27 March 2012

Bisa Si Charlie

Sape ingat atau kenal binatang Charlie ni?


Huhuhu.. Masa kat UUM dulu sangat glamour sbb sape yg terkena akan menjadi glamour jugak.. Sebab kalo kena tang muka, akan berpalang panjang mcm pirate.. Kalo kena kat tengkuk, dh mcm kena 'love bite' pun ada.. Tapi rasanya mmg sangat berbisa dan panas...


Malangnya mmg kami kena hadapi dengan binatang Charlie ni sebab duduk dalam area sawah padi kan? lepas satu musim serangga, ke musim serangga... Meremang bulu tengkuk tengok rupe Chalie ni... rupe pun dah cukup gangster buatkan aku ketaq lutut!


Jom kita baca sini..






Nama Am: Kumbang Rove
Nama Saintifik : Staphylinidae (Insecta: Coleoptera: Staphylinidae)
Nama Setempat: Semut Semai, Semut Kayap, Charlie dll
Spesies: Ädâ sekitar 47 000 Spesies
Habitat: Sawah padi dan padang sekolah.

Cairan hemolimfe yang terdapat di dalam badan (kecuali sayap) kumbang ini mengandung toksin sentuh hewan yang paling berbisa di dunia. Toksin ini dikenal sebagai 'Pederin' (C24 H43 O9 N) ditemukan pada tahun 1953.

Racun ini 12 kali lebih kuat daripada venom ular tedung. Kumbang rove yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun masih tetap beracun.

Nasihat kepada penduduk yang dijangkiti:
Kurangi penggunaan cahaya lampu pada waktu malam, karena kumbang rove amat tertarik kepada cahaya. Gunakan aerosol anti serangga, perangkap berpelekat atau
kelambu nyamuk yang halus

Hindari duduk dekat cahaya dan jika dihinggapi kumbang rove, jangan ditepuk, sebaiknya hembus/tiup supaya menghindar.. Jika bersentuhan dengan kumbang rove, cepat-cepatlah basuh pada bagian yang terkena kumbang rove dengan sabun dan air. (Sumber : pak hIdali)

Copas dari tetangga sblh Jika ada yg kena Tomcat, cepat cuci air bersih, kasih salep hydrocortisone 1% or Salep betametasone+antibiotik neomycin sulfat-3xsehari or Salep Acyclovir 5%

Binatangnya kyk kalajengking tp kecil pnjang warna merah belang hitam.. Klo digigit jadinya kyk herpes merah dan tengahnya bernanah diameter 2cm dan terus membesar bila tidak di tanggulangi

Tolong ϑι̇ share kepada keluarga,saudara dan teman khususnya Чάπƍ tinggal ϑι̇ Surabaya & sekitarnya.... Soalnya sby lagi diserang binatang ini.. Korbanya dah ratusan.. Bahkan apartemen pun kena


Harus dibaca penting sekali !!!
Waspada terhadap wabah
Jutaan Serangga TOMCAT
yg dpt menyerang kesehatan. :'(

Silahkan klik untuk liat gambar
http://m.suarasurabaya.net/kelanakota/detail.php?id=cff70afcb1bb46c08a0b045fd3fadf312012104353

2 comments:

sha said...

aku igt charlie ni kelar ijau..merah ke rupenye?

a.z.n.e.e said...

jik, aku pun first time tgk rupe dia yg sebenar,, yg hijau tu ulat lampu la.. tapi itu pun gigit sakit jugak,,,

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails