26 May 2010

Tag Pemanduan!!

Tag ini dai Nadia.. harus la langsai hutang tag yang tertunggak ini... huhuhu.. tq nadia..

1. Adakah anda mempunyai lesen memandu
yup… aku ada lessen B2 dan D.. iaitu motor n kereta.. amek lesen pada hari yang sama!! tapi dah lama tak bawak motor… bapak aku kata, “buruk beno anak aku sorang ni naik motor.. kaki macam tergantung!” hahaha.. pastu malas la nak bawak motor!

2. Berapa lamakah pengalaman memandu anda
hum.. yg aku ingat… dapat lessen, tak lama pastu aku dapat kete lak… walaupun, nak masuk gear pun tak brape reti, tapi aku bedal aje… dah la bonggol kat UUM tu banyak… lanyak jela.. hahaha,,, hegeh2 tukar gear kat bonggol! so, 9 tahun jugak la...


3. Pengalaman pahit ketika memandu
surely banyak… tapi dramatiknya dan to make it short… aku accident masa nk g sekolah tahun lepas.. 29hb Januari 2009 dilanggar oleh mat rempit tua yang berumur 41 tahun ...masa dia langgar lampu merah.. dan aku pulak lampu hijau nak masuk ke simpang… walaupun fizikalnya x de ape2 tapi aku terkejut yg kuat… menyebabkan aku KEGUGURAN!!! Huwaaaa….

cerita lanjut, klik kat sini yea..







4. Pengalaman manis ketika memandu

banyak!! Paling best!!! Berpeluang memandu kereta berkuasa kuda belang punya laju… terasa diri sangat besar walaupun badan aku sangat halus…



5. 3 tabiat ketika memandu
- mesti pakai seatt belt!! Demi keselamatan dan elak dari kena saman!!!

- kalo jalan jauh, mesti ada potato chips+ribena.. perghh… wallah!! Steam tetiba… huhuhu..

- memang aku bawak kete laju.. tapi bertempat… aku xkan membahayakan diri sendiri memotong di kawasan yang merbahaya ataupun apa jua keadaan yang membahayakan diri aku dan orang lain!!!


6. 3 pantang time memandu
- kete depan slow tak tentu arah… sila ikut had laju kebangsaan yea.. kalo 60km/j bawa la 70km/j the max… kalo 110km/j jangan la bawak 50km/j pulak!!!

- tak ikut peraturan yang ditetapkan… tak bagi signal, slow di lane kanan, bergayut etc… bongok!!

- orang yang kurang ajar di jalan raya… aku akan kurang ajar balik!!! Percaya tak, aku pernah gaduh dengan mamat yang pancung kete aku ikut lane kiri padehal kiri tue mmg xde lane dan hanya ada devider sahaja.. habis aku kejar.. sudahnya, dia tak puas hati n stop tengah2 jalan…!

aku tunjuk berani gak.. tapi bukak tingkap kete jer.. huhhu.. tau takut sbnrnye… aku tanya ape kes?? Dia kata aku ni apesal kejar2 dgn dia… then, balas.. balas.. balas.. lastly, aku jawap “woittt.. kalo aku tak elak tadi… ko dah jatuh dalam gaung tue tau tak?? Mane ko belajar sebelah sana ade lane??? Ko ade otak ke tak?? Tak sayang nyawa yea???” lepas tue baru dia noticed, dia yang buat salah dulu… what a toot la this guy…

macam bongok kan dorang ni selalu dorang ingat, dorang je yang betul….!!! Sengal!!!


7. Pernah terlibat dengan kemalangan?
pernah !!! cerita seperti di atas… harap biarla yg ini pengalaman pertama dan terakhir!!

8. Mereka yang bertuah di tag:

- adlina husaini - salam perkenalan buat isteri husin.. member x-matrix UUM dulu... tak sangka jumpa kat blog nih... hehehe..

- fatin - member UUM jugak... pun jmp dlm blog.. huhuhu..

- ayu khairi - ko buat blog baru ek?? rasa dulu mcm blog lain jer.. hehe..


yang lain, kalo nak bercerita sama.. pun bole,,, juz cut n paste... aku br balik dr pangkor... so, otak mmg tingtong... ngantuk.. tgh tggu abang kash balik bawa makanan.. huhuhu...

7 comments:

alfa juliet said...

tak tahan baca cerita terakhir 3 pantang masa bawa kenderaan tu..beria lah ko bercerita..hehehhehe

a.z.n.e.e said...

hahaha..
itu maksudnya mmg pantang larang datuk nenek moyang semua la... hahaha..

ayu said...

jonny : sedey aku baca pasal ko accident tu..harap ko tabah kay..
btw, dasat ar ko..aku setakat bising dlm keta je la..nak kejar2 idak laaa..tapi suami aku iye memang akan kejar balik..selalu kat highway laaa...huhu..takut aku..aku tukar blog aku sbb yg dulu mcm tah apa2 je..so, kali ni quite skema rama skeet...hehe.. tapi ada gak aku selit2 bab2 personal tp aku lebih suka share ttg misi penyusuan aku...

aku dah jawab tag ni beb...hehe
sila ke link ni ye..

http://ezurin.blogspot.com/search/label/Tag

a.z.n.e.e said...

ayu:
itu dulu.. zaman brutal.. skrg jgn harap la.. bior kan aje kot.. lgpun, dh ada suami kt sebelah biar dia je yg drive.. dl mmg la kemana2 pun sengsorang.. so, very survival!! huhhuhu..

pasal gugur tue, malas dh nk pk sgt.. abang kash tak kasi.. lgpun, dia risau kot kalo aku nangis2.. huhuhu..

a'ahla.. ko dh buat ek tag nih...hehehe..

silvertech said...

betul ckp azza...aku tabik spring kat ko sbb berani kejar mamat tu...

pengalaman eksiden ko mmg sedih...xdpt aku bygkan kalo aku ade kat tempat ko...huhu

yangyuyu said...

pengalaman accident aku tu kira takde apalah sgt kan..setakat keta tersadai masuk workshop

sebab kalau nak compare dgn pengalaman eksiden ko, aku seharusnya bersyukur..beb..terus tabah ok..

a.z.n.e.e said...

nadia:
itula pengalaman paling ngeri yang pernah aku alami.. cukuplah sekali.. sebab kesannya masih ada sampai kini..

ummie:
Insyallah.. aku berharap Allah akan gantikan dengan sesuatu yang penuh ganjaran... Amin... mungkin itu bukan rezeki aku...

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails