20 July 2009

Umah Agam...

rumah agam.. hehehe.. itu umah micheal jackson boleh la.. tapi bolehla... rumah agam ni bagi kami... rumah yg sepadan dgn gaji, kemampuan, belanja, hutang dan tanggungjawab yg sedia ada.. huhuhu...

semalam kami berjumpa dgn kontraktor rumah... huhuhu.. alhamdulillah.. rezeki datang lebih awal dr yg dijangkakan... sebenarnye plan bina umah ni kami dh ready dr bulan 3 yg lepas.. start cari kontraktor... itu ajela yg perlu.. selain daripada tunggu approval loan.. memandangkan aku baru je keje, so kena tggu 6 bulan br leh buat pinjaman peribadi tanpa penjamin...

so, lepas dapat slip gaji.. aku terus berunding dgn pegawai kewangan Bank Rakyat.. surprisely, hanya 2 hari dh approve.. aku juz budget seminggu la.. xperlu rushing2 sgt... xkemananye.. itu apa yg aku fikirkan awalnye... lastweek, hari khamis aku ke bank untuk sain agreement...

sabtu aku ke sekolah... ahad baru balik Bt.Gajah... then, terus appoitment dgn kontraktor... kontraktornye kawan en.suami... surprisely again, dia tengah xde job... sbb rumah yg sepatutnye dia bina skrg dipostponed oleh owner atas proses2 libatkn dokument2 kerajaan etc.. sementara tunggu doc2 tue, sebijik rumah lain pun dh siap... boleh bayangkan x betapa lamanye proses buat rumah melibatkan loan kerajaan ni.. huhuhu... even, interestnye hanya 4%... hehehe..

selepas perbincangan plan umah yg terkini, hanafi (kontraktor) kata ptg ni dia nk tgk tapak sekali lagi... surprise surprisely again, dalam minggu ni katanya kerja2 pembinaan boleh dimulakan... Alhamdulillah... Insyallah, sebelum raya umah kami boleh siap... Syukur... Syukur sangat2...

oh ya, tapak umah kami adalah atas tanah milik mak aku... mekaseh mak... sbb memberikan kepercayaan pada aku untuk jaga tanah tue... hehehe.. so, kami dh mmg jimat untuk membeli tanah.. kalo tanah lot pun harganya around rm30-50k... so, mmg kami dah jimat dah kat situ... hehehehe...

luckily, en.suami nampaknye sgt2 excited untuk kami duduk di rumah sendiri... macam2 dia dah plan... even, plan umah adalah hasil nukilan dan citarasa en.suami... dan aku la... kan? aku nak tengok idea, konsep dan citarasa dia yg sebenar.. nampaknye en.suami mmg sgt minat dgn lanskap.. aku xkesah... asalkan dia suke, aku pun suke... Insyallah akan datang ruang garden dan playground di sudut tepi rumah.. bilik kami juga akan ada ruangan santai diluarnya... xpe, kita wait and see... aku pun nk tgk jugak mcmne hasilnye idea en.suami nanti... aku pulak akan conqour bahagian interior deco... hehehe.. mcm byk duit aje yea... xpe... kita beli sket2 yea... sket2 lama2 jadi bukit...

en.suami, tiap2 bulan kita beli sebijik benda yea... mula2 umah kita bogel dulu xpela yea... hehehe... nak kena beli ape dulu yea? katil ke dulu? mesin basuh? dapur? tepi sejuk? tv??? alamak, banyaknye... cukup ke duit kita ni, yang?? huhuhu...


inilah contoh lakaran rumah agam kami dari luar... huhuhu... jangan lupa ini hanya ilustrasi sahaja... yg betul2nya kena tunggu siap la yea...

~|@a.z.n.e.e@|~


12 comments:

warung GAJAHPUTEH said...

sonok dengar...
alhamdulillah...syukran....

Noraishikin Mohd Salleh said...

tahniah..best2!!nk g house warming nnt eyh..hee

a.z.n.e.e said...

Laili:

Alhamdulillah...
Mekaseh..

Cikin:
Insyallah... jemput raya nnt datang umah... (Kalo dah siap la... Hehehe..)

Mrs. Zuki said...

Jonny..congrats..syoknye Jonny ada umah single atas tanah..umah korg mesti cantik la sebab dedua kreatif..err..kat mana umah korang?
aku nak siap2 nakpi housewarming yg dah tak lama lagi dah ni..:)

a.z.n.e.e said...

ili:

tocei.. tocei..

Insyallah ade rezeki nnt aku jemput.. sekat je tue dgn UTP... umah aku kat Kampar.. tepi jalan besar dari ipoh-kampar...

jejaka anggun said...

bestnyer ada umah sendiri.....
bilelah jejaka anggun nak ada umah sendiri nih!!!!

a.z.n.e.e said...

xpe.. u balik sini nnt..

bwk balik duit byk2 yea...

qistory said...

perghh...besau tu...nnti ada house warming jgn lupa ajak ye...hehehe..

ps: ni yg buat aku nak beli umah lagi 1 ni.

Linda Hussin said...

congrats2... dh nk ada rumah sndri... nnti jgn lupa open table kt rumah baru ye... heheh

a.z.n.e.e said...

balkis:

ish.. ish.. aku rasa mcm xmention je saiz umah... xpela.. anggap je la besar.. hehehe.. itula boh lagi rumah agam.. hehehe..

p/s:beli umah wat design sendiri lak.. test tgk lg puas hati ke tak.. hehehe..

linda:
Insyallah.. sedekah la cupcakes sket.. promo kat org cni.. hehehe...

Anonymous said...

jonny, mak ai..cantik giler nye rumah ko..jeles nya..hahhaa..anyway, tahniah yek.. tak sabar2 plak nak tg rumah ko siap..lps tu ko design sendiri plak deco dlm rumah tu..mesti gempak siut...

*ayu*

a.z.n.e.e said...

ayu:

Alhamdulillah.. rezeki masing2.. inilah rezeki kami takat nih... syukur dgn apa yg ada..

xpe.. aku daokan utk ko jugak yea.. moga2 ko boleh balik taiping jgk nnt.. moga2 ko pun ada umah agam jugak... Amin...

Featured Images

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7
Related Posts with Thumbnails