19 November 2011

Subsidi Minded

Isu Bantuan Awal Persekolah RM100 banyaknye isu... biar betik...??

Pelik la orang zaman sekarang ni... macam2 dimanipulatenye.. Dari benda yang senang, jadi susah...

Aku bukan nak cakap apela... Tak kan sampai persekolahan budak tadika pun nak mintak bantuan RM100 tu.. Ikut logik akal la.. Umur wajib sekolah berapa...?? Tak kan yang umur 5 -6 tahun ni pun mak bapak nak mintak jugak... Bukannya banyak sangat belanjanya pun...

Agaknya ramai kot yang tak tahu... Bantuan bagi pendidikan awal memang dah ada.. Banyak pun... Bukannya sekarang baru kerajaan bagi bantuannya... Tapi sejak zaman dulu lagi.. Sejak kita kat sekolah tadika KEMAS lagi kan?? Tapi mungkin ramai yang dah lupa...

Cuba tengok kat merata pelusuk negara Malaysia ni... baik celah ceruk hulu banat sekali pun, mesti ada tadika KEMAS... sebab apa? sebab nak bagi pendidikan kepada anak-anak kecik ni la... Tadika ni dah wujud sejak lebih 50 tahun dah... Semuanya diberi PERCUMA yea... kalo sekarang siap bagi baju FREE, beg FREE, alat tulis FREE dan macam2 lagi... masih lagi tak cukup ke?

sekarang wujud pulak PRASEKOLAH... pun sama jugak... semuanya FREE... ibu bapa hanya keluarkan duit untuk beli t-shirt sahaja.. itupun RM10-12 sahaja sehelai... alat tulis sediakan... makan PERCUMA... fasiliti semua lengkap... tenaga pengajar paling kurang pun ada DIPLOMA PENDIDIKAN... majoriti sekarang semua guru prasekolah dah ada IJAZAH... bukan calang2 pendidik yang ajar anak-anak kecil ni...

tetiba tadi aku terbaca ada yang merungut nak kan bantuan bagi anak-anak di tadika..

bagi aku, itu agak melampau dan sengaja diungkitkan...

dan paling aku tak bole terima, tentang pendidikan anak-anak pun nk berkira ker? mane nak datang berkatnya...??

hum... tapi pelik jugak... ada setengah parents masa tadika, anta anak belajo mahal2 kat swasta sebulan min RM150 ada yang sampai RM500 sebulan pun mampu bayar... tapi bila naik sekolah rendah, sekolah menengah... yuran RM12 setahun pun merungut nak bayar... pelik pelik... kalo ikutkan yuran tahunan sekolah tu bukannya mahal sangat... bayar pun sekali je setahun... tapi merungut, mak aih... KFC bole makan tiap2 minggu...

tapi lagi pelik la... parents kat kampung yang kerja sawah bendang... yang gaji tak tentu sebulan berapa tu.. bila bab bayar yuran sekolah tak pernah pun lewat... sharp on time je bayo.... tapi yang bergaji beso, kete beso, umah beso, henpon beso.. depa tu yang selalu culas bayo...

mane la nak datang berkatnye??? ce tanya sikit...

4 comments:

suhaila said...

kan..betul tu..masa tadika bole pulak hantar ank tadika mahal yuran cecah ribu-riban..

maulana said...

tentang pendidikan anak2 parent shound not compromy..

a.z.n.e.e said...

sis suhaila:
itula.. isu kecik kdg2 jadi besar.. isu depan mata lg besar pulak x nampak.. huhuhu

a.z.n.e.e said...

lan:
itula.. kalo aku jadi anak, bila mak ayah berkira,, mesti rasa terkilan kan?? .. huhuhu

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails