.. dia akan tunjukkan kat mana kita kena berdiri and dorg akan tolong bukakkan payung tue...

 step 2: kita kena angkat tali depan ni tinggi2.. actually, dia ada 2-3 tali yg berbeza yang perlu kita pegang masa sebelum naik, masa di atas dan masa nk landing...

 step 3: angin dah start bertiup dan udara dah masuk dlm payung tu.. bot pun akan stand by..

 step 4: masa ni bot dh start bergerak dan tali yg panjang akan mula ditarik bot.. dorang akan suruh kita lari.. step lari sangat penting especially orang yg duduk kat depan, kalo x lari, nnt org belakang tersembam atas org depan while bot pulak dok tarik dua2.. amat2 bahaya okey!

 step 5: after a few steps, badan kita akan terangkat mcmni... memang best! macam tak caya wei...

step 6: finally, we are flying.. nanti masa nk mendapat, org belakang kena tarik sebahagian tali ke arah bahu.. actually diorg kat bawah akan guide n jerit suh tarik tali tu masa nk mendarat... kalo x kuat tarik, lambat la ko mendarat.. hehehe.. silap2 salah landing, gedebuk gedebek jatuh terduduk.. hehehe..

nak tengok tak gambar ktorng pulak.. gagah ai gi amek kamera tau kat bilik, sebab nk suruh dorg amekkan gambar.. dorng pun memang faham sgt2 and very supportive sebab inilah first experience kita terbang kan?

 2 - 3 step lari dah terangkat dah kaki... huhuhu...

 yeay yeay!! masa memula nk naik tu, ai jerit sket je la.. bukan sebab takut tapi sebab terasa mcm badan kita ni terangkat ke atas tau... 




 see how small we are.. 

 bot yg tarik kitorang pun kecik jer... hehehe...

 memang jauh ktorng pusing atas awan tu.. dalam 4-5 buah hotel sebelah ktorng sempat ktorng tengok pemandangan dari atas,,, canteknye... if ada kamera, ai dh amek dh gambar kasik uolls tengok..


 so, now we are coming back...
 kalo tengok kat bawah, hai.... nampak dasar pantai tu... aduyai...


  

 masa nk mendarat ni, abang ai @ suami ai la... kena tarik tali yg belakang tu kuat2 sampai ke bahu... memang kena kuat la sebab nk melawan arus angin yang datang dari depan.. so, baru kita bole mendarat ke pantai...

 kat bawah, dah ada sorang tunggu... tolong kitorng mendapat..

 finally, alhamdulillah mendarat dengan cantek sebab abang ai kaki dia panjang kan? hehehe... sebelum ai cecah kaki ke tanah, kaki dia dh sampai dulu... hehehe...

masa ni, ai menjerit lagi.. bukan sebab ape, payung tu menyelubungi ktorng.. kihkihkih.. kena tambus..

kesimpulannya, memang best bagi ai la... suami ai kata "kecut telo" hehehe... kecut perut semua ada sebab katanya dia gayat... hehehe... ai ok je??

kesimpulannya, BEST GILER...

nak naik lagi kalo bole... fyi, tak semua pantai ada servis mcmni... 3 minggu lepas, ai baru balik dr pangkor.. pun xde... kat terengganu pun xde sebab angin dia kuat sangat... tak sesuai u... kalo area sini jer kot yang ada buat servis ni...

korg memang enjoy lepak kat Batu Feringghi ni... nk lepak pantai pun best sebab pantai dia private, so x ramai orang.. relax2 jer.. sesiapa yg stress, bole la try datang sini...

plus, if sesiapa ada masalah saraf cthnye sebab strok ke, elok la ke pantai.. one of our friend, selalu benam badan dalam pasir pantai untuk rawat strok dia.. dengar citer sbb dia ada tarikan graviti + ada mineral yg bantu pulihkan saraf.. Alhamdulillah dah sihat sekarang dan dah bole keje mcm biasa plus business dia semakin maju sekarang.. Ini salah satu petua tradisional la... wallahualam... kita berusaha dan pantai sememangnya salah satu tempat utk kita relax dan buang stress :)

6 comments:

liza♥aufa said...

bestnya

kat mana ni?

bape rm?

gayat tak?

adoi banyak tanya :)

lizaufa-pink.blogspot.com

maulana said...

hamboi kau....

Azhariah Zuber said...

bestnya jonny. rasa mcm nak try la

a.z.n.e.e said...

liza:

memang best pun.. best sgt :)

harga :rm80 utk seorang, 2 org rm150 itu pun dlm radius circle yg kecik.. kalo lg besar, ada lg rate dia..

a.z.n.e.e said...

maulana:

guys harus cuba.. tgk kecut t*** ke tak? hehehe

a.z.n.e.e said...

azza:

kat penang je azza.. sementara nk g perlis tu, bole la singgah.. syok sesangat..

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails