24 April 2009

Konvokesyen ke-9

I'm back.. ohhh... rindunye nk memblog kan diri... Nak klik2 sana,.. Klik2 sini.. Baca blog orang.. n dah lama merangka nk tulis ape dlm blog nie.. Tapi skrg, bile dh sentuh keyboard.. Rs blank jap... Aku nk tulis ape yea?? Nggeehhh.... Itula lama sangat bercuti sampai xtahu nk start katner...

Oklah, aku citer pasal konvo aku yea... Hehehee.. Alhamdulillah semua berjalan dgn elok... akhirnye walaupun terdapat banyak ranjau yg aku kena lalui sebelum menyarung jubah pada 23 April aritu.. Adoi... Seperti yang dijangkan... Konvo maktab x se'grand' mcm di U.. ok? Sbb last year, ktong sendiri yg handle konvo batch tahun lepas... This year, disebabkan Raja Perempuan Muda Perlis bersalin, jadi Raja Perlis sendiri yg akan sampaikan diploma pada ktorng... Oleh itu, harus la everything kena ikut protokol n sangat ketat..

Sehari sebelum konvo, ktorng ade reherseal dari kul 2.30-6.00 ptg.. adoi.. xle imagine mcmner penatnye.. ditambah pulak dengan cuaca yg sangat panas... badan pun mula melekit n ketiak berbau masam.. disebabkan kesian kat en.suami kena tggu smpi ptg.. kul 1 aku checked-in homestay utk en.suami berehat sementara aku reherseal... laki ni, kang boring... ntah berapa batang rokok dia bedal.. tambah pulak aku xde, kan.. jadi, kasik dia tdo n berehat la.. lagi baik...

Surprisely, masa reherseal... org istana btau.. yg ktorng dilarang untuk memakai baju berwarna KUNING, HIJAU n PUTIH... aiseiman... baju aku kuning gold seh... matila aku.. dalam surat xsebut pun... cume btau kena pakai tudung kuning yg dia bagi jer.. So, automatikla ramai yg decide pki baju kuning termasuk aku.. walaupun, sebenarnye aku nk pki baju warna pink...

Makanya, selepas rehersal aku kol mak aku n en.suami utk mengadu duka lara di hati.. Akhirnye, aku disuruh "beli je baju lain..." Alahaii... Ingat nk jimat... Td dh checked-in homestay.. Dengan muke masam, aku balik bilik.. Muncung dh panjang mcm KLCC.. boleh diikat reben.. en.suami memandang simpati kat aku.. (aku pulak, lg buat muke kesian...) Pas solat, ktong gerak g jitra utk beli baju n sambil nk amek brg2 ke homestay.. Pilih punye pilih, akhirnye melayang rm99.00 sbb aku pun dh mls nk pilih.. susah nk cr saiz extreme mcm aku ni.. aku beli jubah lg senang.. huhuhu...

Smpi umah dh kul 11... aku kol mak ngah, pemilik homestay.. utk btau aku xjadi la nk blk kangar.. sbb badan dh penat sgt n xlarat nk drive.. actually, dr ptg aku dok kol n sms dia btau masalah aku... atas sebab memahami n dh lm kenal aku.. dia kata, "Kalo nk tdoq cni.. Maila.. Kalo xlarat, tdo la jitra... Makngah kasik hadiah utk kakak.. xpayah bayar... Kalo tdoq cni esok senang nk g maktab.." Alhamdulillah.. Xpayah bayar... Lega, ceq... Hehehehe... So, bile dh smpi umah.. Aku smbg menjahit hjg baju ok... Haa.. Baru en.suami tahu yg isteri dia ni boleh menjahit.. terkeluar skill aku.. Hehehe.. Dia xtau dulu, aku dapat jahitan berbaik.. Sambil kembang2 hidung aku citer kat dia.. Sebagai tanda berbangga dgn kecemerlangan sendiri.. Ekekeke... Sampai kul 1, tgn aku dok menguntai benang kat jubah tu sambil ditemani oleh en.suami disisi.. (Itupun aku paksa dia borak dgn aku... Hahaha)

So, inilah dia baju yg dh bertukar kulit.. Dari kuning ke coklat... Hahaha... Dua2 imej wanita muslimah.. Hahaha... Cun habes la konon... Kesian kat baju lace aku.. Ingat boleh dipakai.. Sekali ditukar disaat2 akhir... Aku pun terlupa nk jmp raja.. mane leh pakai baju kuning.. huhuhu..

Esoknye kul 5.30 pagi aku dh bangun n siap2.. Ngantuknye.. Aku kena sampai maktab sebelum kul 7.30 pagi.. Huhuhu.. Dengan skil pemanduan yg tinggi n minyak utk top performance.. aku speed kete.. n sempat gak smpi kul 7.15 pagi n sempat telan separuh roti coklat sebelum berhimpun.. Xde rasa lapar pun sebenarnye.. sumbat aje kat dlm mulut.. Huhuhu...

Selepas menunggu bbrp jam di dalam dewan, akhirnye rombongan Raja Perlis pun sampai.. Walaupun panas, ktorng dilarang keras berkipas sewaktu raja dihadapan kami,.. Huhuhu,, Dewannye bukan ber'air-cond'.. Sm mcm dewan kat sekolah dulu2.. Yela, kata nk dok jd cikgu kat sekolah.. jadi, environment tue kena adapt bebetul la.. Huhuhu..


Saat pengumuman Pelajar Cemerlang adalah saat yg dinanti2kan... Huhuhu.. Xdisangka2 kawan sekelas aku menang keseluruhan Pelajar Cemerlang.. Perrgghh... Memang hebat la.. Aku lagi bangga sbb dia puak kabilah aku.. geng aku la... Kembang sat... Tahniah utk Fizah... Even, dia seorang ibu tapi tetap cemerlang dlm akademik.. Bukan mudah untuk jadi Fizah... Dia bawa anak dia tinggal di Kangar semasa kat maktab.. Orang lain, sume tgglkan anak di umah mak bapak @ mertua utk dijaga.. Tapi, dia sendiri yg jaga Zulaikha.. Suami dia cikgu kat Bagan Dato.. Cekal x cekal..? Sesungguhnya aku mmg berbangga atas pengorbanan fizah n she's deserve that... Usaha dan keikhlasan dia mmg dibalas baik oleh Allah.. Tahniah Fizah!!!

Lastly, tahniah utk semua cikgu2 KPLI Ambilan Jan 2008 di Institut Perguruan Perlis... Apa2 pun 464 guru2 ini adalah harapan bangsa dan negara.. Maka, mari kita teruskan kecemerlangan masing2 dengan cara masing2 dalam bidang masing2... Mari kita juga mencontohi guru2 lain yang lebih cemerlang dan berpengalaman.. Caiyok! Caiyok!

Congrates!

~|@ a.z.n.e.e@|~

3 comments:

alfa juliet said...

tahniah dah konvo...baju kuning ko mengingatkan baju konvo degree aku dulu..kuning juga..ekekekeke

Cikinto Marcello said...

congrates akak :) eh silap cikgu aznee..semoga trus cekal mendidik yer.

A.Z.N.E.E said...

Huhuhu..

tq2.. moga2 boleh konvo lagik sekali lak..
utk master ke..? hem.. bile la tuh???

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails