02 July 2010

aku dan HSG!!

alamak, mampos!


blog dah lama terabai kasih sayang dgn aku... huhuhu kesian... BE pun sudah bertukar Metered Earning! padan muke aku! trafik pun dah merudum pun padan muke aku!! bukak blog orang, ade nuffnang... aku punye zzzz pulak!!! lagi padan muke aku!!! huwaaaa....

sorila.. sebenarnya aku baru je ok dari gering... huhuhu.. alkesahnya:

Selasa:
aku g jumpa doc seperti yang aku tahu! pegi dengan muke seposen menonong.. tak takut ape2... sekalik.. kat kaunter, nama aku kena panggil n suruh aku g toilet... sekali lagi dengan muke selamba aku tanya " nak wat ape???" "kasik cucik n pee la..." "oyeke? ok!" no prob! ala... small matter jer.. mcm tak biasakan? 29 tahun buat benda tue.. apala sangat!!!

next, dah selesai... dok sebelah abang kash semula... abang kash memang dah tak pandang muke aku kan? sebab dia marah aku g jmp doc lagi... for next procedure.. biasala suami jeles la tuh! boleh tak aku ckp gitu... dengan doc pun nak jeles... hehehe... yela bini comei! wakakaka... larik!!!


then, dia suh aku masuk bilik persalinan n bukak kain n spentot n hanya pakai kain kotak2 yg disediakan... ok! no prob! senang je tue!!!


pastu, suh aku baring atas katil yang pelik... keras .. xde tilam... tp mcm ada reflection board... pastu, sorang nurse datang explain apa procedure yang akan doc buat harini!


OMG!!! what a toooottt!!!


baru aku sedar... aku akan melalui satu procedure yang aku tahu sakit!! sebab kawan aku dah pernah buat n aku pernah baca dalam forum!!! boleh tak aku terlupa tentang procedure nih!! aku ingat scan rahim biasa jer... rupenya aku akan dirobek untuk HSG X-Ray... nak tau apa itu HSG, klik sini!
satu je aku tahu... petua tak nak sakit: RILEX!! kalo tak, memang meraung,,, kalo meraung.. doc n nurse panic.. nanti kita yg lagi merana... so, tahan ajela... mulut dah mcm2 surah aku baca..

masa doc masukkan cecair biru tue aku ade la tersentap n rasa senak... tapi agak tak lama jugak.. then, aku boleh rasa flow cecair tue... so far, mcm ok jer... depa adala snap 3 kali x-ray... kamera masa masuk ke rahim, aku tak nampak sebab screen dia letak atas kepala...

15 minit mcmtu, semua setel... nurse siap bagi pad suh pakai... aku pun pelik jugak mulanya... dia kata nanti akan ada bleeding sehari dua.. kalo sakit, juz telan panadol... mungkin sbb dia tgk aku mcm steady jer... so, dia advice mkn panadol je... tempat lain, ada yg advice telan 4 biji pain-killer lagi sblm HSG! confirm sakit bangat!!


lepas aku tukar semula kain etc... perut start craim... dan terus nangis k!!! jalan pun susah... perut rasa penuh sesangat n senak gile! sudahnya, aku tido sepanjang dalam kete dari Ipoh ke Gopeng... sampai kat opis abang kash pun aku bantai tido tak sedar diri sejam setengah!

kul 4.45ptg, abang kash kejut... ajak balik... tiba kat umah... aku bantai tido lagi... 6.30 bangun sebab nak tgk BBC... tapi tengok sambil nangis2... bukan sedih tengok citer tue.. tapi sedih sebab sakit bangat!!! abang kash pulak bakar ikan terubuk untuk dinner... bila makan malangnya, sikit je aku jamah nasi... sebab memang tak lalu makan... sayang gile lauk sedap!

kul 9pm.. aku sambung tido lagi... sejak sampai rumah tadi, aku jalan dah macam opah tua.. bongkok2!! jalan pun dah kengkang2 macam orang pas bersalin! can u imagine sakit ke tak kalo dah jalan mcmtue... nak terkucil pun takut, rasa mcm nak jatuh je rahim tu...

RABU.
awal paginya, aku hanya sempat sms PKHEM utk inform aku MC.. n aku btau Nurul... sure semua terkejut tetiba aku boleh MC... padehal selasa tue, aku datang sekolah ceria gile, gelak2, siap cun melecun pakai make-up kan?? ceria tue sebab aku sendiri tak tahu aku nak kena sembelih.. kalo aku tahu awal2, sure aku dah berak sembelit!

sepanjang hari.. xlarat buat ape... bukak tingkap umah pun tak.. pintu apetah lagi...


malamnya g klinik utk amek MC... lastly, 2 hari aku dapat MC.. abang kash bawak mkn chicken chop... pun tak larat sangat... nak nangis, tp tahan jer...
baca kat forum rupenye semua yang aku alami, semua yang buat HSG akan rasa effect yang sama... cume beza sakitnya, kalo tiub memang tersumbat... so, akan rasa lagi sakit sebab cecair tue akan tolak blok2 yang ada.. boleh menitis air mata ko kat situ k..! aku mgkn bersyukur sebab sakitnya lebih terasa selepas buat HSG...


result tak kuar lagi... lg 2 minggu baru aku jmp semula doc... hum... x tau la apa kata doc nnt.. hope ok... kalo betul ada blockage, aku bersyukur sebab aku tau at least penyebab kenapa xle lekat... terutama selepas aku dapat cyst bln 2 aritu...

bila pk balik, dpt cyst aritu pun selepas aku amek 1 cycle pil hormon...! pun atas niat mahukan baby!
bila jadi mcm ni, rasanya boleh bayangkan la macamne susahnya ibu kita... betapa susahnya pengorbanan seorang ibu... ini belum jadi ibu lagi, dah macam2 sakit kena tanggung... sebab itula agaknya, Islam memandang tinggi darjat seorang IBU...


lelaki kat luar sana... hargailah isteri anda.. walaupun, dia tak sesempurna mana atau sentiasa ada kekurangan di mata... tapi cubalah lihat pengorbanan yang dia pernah lakukan...

bagi aku, aku tak kesah aku yang merasa sakitnya... asalkan untuk orang yang aku sayang... walau macammana sakit pun, aku tetap akan tempuh juga... sebab aku percaya ada lagi benda yang lebih sakit dari ini... apa yang aku buat ini, mungkin hanya sebesar kuman... dan satu sahaja niat aku, asalkan aku punyai zuriat... tolongla doakan untuk kami berdua yea... harap2 suatu hari nanti akan ada pewaris kami berdua.. Amin...


p/s: Abang, sayang sayang abang!

8 comments:

ecah said...

akak..wattahew..
patotler akak ade jerk kat umah..
OMG!!Angah baru tawu ni..

Patot td akk cakap 'akak okey'..
Siyes xtau pape..

dun' worry sis..
Maybe lom rezki lg..ade la tu..
sabar jer la..agh skeluarga always doakan akk and abg ngah dpt zuriat nnti..amin..

a.z.n.e.e said...

amin,... tq!!!

ayah tau kot sbb ptg selasa tu ayah ada dtg bg duit streamyx.. huhuhu.. ms tu still fresh lepas nangis k.. huhuhu...

ecah said...

oh ye ke??
warghh..mesti sakit ya amat..

a.z.n.e.e said...

of coz.. tp dh ok dh sket..tp xle kuat2 gerak sgt.. rasa mcm terhiris je dlm perut tu..

jejaka anggun said...

sian... sakit rupernyer...

dot said...

jonny. kesian nye dengar. Aku dulu doktor dah suh standby makan 2 bijik pain killer 1/2 hour before prosedure, and 2 biji pain killer after procedure. Tu pon still sakit and nangis. Tapi lepas tu siap leh bawak keta dari klinik HSG pegi klinik pakar plak. Pehtu balik umah. hahahha. macho tak? sampai umah on top of sakit after HSG, perut bantai kembong gile babi effect pain killer plak. adeh. Anyway, result aku dpt on the same day. Lama jugak ye result kau nak dpt. takpe, sabar ok. And kalau kat result tuh nanti ade word "adhesion"..msg aku kalau doktor kau tak explain ok. Tapi lagik best tanye la doktor..Doktor aku dulu tak explain, doktor yg baru aku buat laps nih yg tolong explain. All the best babe!

Linda Hussin said...

Woshh.. Aku agak2 ngeri wehh =S Korang dh buat... Aku je yg blum. Xpe2, mari berusaha bersama2...hihih

Cikgu ILi said...

Jonny,
Aku baca dengan rasa seram ngeri dan takut.
Ko sangat tabah Jonny.
Mujur ko ada Abg Kash tercinta..

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails