30 September 2009

kad plastik

ini rezeki ke namanya...


semalam... aku jenjalan dgn en.suami sambil usha lampu downlight pulak... ades.. mmg x habis.. satu persatu kena pk n plan... ok??


ms aku kat kedai tuh, ade satu nombor KL kol aku... aku perasan dh bbrp kali la dia kol... tp aku xjawap sbb aku xdgr ataupun tgh bz... bz beraya... huhuhu...


lepas speaking kong kang kong dgn dia... rupenye Maybank-Petronas offer aku kat kredit... eh, offer ke namanya?? tetiba dia kata application diluluskan without any syarat!!! huh??? ntah, aku bukannye ada apply pun... tapi aku angguk je dgn cina tuh.. pas letak tipon, aku say "YES!!!"


macam aku lak yg apply.... hehehe... lantak le... dh bagi, aku hambek ajela...


mane le tahu.. nnt kot kot waktu tersedak nanti adela tempat bantuan kecemasan... kan? kan? kan?


kalo ikutkan ini bukan kad kredit pertama aku.. hehehe... yg lama ade... dh habis guna.. tggl byr hutang rm100 sebulan je... ingat nk katop aje hutang tue hjg tahun ni... baru je berkira2... sekali dpt pulak kol nih.... kira rejeki la kan?? hek hek hek..


pastuh, aku pun berangan!! tapi x muncul ape2 pun kat dlm otak.. sehelai baju pun xkuar... adeh!! tok tok!! aku ketuk kepala...


pastu, tetiba hati aku cakap.. "simpan duit tuh... beli barang umah lg baik..." otomatik aku jawab "OK!!!!!!!"


wah, aku sudah insaf rupenye... sampai ke harini.. aku belum plan ape2 pun nk guna kad plastik tue utk ape... aku simpan ajela kad tuh dlm wallet aku tue ... yg mmg dh penuh dgn kad.... dh xde ruang pun... sume part isi kad dh fullhouse, ok!!! tp aku rela remove satu kad lain utk satu kad plastik special offer tuh!! nak! nak! nak!


p/s: moga2 mlmni ade dapat bayangan nk beli ape... moga aku akan beli dgn rasa keinsafan yang tinggi.. hehehe... bila btau en.suami... dia buat dek aje... "kalo dlm tuh, ada rm5k free ke.. ok jugak!!!" hum... janji aku ada kad plastik baru walaupun aku x mintak!!! hehehe...

p/s: eh, boleh percaya kerrrr kome wei??? mmg tahap kekentalan insaf nih xtaula sampai mane ek?? entah esok.. entah luse... tulat.. tonggeng ker??

p/s: nak upload gmbr.. dr mlm td asyik xle jer.. ape kenala blog nih... arini pun xle upload gak... dh click 'done' pun, still x appear gak...

8 comments:

Linda Hussin said...

Sile gunakan dgn sebaiknya okeh... hihi...

Mrs. Zuki said...

Mmg la Jonny..gambar kat blog ko ni pun aku tak dapat tgk..tak kluor pun.
Aku rasa line teruk la sangat minggu ni..kalau bukak blog selalu tak dpt tgk gambar.
Jaga2 guna kad plastik tu...aku tarak kad plastik tu..husband aku jenis mcm aku ni bahaya pakai kad kredot..boros gile.

Ms J said...

Aku pun ade. Tapi aku pegi sendrik kat Maybank apply sendrik. Berguna la jugak. Tak perlu aku withdraw banyak2. Nak isi minyak tenyeh je kad plastik tu. Cukup bulan, banyar tru maybank2u. So far, aku limitkan kegunaan untuk minyak sahaja. Kadang-kadang je bayar utk benda lain but I'll make sure not to spend more than 300 dgn kad plastik tu... giler disiplin tak haku?? huhuhu..

jejaka anggun said...

jadikla pengguna yg bijak yer. elakkan penggunaan cash advance and kalo nak avoid any interest, bayar balik semua duit bank yg kita pakai dlm masa 20 hari cuz within 20 days usually bank x kenakan apa2 interest.

sekian wasalam.

a.z.n.e.e said...

halooo semua:

mood sgt happy walaupun jam kul 4.11 pagi.. br bgn tdo yea.. semalam kenyang membuntat so tdo awal...

linda:
ya.. begitula nmpknye.. sbb aku lum ade keinginan ape2 lg utk perabihkan duit kad plastik tue.. lum dpt ape2 bayangan lg..

ili:
a'ah.. itu yg aku geram giler.. aku igt pc aku yg weng...

nasib kan beli on9 ni pakai maybank2u jer.. kalo pki kad kredot mengerekot la kite..huhuhu..

a.z.n.e.e said...

jaja:

yup.. dulu aku pun pki cc ms kt KL.. senang nk isi minyak.. so far, Alhamdulillah skrg dh xpyh pki dh... boleh rsnye isi cash walaupun wallet dh kering tahap gaban... aku sebenarnye pun xtau nk guna cc ni utk ape lg.. boleh?? aku terima ajela kedatangan dia dgn hati terbuka.. hehehe..

jejaka anggun:
wah.. sudah lama menghilang.. bz dgn novel baru yea... xsabar nak baca, bro...
metaseh.. 20 hari yea... ok2... tq..

ayukhairy said...

haha..en suamiku tak bg ku apply kad plastik , so apa lg..klu nak apa2 je, mintak je dr dia..haha.. ku sendiri tak percaya ngan diriku klu ada kad plastik ni...

a.z.n.e.e said...

ayu:
itu satu cadangan yg baik... hehehe..

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails