17 August 2009

Kenduri Naik Tiang Seri



sejak berumahtangga nih, mcm2 la aku belajar.. dan macam2 pengalaman2.. sabtu aritu, kami buat kenduri naik tiang seri rumah.. pernah dengar x? aku xpernah dengar pun... huhuhu... aku main ikut jela... even, ms on the day, pun aku terpinga2 apa yg aku kena buat sebenarnye...

nasib baik en.suami dh biasa dgn hal2 mcm nih.. dia yg panggil aku masa kontraktor nk tuang simen ke tiang seri... pastu dia bisik suh baca surah 3 Qul.. itu pun dok blur lagi2... ape?? ape?? dok ape2?? pekak sket aku kadang2... huhuhu..

kalo tanya mane tiang seri.. aku pun xtahu.. masa kenduri tuh, br tau yg mane satu tiang seri.. kontraktor dia biasala.. mmg dia dh reserve tarikh tanya kita bile nk buat kenduri.. nak ke tak nak buat kenduri... mak dgn en.suami yg setel sume tarikh.. aku pun dgn blur2.. again aku angguk2 ajela... huhuhu..

alhamdulillah... budget dlm 20 org je yg datang.. sedara mara n kontraktor je.. sekali ramai pulak yg datang.. org 2 xdisangka2.. ade yg saje singgah, nk tanya sape buat umah sebenarnye dll.. dan again alhamdulillah makanan cukup untuk semua.. sampai boleh ulang makan waktu petang.. syukur nikmat Allah beri...

kata kontraktor, lagi elok buat doa selamat n ms naik tiang tuh.. suami isteri kena pegang tiang tuh.. supaya lebih berkat.. kalo x pegang.. bukan tiang seri lah namanya... terpulang la pada masing2.. aku xkesah pun.. tambah sekarang dh x de org nak buat.. jarang org buat tetambah ramai yg bz skrg nih..

anyway, ini sahaja pengalaman yg aku nk share dgn korang semua.. happy viewing ok!!


en.suami melawat tapak umah sebelum kenduri.. acuan tiang pun xdak lagi time nih..


kenduri dibuat di atas tapak umah sendiri.. tanpa dinding dan tanpa atap...


simen dituang ke acuan tiang... inilah tiang serinya... selalunya di bahagian tengah rumah..


~|@a.z.n.e.e@|~

10 comments:

Anonymous said...

berkat.. selamat...

alfa juliet said...

aku pun tak pernah dgr kenduri mcm gini...tapi kalau tak emndatangkan dosa, buat jelah..hehe

Noraishikin Mohd Salleh said...

wah...ni first time dengar kak..by the way, thanks for sharing.semoga semuanya berkat dan selamat k.x sabar nk jalan raya umah akak nih..hehe

Mrs. Zuki said...

Jonny, ko la kwn aku yg pertama sekali buat umah banglo...
Yg lain2 sume ramai dah ada umah, tapi..umah teres, kondo, apartment, flet..tp..
*teringat cite tiang seri dalam keliwon*
Nanti bila dah siap umah ni, buat keduri doa selamat plak..jemput tau..
Pastu wat kenduri melenggang perut pulak..
Jemput tau..

a.z.n.e.e said...

ano:
yup.. berkat dan selamat..
amin..

azza:
a'ah.. kenduri untuk keberkatan rumah yg dibina.. Insyallah..

a.z.n.e.e said...

cikin:
amin.. thanks for your doa..
alamak, umah akak siap pas raya la.. raya haji boleh la kot.. huhuhu...

ili:
alamak, besarnye statement ko tuh.. "Banglo" hope suatu hari boleh jd banglo.. amin.. skrg ni, boleh la buat untuk kami sekeluarga..
keliwon?? alamak, takutnnye... aku penakot la.. xtengok cite hantu seram gitu...

jejaka anggun said...

aha... patut la tiang tuh nampak berseri....


tapi yg pegang tiang tuh mcm dato ngan datin seri siot....

a.z.n.e.e said...

hehehe..

kami mmg dato n datin seri.. tapi dalam dunia kami sendiri... hehehehe..

Razzi said...

spe la yg tngkap gmbr 2 ..
hihi

sHiKaZiKi said...

spew la jurugmbar kt c2 ae ..
hehe
xD

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails